Facebookissa on levinnyt viimeisen vuorokauden aikana pienyrittäjän tuohtunut avautuminen Suomen vaikeista yritysoloista.
Pienyrittäjänä työskentelevä nainen oli kirjoituksensa mukaan tarjonnut määräaikaiselle työntekijälleen jatkosopimusta, mutta tämä oli kieltäytynyt, koska ansiosidonnainen työttömyyskorvaus oli lähes saman verran kuin työstä tarjottu palkka.
Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala kertoo, että myös yrittäjien kattojärjestöön otetaan silloin tällöin yhteyttä vastaavista asioista.
– Saamme turhautunutta palautetta aina silloin tällöin. Tämäkin Facebookissa leviävä kirjoitus kertoo selkeästä omakohtaisesta kokemuksesta, Neimala sanoo.
Neimalan mukaan Suomen Yrittäjät tarkastelee laajasti järjestönä yrittäjien toimintaympäristöä.
– Olemme pitkään viestittäneet samoja asioita hallituksen suuntaan. Työllistäminen ja työllistyminen yrityksissä pitäisi olla paremmin järjestetty. Onneksi tämä asia on löytänyt tiensä hallitusohjelmaan ja muutoksia on tulossa.
"Suomeen tehtävä rakenteellisia uudistuksia"
Yrittäjä kirjoittaa erityisesti yrittäjän vaikeuksista työttömyysturvaan liittyen.
– Vuosien saatossa on tullut selväksi, että olemme lähes kaiken perusturvan ulkopuolella. Suurin epäkohta on työttömyysturva, jota meillä ei ole käytännössä lainkaan. Maksamani kovat verot kelpaavat kyllä muiden työttömyysturvan kustantamiseen. Yrittäjä ei voi jäädä työttömäksi eikä mielellään sairastaakaan, yrittäjä kuvailee kirjoituksessa.
Suomen Yrittäjien Neimalan mukaan Suomessa on järjestetty myös yrittäjille mahdollisuus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Hänen mielestään yrittäjän viesti korostaa tarvetta tehdä Suomen työmarkkinoille rakenteellisia uudistuksia.
Yrittäjä itse kirjoittaakin, ettei hän halua olla mukana järjestelmässä, jossa työn teettäminen ja tekeminen ei ole kannattavaa. Hallituksella on kuitenkin jo suunnitelmia asian muuttamiseksi, kertoo Suomen Yrittäjät.
– Juuri ne asiat, mistä tässäkin viestissä puhutaan ovat onneksi jo hallitusohjelmassa. Esimerkiksi hallitus on suunnittelemassa helpotuksia määräaikaisten sopimusten helpottamiseen ja muun muassa koeajan pidentämiseen. Suunnitelmissa on myös työn tekemisen kannustavuuden lisääminen. Näissä kun vielä päästään maaliin asti, Neimala toteaa.