Tuore ennuste: Suomeen odotetaan keskimääräistä lämpimämpää syksyä

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF) päivitti tällä viikolla kolmen kuukauden ennustettaan eli niin sanottua vuodenaikaisennustetta.

Nyt päivitetty ennuste ulottuu syyskuusta marraskuuhun. Ennusteen mukaan suuressa osassa Eurooppaa syksy olisi keskimääräistä lämpimämpi, meteorologi Miina Manninen kertoo.

Ennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat. Sateiden osalta syksystä saattaa ennusteen mukaan tulla myös keskimääräistä sateisempi etenkin Pohjois-Euroopassa.

– Matalapainetoiminta tulee varmaan olemaan aktiivista ja siihen liittyen sateet ovat ehkä hieman tavanomaista runsaampia, arvioi Manninen.

Suomen keskimääräistä lämpimämpi ennuste saattaa Mannisen mukaan johtua siitä, että lounaasta tai etelästä saattaa virrata meille lämpimämpää ilmaa.

– Tai sitten se on ihan vaan kaikuja ilmaston lämpenemisestä.

Toimii tropiikissa, mutta ei pohjoisilla leveysasteilla

Vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan. Se toimii Mannisen mukaan hyvin tropiikissa mutta pohjoisilla leveysasteilla ei niinkään.

– Tropiikissa El Niño - ja La Niña -vaihtelu määrittää säätä hyvin ja se on hyvin ennustettavissa, mutta meillä vuodenaikaisennustetta on lähinnä mielenkiintoista seurata, että mitä käy.

Tuoretta vuodenaikaennustetta käytiin läpi keskiviikkoaamun säälähetyksessä. Katso video jutun alusta.

Lue myös:

    Uusimmat