Pohjois-Korea järjesti torstain vastaisena yönä paikallista aikaa maan pääkaupungissa Pjongjangissa jo kolmannen suuren paraatin vuoden sisään. Tällä kertaa maa ei kuitenkaan esitellyt ohjuksia, tankkeja ja muuta raskasta sotilaskalustoa, vaan paraatin yleisilme oli vähemmän aggressiivinen kuin tavallisesti. Huomiota kiinnitti myös kommunistivaltion johtajan merkittävästi hoikemmalta vaikuttanut olemus.
Paraatissa nähtiin muun muassa traktoreita, kivääreitä kantavia opiskelijoita sekä kaasunaamareihin ja oransseihin suojapukuihin pukeutuneita ihmisiä. Paraatin huipentumana Pjongjangin keskusaukiolle rullasivat tavanomaisten jättiohjusten sijaan paloautot. Mukana oli myös osanottajia rautatieministeriöstä, maan valtiollisesta lentoyhtiöstä sekä lannoitetehtaasta.
Paraatin järeimmät aseet olivat pienet tykit, joita vetivät kolhoosimaanviljelijät traktoreillaan. Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA kuvaili, että tykkien tarkoituksena on "hätätapauksessa moukaroida hyökkääjiä ja heidän vasallejaan tuhoavalla tulivoimalla".
Maan johtaja Kim Jong-un osallistui tapahtumaan vaaleanharmaassa puvussa ja samanvärisessä kravatissa ja sai yleisöltä suuret suosionosoitukset. Tapahtumassa nähtiin myös ilotulituksia. Kenenkään yleisössä ei nähty pitävän kasvomaskeja.
Normaalioloissakin eristäytynyt Pohjois-Korea on pitänyt rajansa tyystin kiinni alkuvuodesta 2020 asti suojautuakseen koronapandemialta.
Paraatit ajoitetaan merkkipäiviin
Paraati on jo kolmas vuoden sisään, mikä on Pohjois-Koreallekin epätavallisen tiuha tahti. Paraatit ajoitetaan yleensä merkkipäiville, ja torstaina oli Korean demokraattisen kansantasavallan perustamisen 73. vuosipäivä.
Etelä-Korean puolustusministeriöstä kerrottiin uutistoimisto AFP:lle, että tilannetta seurataan tarkasti ja analysoidaan.
Edellinen paraati pidettiin tammikuussa, jolloin maata hallitseva työväenpuolue oli pitämässä viiden vuoden välein järjestettävää kokoustaan. Tuossa paraatissa nähtiin muun muassa sukellusveneistä laukaistavia ballistisia ohjuksia, ja se voitiin tulkita voimannäytteeksi juuri virkakauttaan aloittamassa olleelle Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille. Lokakuussa 2020 Pohjois-Korea taas järjesti paraatin työväenpuolueen 75-vuotispäivänä.
Pohjois-Korea ei ole tehnyt ydinkoetta tai mannertenvälisen ballistisen ohjuksen laukaisua sitten vuoden 2017. Neuvottelut maan ydinohjelmasta ovat olleet kuitenkin jäissä jo parin vuoden ajan, eikä Pohjois-Korea ole antanut vastakaikua Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen diplomaattiselle tunnustelulle.
Asiantuntijoiden mukaan näyttävät paraatit ovat Pohjois-Korealle kätevä tapa antaa vihollisilleen painetta. Toinen tapa ovat aselaukaisut, jotka kuitenkin voivat tuoda maalle yhä tiukempia kansainvälisiä pakotteita.
Hoikistunut johtaja
KCNA:n julkaisemien kuvien perusteella Kim vaikuttaa menettäneen huomattavan osan painostaan. Kommunistijohtajan papinonvaihtelu herätti kansainvälistä mediahuomiota jo viime heinäkuussa.
Kesällä muusta maailmasta eristäytyneen maan virallisissa medioissa paikallisten on kerrottu itkeneen johtajansa laihtumisen vuoksi.
Lue myös: Spekulaatiot poissaolosta kiihtyvät: Kim Jong-unille maistuvat luksustupakka ja herkut – kuka voisi olla seuraaja, jos Pohjois-Korean johtajan terveys pettää?
Niin ikää aiemmin keväällä medioissa spekuloitiin Kimin terveydellä. Hänen huhuttiin käyneen muun muassa sydänleikkauksessa.
BBC uutisoi heinäkuussa Pohjois-Koreaan keskittyvän uutissivusto NK Korean jopa vertailleen uutiskuvia Kimin rannekellosta, joka sivuston mukaan todistaa kommunistijohtajan painonvaihdokset.