Turkin ulkoministeri hieroo hävittäjäkauppoja vierailullaan Yhdysvalloissa – "Odotamme yhteisten intressiemme mukaista hyväksyntää"

3:22imgErdoganin vaatimukset Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle kovenevat - mistä on kyse?
Julkaistu 19.01.2023 05:39

MTV UUTISET - STT

Yhdysvalloissa vieraileva Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu on yrittänyt jouduttaa F-16-hävittäjäkauppoja tapaamisessaan virkaveljensä Antony Blinkenin kanssa keskiviikkona.

– Kuten olemme kertoneet yhdessä aiemminkin, tämä on tärkeää paitsi Turkille, myös Natolle ja Yhdysvalloille. Näin ollen odotamme yhteisten strategisten intressiemme mukaista hyväksyntää, Cavusoglun sanoi ulkoministerien tavatessa.

Yhdysvalloissa päättäjien on arveltu haluavan käyttää hävittäjäkauppoja vipuvartena, jolla Turkki saataisiin hyväksymään Suomi ja Ruotsi Naton uusiksi jäsenmaiksi. Päätös asekaupasta on lopulta Yhdysvaltain kongressin käsissä.

Asekauppaa vastustaa jyrkästi senaatin ulkosuhteiden komiteaa johtava demokraattisenaattori Bob Menendez, joka on luvannut estää asekaupan etenemisen, jos sitä esitetään virallisesti kongressille. Menendez on tuominnut Turkin uhittelun Kreikalle.

Kreikan ja Turkin välit kireitä

F-16-asekaupasta Turkin kanssa on keskusteltu samaan aikaan kun toinen Nato-liittolainen Kreikka ostaa Yhdysvalloilta Suomen tapaan F-35-hävittäjiä. Turkki potkittiin ulos F-35-ohjelmasta maan tehtyä asehankintoja Venäjältä.

Vanhojen vihollisten Turkin ja Kreikan välit ovat kylmenneet viime aikoina Turkin koventaessa retoriikkaansa naapurimaata kohtaan. Turkki on muun muassa uhkaillut Kreikkaa uusilla ohjuksillaan.

– (Erdogan) tekee sen ehkä silkkaa pahantahtoisuuttaan, tai koska hän on roisto. Mutta yksi asia on selvä, Yhdysvaltojen täytyy ottaa Turkin presidentin toiminta vakavissaan, Menendez kommentoi aiemmin puheessa.

Menendezin mukaan F-16-kauppa on estettävä siihen asti, että Erdogan lopettaa aggressiivisen toimintansa lähialueillaan.

Yhteisessä lausunnossaan Blinken ja Cavusoglu sanoivat olevansa yhtä mieltä siitä, kuinka tärkeää on varjella vakautta ja ylläpitää viestintäyhteyksiä itäisen Välimeren alueella.

Lue myös: 

Tuoreimmat aiheesta

Nato