70 vuotta täyttävän Pohjois-Korean pääkaupungissa Pyongyangissa nähdään sunnuntaina jälleen valtava sotilasparaati, kenties mahtavin vuosikymmeniin.
Video yllä: Trump näytti Kimille kesällä mahtipontisen videon "uudesta ajasta"
Ilmatorjuntaohjuksia, raketteja ja kranaatinheittimiä kuljettavat kuorma-autot ajavat muodostelmassa Kim Il-sungin keskusaukiolla, panssarivaunut jyristävät hurraavien kansanjoukkojen ohi ja tiukkailmeiset sotilaat marssivat suorina rivistöinä jalkojaan korkealle potkaisten.
Paraatit ovat olleet vuosikymmeniä maan keino esitellä sotilaallista voimaansa ja saavutuksiaan ydinaseen kehittämisessä sekä uhota muulle maailmalle tulevansa toimeen omillaan, vaikka eristettynä muista.
Monet ajattelivat asioiden muuttuneen
Vuosi sitten 9. syyskuuta juhlassa nähtiin kuitenkin jotakin poikkeavaa. Kansa kukitti johtajiensa Kim-Jon-ilin ja Kim Il-sungin patsaita ja aukiolla nähtiin tanssi -ja taide-esityksiä. Paraatin ihailu jäi sillä kertaa vähemmälle.
Viimeisessä uuden vuoden puheessaan Kimin olemus oli ihmisystävällinen ja tulevaisuuteen suuntaava. Hänen puheessaan maan nuorisolle omistettiin suuri rooli. Kim esiintyi harmaassa puvussa. Virallisten tilaisuuksien Mao-takki oli jätetty komeroon.
Kun vielä Pohjois-Korean joukkue osallistui yhdessä Etelä-Korean joukkueen kanssa Pyeongchangin olympialaisissa ja Kim Jong-un ja presidentti Moon Ja-in tapasivat huhtikuun lopussa Panmunjomin demilitarisoidulla vyöhykkeellä ja Kim ja presidentti Donald Trump pitivät historiallisen huippukokouksen kesäkuussa Singaporessa, ajattelivat monet asioiden viimein muuttuneen.
Talouspakotteet ajaneet maan ahtaalle
Mutta onko mikään oikeasti muuttunut?
Ydinaseista luopumiseen tähtäävät neuvottelut polkevat paikallaan, talouspakotteet ovat ennallaan ja Yhdysvallat jatkaa ilmeisesti taas sotaharjoituksia liittolaisineen Japanin merellä.
Talouspakotteet, joihin myös Venäjä ja Kiina ovat osallistuneet, ovat ajaneet Pohjois-Korean yhä ahtaammalle.
Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun factbookin, eli faktakirjan mukaan Pohjois-Korean bruttokansantuote on vain 1 700 Yhdysvaltain dollaria henkeä kohti, eli se on maailmassa sijalla 214 heti Haitin jälkeen.
Viime vuoden syyskuussa tiukennetut pakotteet ovat johtaneet tehtaiden sulkemisiin, työttömyyteen ja hintojen nousuun. Tästä eivät kärsi pelkästään tavalliset ihmiset, vaan myös etuoikeutettu luokka.
Sovituista asioista mikään ei toteutunut
Tämä maan toinen talous, dollaritalous jota myös kutsutaan nimellä "Royal court economy" on myös saanut tuntea talouspakotteiden vaikutukset. Uskollisille diktaattorin tukijoille mm. armeijan upseereille ja virkamiehille ei enää jaella entiseen tapaan palkintorahoja, asuntoja, televisioita tai loistoautoja. Vienti on lähes kokonaan pysähtynyt YK:n kiellettyä hiilen, teräksen, kuparin sinkin ja meren antimien viennin maasta.
Tässä taistelussa ydinase on ainoa Pohjois-Korean neuvotteluase. Koko sen olemassaolo perustuu potentiaalisen sotatilan varaan. Kim on ajanut valtaan tulonsa jälkeen määrätietoisesti maan ydinaseohjelmaa. Kuudessa vuodessa ydinasekokeiden määrä on kolminkertaistunut.
Singaporessa sovituista asioista ei mikään ole toteutunut. Kim Jon-un on syyttänyt ulkoministeri Mike Pompeon neuvottelijoita "gangsterismista" ja kiristämisestä. Eikä ole kulunut kuin kolme kuukautta siitä, kun Trump vielä hehkutti, että hänellä on fantastinen suhde Pohjois-Koreaan, ja että Kimin ja hänen välillään vallitsee "mahtava kemia."
Olin Singaporessa itsekin todistamassa tuota suurta näytelmää. Lukeuduin valitettavasti niihin, jotka suhtautuivat hyvin epäillen koko huipputapaamiseen. Tuolloin Kim Jong-un sai kutsun Washingtoniin ja Donald Trump kutsun Pohjois-Koreaan.
Epäilen näidenkin toteutumista ainakin ihan lähitulevaisuudessa.