Syksystä voi tulevaisuudessa tulla Suomen pisin vuodenaika, kirjoittaa meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissaan.
Mäntykannaksen mukaan Suomessa joudutaan yhä useammin kohtaamaan talvettomat talvet ja nykymääritelmin syksystä voi osassa maata tulla pisin vuodenaika.
Tästä on jo saatu esimakua. Talvikautena 2007–2008 talvea kesti Helsingissä yhdeksän vuorokautta, viime talvena vain viisi.
– Lopulta kävi niin, että Helsingissä ja Turussa termistä talvea kesti vain viisi vuorokautta (25.–29.2.2020). Terminen syksy kesti etelä- ja lounaisrannikolla yli viisi kuukautta. Tuleeko tästä tulevaisuudessa uusi normaali, Mantykannas kysyy blogissa.
Lue myös: Lauantai sateinen, runsaasti vettä tulee länsirannikon tuntumassa
Syrjäyttääkö syksy talven?
Mantykannas kirjoittaa, että tämän vuosisadan jälkimmäisellä puoliskolla terminen talvi saattaa jäädä välistä jo useammin kuin joka kolmantena talvena lounaisrannikolla, esimerkiksi Turussa.
– Terminen syksy voi siis äärimmillään kestää syyskuusta maalis-huhtikuuhun, mikäli nykyisiä määritelmiä termisistä vuodenajoista ei tarkastella uusiksi.
Suomea etelämmäs ulottuvassa Ruotsissa tilanne on jo ratkaistu: jos termisen talven määritelmä ei ole täyttynyt helmikuun 15. päivään mennessä, katsotaan kevät alkaneeksi tästä ajankohdasta.
Lue myös: 20 astetta rapsahtamassa rikki ensi viikolla – intiaanikesä vai ei? Meteorologi Markus Mäntykannas vastaa ikuisuuskysymykseen
Loka-joulukuusta tulossa tavanomaista lämpimämpi
Euroopan keskuksen (ECMWF) laatiman vuodenaikaisennusteen mukaan näyttää siltä, että loka-joulukuu on koko Suomen alueella tavanomaista lämpimämpi.
Myös talvikuukaudet näyttävät uusimman ennusteen perusteella tavanomaista lämpimämmiltä.
Mäntykannas muistuttaa kuitenkin, että vuodenaikaisennusteet ovat vasta kokeiluasteella. Haasteena on se, että kolmen kuukauden aikajaksolle voi mahtua hyvin erilaista säätä.
Kunnon talviakin on Suomessa vielä luvassa.
– Suuresta osasta Suomea termiset talvet ja lumipeite eivät ihan hetkessä ole katoamassa, mutta arviolta yli kolmasosa meistä asuu alueella, missä termisestä syksystä voi vastaisuudessa muodostua dominoiva vuodenaika.