Helsingin tuomiokapituli määritti tänään ennakkotapauksen antamalla vakavan moitteen pastori Kai Sadinmaalle samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Ennakkotapauksella ei ole juridista merkitystä, mutta se antanee suuntaa tuleville päätöksille.
Tuomiokapituliin kuuluvan Helsingin hiippakunnan piispan Irja Askolan mukaan vakavaan moitteeseen päädyttiin pitkän ja polveilevan keskustelun päätteeksi. Päätös tehtiin äänin 5–2.
Askolan mukaan vakava moite annettiin, koska kirkon lainsäädäntö ei mahdollista samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä.
– Itse toivoisin, että lakia muutettaisiin siten, että se sallisi pappien voivan halutessaan vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja. Näin on kaikissa muissa Pohjoismaiden evankelisluterilaisissa kirkoissa, Askola kommentoi STT:lle.
Eri mieltä olleet jäsenet katsoivat, että Sadinmaa oli joutunut toimimaan oikeudellisesti epäselvässä ja kiistanalaisessa tilanteessa ja tehnyt asiassa ratkaisun, jossa hän oli soveltanut voimassa olevaa lakia painottaen kirkon jäsenten yhdenvertaista kohtelua.
Sadinmaa aikoo jatkaa vihkimisiä
Tuomiokapitulin pohtiessa ratkaisuaan suljettujen ovien takana Sadinmaa käytti tiedotusmahdollisuutensa asiasta maksimaalisesti. Hän oli raahannut Helsingin Bulevardille tuomiokapitulin eteen jalkapuun, jossa istui kokouksen ajan osoittaakseen mieltään.
Performanssiin osallistui myös Sadinmaan vihkimä miespari.
Ihmisiä, joista valtaosa tuntui olevan tiedotusvälineiden palveluksessa, parveili paikalla sen verran runsaasti, ettei jalkapuuta näkynyt väenpaljoudelta kadun toiselle puolelle.
– Aion jatkaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä ja olen sen myös tuomiokapitulille ilmoittanut, Sadinmaa sanoi.
Seuraamus ei perustu kirkkolakiin
Tästä on kyse
– Mies- ja naisparien vihkiminen on ollut Suomessa sallittua maaliskuun alusta lähtien. Eduskunta hyväksyi muutoksen helmikuussa 2015.
– Kirkolla on laajat oikeudet päättää omasta lainsäädännöstään. Kirkolliskokous tekee kirkkolain muutoksesta ehdotuksen, jonka eduskunta ja presidentti joko hyväksyvät tai hylkäävät.
– Kirkolliskokous ei ole ottanut kantaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen.
– Kotimaa-lehden mukaan tuomiokapituleissa on meneillään viisi selvitystä sateenkaariparien vihkimisistä ja siunaamisista.
Tuomiokapitulin päätöksen kuultuaan Sadinmaa oli pöllämystynyt.
– Mikä vakava moite? En ole koskaan tällaisesta kuullutkaan, Sadinmaa kommentoi STT:lle puhelimitse.
Sadinmaa kertoi selvittävänsä juristien kanssa, mitä päätös tarkoittaa. Hän aikoo valittaa siitä hallinto-oikeuteen, jos se on mahdollista.
Tuomiokapitulin lakimiesasessorin Ritva Saarion mukaan vakava moite ei ole kirkkolaissa määritelty seuraamus, vaan tuomiokapitulin kannanilmaisu.
– Tuomiokapituli on ilmaissut asiassa Sadinmaalle kantansa antamatta mitään kirkkolain mukaista seuraamusta, Saario muotoilee.
Hänen mukaansa hallinto-oikeus päättää, miten se suhtautuu mahdollisiin valituksiin asiasta.
Sadinmaa pitää joka tapauksessa tuomiokapitulin päätöstä ikävänä ennakkotapauksena.
– Päätöstä esitti tuleva piispa Teemu Laajasalo. Tämä on ikävä signaali siitä, että kirkko on menossa tässä asiassa konservatiivisempaan suuntaan.
Seuraavaksi vastaavaa tapausta käsittelee Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli ensi viikolla. Sadinmaa pitää mahdollisena, että siellä annettava rangaistus on vakavampi.
Tuomiokapitulit ovat itsenäisiä, eikä Helsingin tuomiokapitulin päätös sido muita.
3:42
1:43