Tuore tutkimus: Tyytyväisyys Marinin hallitukseen laskenut – niukka enemmistö kuitenkin yhä tyytyväinen

Kantar TNS Oy:n tuoreessa tutkimuksessa suomalaisten enemmistö ajattelee Sanna Marinin (sd.) hallituksen onnistuneen varsin hyvin työssään. Hallituksen saamat arviot ovat kuitenkin heikommat verrattuna sen aiemmin saamiin. Marinin hallituksella on kuitenkin yhä neljä kärkisijaa Kantarin tutkimussarjassa.

Tutkimuksessa niukka suomalaisten enemmistö, 52 prosenttia, ajattelee Sanna Marinin hallituksen onnistuneen varsin hyvin tehtävissään. 38 prosenttia on asiasta päinvastaista mieltä.

Suopeimpia hallitukselle ovat Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat, sillä heistä 85-87 prosenttia pitää hallituksen työtä onnistuneena.

Kriittisimpiä ovat perussuomalaiset, sillä heidän joukostaan ainoastaan 14 prosenttia pitää hallituksen työtä onnistuneena.

Kokoomuslaisista noin kolmannes piti hallituksen onnistumista vähintään melko hyvänä.

Hallituspuolue keskustan väestä 66 prosenttia antaa hallitukselle tunnustusta. Keskustalaisten arviot ovat hallituspuolueiden joukosta heikoimpia.

Marinin hallituksen onnistumista on mitattu nyt neljästi. Tuore tulos on niistä heikoin. Se jää 17 prosenttiyksikköä keväällä 2020 saavutetusta koko mittaussarjan parhaasta noteerauksesta. Silloin 69 prosenttia kertoi hallituksen toimineen hyvin.

Toisaalta Marinin hallitukselle kuuluu neljä kovinta tulosta koko lokakuussa 1991 alkaneiden mittausten sarjassa.

Tutkimus on tehty 12. – 21. lokakuuta 2021. Tutkimus on toteutettu GallupForumissa. Haastateltavat edustavat 15 - 74 vuotta täyttänyttä väestöä. Haastattelujen kokonaismäärä on 1 223. Tutkimustulosten virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Oppositiollekin arvosanat

Oppositio on selvinnyt hyvin 32 prosentin mielestä esittäessään vaihtoehtoja hallituksen politiikalle.

18 prosentin mielestä oppositio on onnistunut huonosti, 34 prosentin ajatellessa, että se on toiminut melko huonosti.

Perussuomalaisista 57 prosenttia arvioi opposition onnistuneen hyvin, kokoomuslaisista käytännössä yhtä suuri osa, 56 prosenttia.

Sosialidemokraateista 66 prosenttia arvelee opposition onnistuneen huonosti. Valtaosa vasemmistoliittolaisista (74 %) ja vihreistä (68 %) jakaa tämän käsityksen. Keskustalaisten enemmistö (58 %) pitää opposition toimintaa huonona.

Kokoomus ja Sdp suosiossa

Suomalaiset suhtautuvat tällä hetkellä myönteisimmin Sdp:hen ja kokoomukseen. 45 prosenttia ajattelee niistä tällä hetkellä erittäin tai melko myönteisesti.

Suomen Keskusta herättää seuraavaksi eniten positiivisia ajatuksia. 41 prosenttia suhtautuu siihen myönteisesti.

Perussuomalaisiin suhtautuu myönteisesti 33 prosenttia.

Kuudesta suurimmasta puolueesta kokoomukseen suhtaudutaan tällä hetkellä selvästi myönteisemmin kuin viime keväänä, sillä kokoomuksen myönteiset arviot ovat lisääntyneen seitsemällä prosenttiyksiköllä.

Eniten negatiiviseen suuntaan ovat muuttuneet Sdp:tä (-5) ja vihreitä (-5) koskevat arviot.

Vihreistä myönteinen arvio oli noin kolmanneksella vastaajista.

Lue myös:

    Uusimmat