Toimittaja Tuomas Enbusken mielestä amerikkalainen yhteiskunta ei näytä järkkyneen Donald Trumpin vaalivoitosta. Enbuske seuraa vaaleja ja niiden jälkeistä elämää New Yorkissa.
– Kaupallisen NBC-kanavan aamuohjelmassa puhuttiin puoli tuntia ryppyjen poistamisesta. Markkinatalous ja elämä jatkuu täällä kuten ennenkin. Jenkeillä on jännä tapa liioitella tunteitaan ja puhua asioista äärimmäisen närkästyneesti. Arjen ongelmat, kuten rypyt, ovat kuitenkin suurempia asioita, Enbuske arvioi.
Hänen mukaansa ns. "vaihtoehtomediat" ottavat vaalituloksesta ja siihen liittyvistä gallupeista kaiken irti. Gallupit lupailivat Clintonille vaalivoittoa vaikka toisin kävi.
– Nämä mediat puhuvat nyt valtamedian salaliitosta joka toimi Clintonin hyväksi. Gallupeissa on täällä vähän sama juttu kuin Suomessa perussuomalaisten kohdalla. Trumpin äänestäjät eivät ole halunneet halunneet kertoa kantaansa.
"Trump vanhana kapitalistina ymmärtää vapaakaupan merkityksen"
Trump piti eilen sovinnollisen puheen, jossa hän vakuutti yhdistävänsä kansan. Hän myös kiitteli Hillary Clintonia tämän saavutuksista, vaikka kampanjan aikana Trump aikoi passittaa kilpakumppaninsa vankilaan sähköpostikohun takia. Enbusken mielestä suhtautumisessa Trumpiin näkyy tämän saama valtava julkisuus.
– Täällä julkkiksena oleminen on jotain ihan muuta kuin Suomessa. Julkisuuden henkilöillä on täällä paljon vaikutusvaltaa toisin kuin Suomessa, jossa politiikkaa pidetään vakavampana asiana. Trumpin puheen sävy oli todella erikoinen hänen puheekseen. Ihmiset varmaan ymmärtävät, että kampanjan aikana puhutaan eri tavalla.
Trump lupasi vaalipuheessaan mm. rakentaa muurin Meksikon rajalle, häätää siirtolaisia maasta ja herättää henkiin lakkautettuja teollisuuslaitoksia.
– New Yorkin Timesin mukaan Trump olisi myöntänyt muurin rakentamisen olevan ihan huuhaata eikä mitään muuria ole tulossa. Se ei näyttänyt äänestäjiä haittaavan vaan puheet laskettiin retoriikaksi. Kaikki pääehdokkaat Bernie Sandersia myöten vastustivat vapaakauppaa aika laajasti.
– Siinäkin saattaa olla kyse vain vaalipuheista, koska esimerkiksi Trump vanhana kapitalistina ymmärtää varmasti vapaakaupan merkityksen. Yhdysvalloissa omia etuja korostavat puheet ovat aina menneet läpi ja niitä on käytetty vuosikymmeniä. 1980-luvulla uhkana olivat japanilaiset, viime vuosina kiinalaiset ja parinkymmenen vuoden päästä varmaan joku seuraava kansakunta.