Turkki sanoo avaavansa Nato-pöydän jälleen Suomelle ja Ruotsille

2:48img
Katso myös: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vahvasti esillä Münchenin turvallisuuskonferenssin keskusteluissa
Julkaistu 20.02.2023 09:41(Päivitetty 20.02.2023 10:12)

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Nato-tapaamiset Turkin, Suomen ja Ruotsin välillä jatkuvat, sanoo Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu uutistoimisto Reutersin mukaan.

Cavusoglu kommentoi asiaa yhteisessä tiedotustilaisuudessa Turkissa vierailevan Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa. Hän ei tarkentanut neuvottelujen jatkumisen aikataulua. 

Nato-neuvottelut pantiin jäähylle sen jälkeen, kun Ruotsissa poltettiin Koraani mielenosoituksessa noin kuukausi sitten. Tällöin Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi, että prosessiin tulisi ainakin muutaman viikon viivästys.

Lue myös: Ulkoministeri Haavisto: Turkki kertonut Suomen täyttäneen Madridin kolmikantasopimuksen ehdot

Cavusoglu sanoo, että kaikkien osapuolten pitäisi vakuuttaa Ruotsi ottamaan konkreettisia askelia vastatakseen Turkin huoliin.

Turkki, Suomi ja Turkki allekirjoittivat viime kesänä yhteisymmärrysasiakirjan, jossa sovittiin toimista muun muassa terrorismin torjunnan edistämiseksi. Sittemmin asiakirjaa on tulkittu vaihtelevasti. 

Blinken vastasi Yhdysvaltojen tukevan vahvasti Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä mahdollisimman nopealla aikataululla. Blinkenin mukaan Suomi ja Ruotsi ovat jo ottaneet merkittäviä askelia yhteisymmärrysasiakirjan saralla.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström kertoi Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglun ilmaisseen, että Turkki on valmis uusiin keskusteluihin Ruotsin kanssa. Billström kommentoi Ruotsin Nato-prosessia medialle saapuessaan ulkoministerien kokoukseen Brysselissä.

Lue myös: Ruotsin pääministerin mielestä Suomen ei pitäisi liittyä Natoon ilman Ruotsia strategisista syistä

Turkin ulkoministeri kertoi Blinkenille myös odottavansa, että Yhdysvaltain kongressi hyväksyy F-16-hävittäjäkaupan Turkille. Blinken sanoi, että presidentti Joe Bidenin hallinto tukee hävittäjien myyntiä. 

Hävittäjäkaupan on arveltu lisäävän Turkin halukkuutta ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole vielä ratifioineet jäsenyyksiä. 

Tuoreimmat aiheesta

Nato