Eduskuntatalon edessä osoitettiin tänään mieltä yrittäjän lakisääteisen eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen puutteita vastaan.
Aihe on noussut voimalla otsikoihin, sillä hallituksen esityksessä on tarkoituksena muuttaa niin sanotun työtulon arviointia. Erityisesti pienyrittäjät ovat huolissaan siitä, miten paljon YEL-kulut nousevat ja johtavatko ne lopulta siihen, että heidän yritystoimintansa muuttuu kannattamattomaksi.
Yksi mieltään osoittaneista oli jalkojenhoitolaa Kuopiossa pyörittävä Johanna Paasisalo. Hän perusti hoitolan viime vuonna päätettyään pitkän hoitoalataustan jälkeen lähteä toteuttamaan haavettaan.
Hän kertoo, että YEL:in jopa satojen eurojen nousu uhkaa estää häntä jatkamasta yritystoimintaansa, erityisesti kun samalla liiketilan vuokrat nousevat yhdessä sähkölaskujen ja muiden kulujen kanssa.
– Olen jo tehnyt suunnitelmat, että jos laki menee läpi, niin paluu palkkatöihin on edessä, hän toteaa.
4:39
Paasisalo kertoo, että hoitolan perustamiseksi oli jätetty monet yöunet välistä ja käytetty perustamiseen kaikki säästöt. Pahimmillaan kaikki tämä on mennyttä.
– Nyt sitten pitäisi laittaa hoitola nurin ihan vain sen takia, ettei kykene maksamaan enempää.
Paasisalo kertoo, että hänellä ei ole villejä unelmia rikastumisesta, vaan haluaa vain maksaa kulunsa ja saada työelämän jälkeen riittävän eläkkeen.
Lue myös: Miltä YEL-uudistus näyttää eläkevakuutusyhtiön näkökulmasta? – "Yrittäjät ansaitsevat yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajatkin"
"Monen yrityksen tämä YEL-uudistus kyllä kaataa"
Toinen pienyrittäjien tilanteesta huolestunut on psykologi ja valmentaja Satu Pihlaja. Hän sanoo, että useammat yrittäjät haluaisivat vain tehdä töitä ja käyttää osaamistaan. Hänestä kaavailtu YEL-uudistus ei palvele heitä mitenkään.
– Moni pienyrittäjä tietää, että tulo on erittäin epäsäännöllistä, ja se riippuu aika monesta asiasta, että mitä tapahtuu. Me yrittäjät olemme usein hyväksyneet sen, että meidän elämä on epävarmaa, emmekä voi tietää, millainen tulotilanne on tulevaisuudessa.
– Varmasti voin sanoa, että monen yrityksen tämä YEL-uudistus kyllä kaataa, hän toteaa.
Lue myös: Yrittäjien eläkeuudistusta vastustavassa adressissa jo 65 000 nimeä – hyvinvointiyrittäjä: "Yel-maksuni nousevat jopa 200 euroa kuukaudessa"
"Olen tyypillinen yksinyrittäjä: minä alivakuutan itseni"
Eduskunnan portailla puhui myös liikunta-alan yrittäjä Liisa Hanén, joka on YEL-uudistusta vastustaneen adressin taustalla. Hän kertoo olevansa paikalla erityisesti mikro-, pien- ja yksinyrittäjien puolesta.
– Ne maksut ovat kerta kaikkiaan liian suuret. Se uhkaa yrittämisen kannattavuutta, hän lataa.
Hanénin arvio on, että jopa tuhannet yrittäjät voivat olla vaarassa ajautua taloudellisesti kestämättömään tilaan uudistuksen myötä. Hänen mukaansa on utopiaa, että pienyrittäjät voisivat kovan hintakilpailun keskellä siirtää satojenkin eurojen YEL-maksujen nousun hintoihinsa ilman, että kuluttajat jättävät palvelut ostamatta tai esimerkiksi suuret liikuntakeskukset siirtyisivät käyttämään toisia palveluntarjoajia.
Kun samaan aikaan muut kulut nousevat, voi ajatus YEL-maksujen kasvusta olla henkisestikin kohtuuttoman tuntuista, vaikka yritystoiminta ei siihen kaatuisikaan.
– Samaan aikaan työtulon käsitteen kiristäminen on mahdoton yhtälö, Hanén sanoo.
– Jos hallituksen ehdotus menee läpi sellaisenaan, joudun hyvin todennäköisesti lopettamaan yritystoimintani. Olen tyypillinen yksinyrittäjä: minä alivakuutan itseni. Jos maksu nousee, ja minun pitäisi maksaa tuplat enemmän, ei minulle ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa yritystoiminta, hän kertoo.
Lue myös: Yrittäjien eläkeuudistus on kuohuttanut etenkin pienyrittäjien tunteita – "Maksut pitää maksaa, vaikka ei vielä liikevaihtoa olisikaan"
2:20
Uudistuksen vaikutukset eivät tiedossa
Tässä vaiheessa ei ole tiedossa, kuinka YEL:in tarkoittama työtuloa jatkossa määriteltäisiin. Mielenosoittajat ovat erityisen huolissaan siitä, että määräytyykö YEL-maksu jatkossa yrittäjän toimialan mediaaniansion mukaan.
Pienyrittäjien pelkona on, että jatkossa järjestelmässä yrittäjän oman ilmoituksen sijaan paino olisi jollakin alan mediaanitulon kaltaisella, yrityksen menestyksestä ja tuloksesta riippumattomalla tekijällä. Juuri tämän takia mielenosoittajat ovat paikalla, sillä he haluavat, että myös pienyrittäjien näkökulma otetaan asiassa huomioon.
Hanén itse on sitä mieltä, että nykyisen YEL-suunnitelman perumisen lisäksi koko järjestelmä on rakennettava uudelleen.
Samaa mieltä on juristi ja vastuullisuusasiantuntija Merja Pentikäinen, joka pitää nykyistä YEL-järjestelmää vanhan maailman näköisenä, eikä se lähtökohtaisesti toimi nykyisessä tilanteessa. Hän luonnehtii kaavailtua uudistusta epäoikeudenmukaiseksi ja lannistavaksi.
Hnen oma yritystoimintansa ei ole uudistuksen myötä vaarassa, mutta hän haluaa olla mukana vastustamassa toimimattomana pitämäänsä uudistusta.
– Toivottavasti eduskunnassa on viisautta torpata tämä laki, hän sanoo.
Tilaisuudessa adressi luovutettiin kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohelle. Hän vakuutti Eduskuntatalon portailla, että valiokunta tulee käsittelemään asian monipuolisesti, ja hän itse haluaa siihen tarpeelliset täsmennykset.
Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) on sanonut, että yrittäjien eläkevakuutuksen koon pohjalla ei olisi yksinomaan toimialan kokoaikaista työtä tekevien mediaanipalkka, vaan asiassa voidaan ottaa huomioon useita tietoja liikevaihdosta ja osapäiväisyydestä lähtien. Asiasta on hänen mukaansa ollut liikkeellä virheellisiä käsityksiä.
Lue myös: Sosiaali- ja terveysministeri Sarkkinen puolustaa YEL-uudistusta
2:57