Anna-Maja Henrikssonista on kanneltu oikeuskanslerille

Anna-Maja Henrikssonista on tehty kantelu oikeuskanslerille.

MTV Uutisten tietopyynnöllä haltuunsa saama kantelu liittyy Henrikssonin toimintaan nikotiinipusseja koskevassa lakiuudistuksessa.

– Henriksson on käyttänyt räikeästi väärin asemaansa lainsäädännön valmistelussa suosimalla kotipaikkakuntansa yrittäjää. Menettely rapauttaa kansalaisten luottamusta päättäjiä kohtaan, herättää epäilyksiä korruptiosta ja vääristää kilpailua, yksityishenkilön tekemässä kantelussa sanotaan.

Oikeuskansleri ratkaisee kantelun ja voi antaa huomautuksen lainvastaisesti tai virheellisesti toimineelle poliitikolle tai käynnistää esitutkinnan tapahtuneesta.

Pietarsaarelaisen Strengbergs Habit Factoryn valmistamia nikotiinipussimakuja lisättiin viime kevään kehysriihessä RKP:n aloitteesta sallittujen makujen listalle.

Henriksson, joka on itse kotoisin Pietarsaaresta, oli tuolloin RKP:n puheenjohtaja ja opetusministeri.

Vaatimukset toi neuvotteluihin Henrikssonin erityisavustaja, joka ei HS:n mukaan ilmeisesti muista, mistä sai idean lisättävistä mauista.

Adlercreutz halusi lisätietoa

Nykyinen europarlamentaarikko Henriksson kiisti eilen Ylen haastattelussa, että pietarsaarelaista yritystä olisi suosittu laissa, vaikka sen kanssa oli käyty keskusteluja.

HS:n haastattelussa hän sanoi, ettei tiennyt, että Suomessa on enemmän kuin yksi nikotiinipusseja valmistava yhtiö. Henriksson sanoi myös kantavansa vastuun tapahtuneesta.

Useat oppositioedustajat vaativat eilen, että eduskunnan jo käsittelemä laki jätettäisiin antamatta presidentin vahvistettavaksi.

Myös RKP:n nykyinen puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoi haluavansa vielä lisää tietoa tapauksesta.

Lue myös:

    Uusimmat