Enemmistö suomalaisista kääntyi koulu-uudistusta vastaan – Li Andersson puolustaa: "Ongelmat odottamassa yhä akuutin kriisivaiheen jälkeen"

Hallitus aikoo jatkaa oppivelvollisuuden pidentämistä 18 vuoteen, vaikka enemmistö suomalaisista on kääntynyt uudistusta vastaan. Syynä lisääntyneeseen vastustukseen on koronakriisin aiheuttama syvä talouskuoppa, jonka takia halitus joutuu ottamaan valtavasti lisävelkaa – ja tarkastelemaan jo sovittuja menoja.

Talouspoliittisen arviointineuvoston mukaan oppivelvollisuuden nostaminen alkaisi tuottaa rahassa mitattavia tuloksia vasta noin viidentoista vuoden kuluttua. Uutisaamun vieraana ollut opetusministeri Li Andersson ei näe tässä tarpeeksi painavaa syytä uudistuksesta luopumiseen.

– Valtiovarainministeri Katri Kulmuni on sanonut mielestäni hyvin, että kaikki ne rakenteelliset ongelmat, joita meillä oli taloudessa ja työmarkkinoilla Suomessa ennen koronakriisia, niin ne ovat odottamassa yhä tämän akuutin kriisivaiheen jälkeen, Andersson sanoi. 

Andersson korostaa, että työttömien ja työpaikkojen kohtaamattomuus tulee vain pahenemaan, ja se on syy jatkaa ensi vuoden syksystä voimaan astuvan uudistuksen läpiviemistä.

– Yksi suurimmista rakenteellisista ongelmista suomalaisilla työmarkkinoilla liittyy osaavan työvoiman puutteeseen. Viime vuonna Suomessa oli ennätysmäärä vapaita työpaikkoja ja korkea rakennetyöttömyys. Ja kaikki se tieto miten tilanne tulee kehittymään työmarkkinoilla viittaa siihen suuntaan, että vaadittu koulutustaso ja osaamistaso tulevat kasvamaan. 

Korona-apua peruskouluille

Hallitus on arvioinut uudistuksen hinnaksi 129 miljoonaa euroa. Kuntaliiton arvio on kolmanneksen suurempi, 180 miljoonaa. 

Uutisaamun vieraana aiemmin aamulla ollut Teknologiateollisuus Ry:n koulutusjohtaja Leena Pöntynen pelkää, että tämä johtaa leikkauksiin kuntien tarjoamassa opetuksessa, ja kääntyisi näin itseään vastaan.

– Erittäin tarkoittava uudistus voi tarkoittaa myöskin oppimistulosten laskua ja lisää pudokkaita toisella asteella.

Anderssonin mukaan peruskouluja ei aiota jättää vaikeassa tilanteessa yksin. Hallitus aikoo hänen mukaansa päättää lähiaikoina lisäresursseista koronakriisin kurittamille peruskouluille. Apu tulisi perille syksystä alkaen.

– Sen rinnalla tarvitsemme oppivelvollisuuden laajentamisen. Suurin ongelma on toisella asteella tapahtuvat keskeyttämiset, joista yli puolet tapahtuu ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.

Päivitys kello 9.52: Uudistuksen olisi tarkoitus astua voimaan ensi vuoden syksyllä, ei ensi syksynä niin kuin tekstissä aiemmin luki.


Lue myös:

    Uusimmat