Tuore opetusministeri Li Andersson kommentoi oppivelvollisuuden laajentamista Huomenta Suomi -ohjelmassa todeten, ettei pelkkä peruskoulutus riitää nykymaailmassa.
Uudessa hallitusohjelmassa muun muassa laajennetaan oppivelvollisuutta 18-ikävuoteen asti. Li Andersson pitää keskeisenä syynä työelämän kehitystä, jolla perustellaan merkittävä koulutuspoliittinen muutos.
Uudistuksella ei pyritä motivaatiota kasvattavaan pakkoon.
– Jos nuori on valinnut väärän alan, niin hänen on pakko valita jotakin tilalle ja jatkaa. Lisäksi tarvitaan enemmän tukitoimia ja uudistuksen yhteyteen kytketään muitakin palveluita, Andersson kertoo.
– Velvoittavuus nähdään hyvänä asiana siksi, ettei kukaan voi valita pois koulutusta noin varhaisessa vaiheessa elämää.
Varhaiskasvatukseen panostetaan
Kysyttäessä mitkä ovat ne konkreettiset keinot, joilla nuoret saadaan jatkamaan opiskelua, Andersson toteaa, että muun muassa opiskelijahuoltoon ja varhaiskasvatukseen panostetaan enemmän.
– Tarkoituksen on tehdä myös yksi iso projekti, jolla vahvistetaan koulutuksellista tasa-arvoa perusopetuksen puolella. Kokonaispotti menonlisäyksiä on noin 200 miljoonaa euroa tässä hallitusohjelmassa.
– Sen päälle tulevat vielä kertaluontoiset tulevaisuusinvestoinnit, jotka kasvattavat koulutuksen pottia vieläkin suuremmaksi, Andersson summaa.
Katso koko haastattelu videolta, jossa Andersson kommentoi muun muassa toisen kotimaisen kielen palauttamista pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa.