MTV Uutiset Livessä käytiin kipakka keskustelu yrittäjien eläkeuudistuksesta. Hyvinvointialan yksinyrittäjä pelkää yel-maksujensa kohoavan reippaasti. Yrittäjäjärjestössä uudistusta ei nähdä niin radikaalina kuin julkisuudessa puhutaan.
Yrittäjien eläkeuudistusta vastustava adressi on kerännyt yli 65 000 nimeä keskiviikkoon 10. elokuuta mennessä. Adressin alullepanija on yel-maksujen nousua ennakoiva hyvinvointialan yksinyrittäjä Liisa Hanén Helsingistä.
– Olen varmasti hyvin tyypillinen esimerkki sellaisesta yksinyrittäjästä, joka on alivakuuttanut itseään ja jonka pitäisi jo nykylainsäädännönkin mukaan maksaa enemmän.
Hanén ennakoi yel-maksujensa nousevan huomattavasti, jos arviointiperusteena on tulevaisuudessa esimerkiksi mediaanipalkka.
– Minulla ei ole enää mahdollisuutta itse ilmoittaa työtuloa, jolloin maksut nousevat jopa 200 euroa kuukaudessa. Meitä on kymmeniätuhansia yksinyrittäjiä, jotka ovat tässä tilanteessa. Kamelin selkä katkeaa.
Lue myös: Yrittäjien eläkeuudistus on kuohuttanut etenkin pienyrittäjien tunteita – "maksut pitää maksaa, vaikka ei vielä liikevaihtoa olisikaan"
Yrittäjäjärjestöstä huomautetaan, että tähänkään saakka pelkkä ilmoitettu työtulo ei ole riittänyt.
– Missään vaiheessa ei ole ennenkään ollut säännösten mukaan niin, että yrittäjä olisi voinut itse ilmoittaa oikean työtulon, vaan se on eläkelaitoksen tehtävä. Tässä on ollut horjuvuutta soveltamisessa ja toimeenpanossa. Se on yksi syy, miksi sääntelyä ehdotetaan täsmennettäväksi, huomauttaa johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä.
Makkula ei usko, että alhaisen yel-työtulotason pienyrittäjillä maksut nousisivat uudistuksessa automaattisesti. Yrittäjä Liisa Hanén on eri mieltä ja kertoo keskustelleensa asiasta parin viime viikon aikana satojen, ellei tuhansien ihmisten kanssa.
– Suurinta hätä on pienituloisissa yksinyrityksissä. Meitä yksinyrittäjiä on Suomessa noin 200 000, josta 44 prosenttia tienaa kuukaudessa 2 000 euroa tai alle bruttona.
Yel-maksujen nousun on julkisessa keskustelussa pelätty johtavan konkursseihin ja siihen, että kynnys yrittäjyyteen kasvaa.
Mitä alivakuuttaminen oikeastaan tarkoittaa?
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) puolustaa yrittäjien eläkelakia koskevaa muutosesitystä.
Sarkkinen pitää valitettavana käsitystä, että yrittäjien eläkevakuutuksen koon pohjana oleva työtulo määritettäisiin jatkossa yksinomaan toimialan kokoaikaista työtä tekevien mediaanipalkan mukaan. Hän korostaa, että asiassa voidaan ottaa huomioon tietoja esimerkiksi yritystoiminnan kausiluonteisuudesta, osapäiväisyydestä, työntekijöiden määrästä tai liikevaihdosta.
Ministeri Sarkkisen mukaan lakiesityksen tarvetta on lisännyt Finanssivalvonnan viime vuonna esittämät puutteet yrittäjien työtulojen vahvistamisessa. Sarkkinen on huolissaan siitä, että osa yrittäjistä maksaa yel-maksua vain minimin, mikä tarkoittaa alivakuuttamista. Alivakuuttaminen merkitsee Sarkkisen mukaan yrittäjien heikoksi jäävää eläke- ja muuta sosiaaliturvaa. Tämä puolestaan on nostanut valtionosuutta yel-järjestelmässä, mikä taas heikentää julkista taloutta.
Suomen Yrittäjien Janne Makkula haluaa tarkkuutta alivakuuttamisen termiin.
– Sehän ei ole alivakuuttamista, jos yritystoiminta esimerkiksi yksinyrittäjällä palvelualalla on pienimuotoista, liikevaihto vähäistä ja yel-työtulo lähellä minimiä. Silloin työtulo on oikealla tasolla yritystoiminnan volyymiin ja laajuuteen nähden.
Kuitenkin jos yritys on toiminut vakiintuneesti ja menestyksekkäästi vaikkapa 10–15 vuotta laajentaen toimintaansa, voi alarajalle vakuuttaminen tarkoittaa Makkulan mukaan alivakuuttamista.
– Esimerkiksi 8 000 tai 9 000 euron vuotuinen työtulo ei tällaisessa tapauksessa ole sellainen taso, jolla voitaisiin palkata joku tekemään sitä samaa työtä, havainnollistaa Makkula lain tahtoa.
Katso kuuma yel-keskustelu videolta!