Tuomari lykkäsi sittenkin Trumpin hyssyttelyrahaoikeudenkäyntiä

Donald Trumpin oikeudenkäyntiä lykättiin.

Yhdysvaltalaistuomari on päättänyt lykätä maan entisen presidentin Donald Trumpin hyssyttelyrahaoikeudenkäyntiä ainakin huhtikuun puoliväliin, selviää tuoreista oikeusasiakirjoista.

Oikeudenkäynnin oli määrä alkaa 25. maaliskuuta. Kyseisenä päivänä on nyt määrä järjestää kuuleminen, jossa määritellään oikeuskäsittelyn alkamisen tarkka ajankohta.

Tuomari teki lykkäyspäätöksen sen jälkeen kun osapuolet olivat saaneet tuoreeltaan käsiinsä mittavia määriä oikeusjuttua koskevia asiakirjoja.

Tapaus liittyy Stephanie Cliffordille vuoden 2016 presidentinvaalien alla maksettuihin niin sanottuihin hyssyttelyrahoihin. Clifford tunnetaan myös pornonäyttelijänä käyttämällään nimellä Stormy Daniels.

Vaitiolosta maksaminen ei itsessään ole rikos, mutta Trumpin väitetään syyllistyneen lukuisiin kirjanpitorikoksiin maksuja peitellessään.

Trumpin tiimin mukaan lykkäys ei riittävä

Tuomari teki lykkäyspäätöksen sen jälkeen kun osapuolet olivat saaneet käsiinsä mittavia määriä oikeusjuttua koskevia asiakirjoja.

Trumpin asianajajat olivat kirjoittaneet tuomarille torstaina kirjeen, jossa esittivät välitöntä lykkäystä. Kirjeessä kuitenkin arvioitiin, ettei 30 päivän lykkäys olisi riittävä, kun otetaan huomioon tuoreeltaan esille tuotujen asiakirjojen määrä sekä kesken olevien kiistojen luonne.

Ex-presidentin lakitiimi on aiemmin pyrkinyt saamaan oikeudenkäyntiä lykättyä siihen saakka, että Yhdysvaltain korkein oikeus on saanut käsiteltyä Trumpin väitettyä syytesuojaa.

Trump väittää, että hänelle kuuluu syytesuoja mahdollisiin rikollisiin tekoihinsa, joita hän teki presidenttinä ollessaan. Trumpin hyssyttelyrahamaksu tapahtui kuitenkin ennen kuin Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti.

Selvästi konservatiivienemmistöisen oikeuden on määrä aloittaa kuulemiset asiasta huhtikuun 22. päivä alkavalla viikolla.

Syyttäjät ovat hyväksyneet tuomari Juan Merchanin perjantaina määräämän lykkäyksen.

Trumpia vastaan nostettu 91 rikossyytettä

Trumpia vastaan on käynnissä useita muitakin oikeudenkäyntejä. Osa näistä on siviilioikeudenkäyntejä, mutta kaikkiaan liikemiehellä on edessä neljä rikosoikeudenkäyntiä. Trumpista on tulossa ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, jota vastaan aloitetaan rikosoikeudenkäynti.

Trumpin lakitiimi on yrittänyt saada ex-presidenttiin liittyviä rikosoikeudenkäyntejä lykättyä pidettäväksi vasta marraskuun alussa järjestettävien presidentinvaalien jälkeen. Marraskuun vaaleista on tulossa istuvan demokraattipresidentin Joe Bidenin ja republikaanien Trumpin uusintamittelö, sillä kaksikko on jo kerännyt taakseen riittävän määrän puolueidensa ehdokkuuksiin tarvittavia puoluekokousedustajia.

Trumpia vastaan on nostettu kaikkiaan 91 rikossyytettä. Liikemies on kuitenkin pyrkinyt käyttämään oikeushuoliaan keppihevosena aktivoidakseen kannattajiaan ja kritisoidakseen Bidenia. Trump on väittänyt, että oikeusjutuilla pyritään vain aiheuttamaan hänelle hallaa vaaleissa.

Tuomari antoi georgialaissyyttäjälle luvan jatkaa

Georgian osavaltiossa on vireillä tapaus, joka liittyy Trumpin väitettyyn salaliittoon vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen kumoamiseksi. Trump hävisi tuolloin Bidenille vaaleissa.

Trumpin asianajajat olivat pyrkineet saamaan Georgian oikeudenkäynnin syyttäjän suljettua tapauksen ulkopuolelle epäasialliseksi koetun suhteen vuoksi.

Georgialaistuomari Scott McAfee kuitenkin päätti perjantaina, että piirisyyttäjä Fani Willis voi jatkaa tapauksen parissa, kunhan hänen alaisuudessaan toimiva syyttäjä Nathan Wade siirtyy syrjään.

Trump ja tapauksen muut syytetyt olivat pyrkineet saamaan Willisin sivuun sen jälkeen kun oli selvinnyt, että Willisillä oli ollut Waden kanssa "sopimaton intiimi henkilökohtainen suhde".

Syytetyt väittivät, että Wade olisi käyttänyt osan tapaukseen liittyvistä 650 000 dollarin palkkioistaan viedäkseen Willisin ylellisille lomille.

Oikeudenkäynnille ei ole asetettu alkamispäivää

Willis ja Wade myönsivät, että heillä on ollut romanttinen suhde keskenään, mutta sanoivat sen alkaneen vasta sen jälkeen kun Willis oli nimittänyt Waden tapausta käsittelemään vuoden 2021 marraskuussa.

McAfee kuvaili Willisin harkintakyvyn pettäneen, mutta sanoi, että Willis voi jatkaa, jos Wade jättäytyy sivuun.

– Tuomioistuin pitää väitteitä ja todisteita oikeudellisesti riittämättöminä todellisen eturistiriidan toteamiseksi, tuomari sanoi.

Wade jätti eroanomuksensa vain tunteja McAfeen päätöksen jälkeen.

Willis on esittänyt, että Trumpia ja 14 muuta syytettyä koskevan tapauksen käsittely aloitettaisiin elokuun alussa, mutta McAfee ei ole vielä määritellyt aloituspäivää.

Lue myös:

    Uusimmat