Turkki haluaa Nato-keskustelulla viedä huomion pois todellisista ongelmistaan – omaa hyperinflaatiota peitellään Ruotsin ja Suomen kustannuksella

13:23img
Turkki pysäytti Suomen ja Ruotsin Nato-prosessin – missä nyt mennään? Katso tästä koko Ozan Yanarin haastattelu.
Julkaistu 26.01.2023 20:32
Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Toimittajan kuva

Shahin Doagu

shahin.doagu@mtv.fi

Ruotsin ja samalla myös Suomen Nato-tie mutkistui entisestään, kun Turkki suuttui Ruotsille Koraanin polttamisesta. Turkki on jäädyttänyt neuvottelut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä toistaiseksi. Helsingin kaupunginvaltuutetun ja entisen kansanedustajan Ozan Yanarin mielestä Turkki hyötyy siitä, että Nato-neuvotteluja pitkitetään.

Edeltävinä kuukausina maat ovat käyneet neuvotteluja, joskin laihoin tuloksin. Koraanin polton jälkeen neuvottelut on pistetty kokonaan jäihin. Ainakin toistaiseksi.

Moni asiantuntija on arvioinut, että tilanteeseen ei ole odotettavissa ratkaisua ennen vaaleja. Näin uskoo myös Yanar.

– Turkilla saattaa olla motiivi pidentää näitä neuvotteluja. Turkin hallinto hyötyy selvästi siitä, että he omasta mielestään pysyvät kovana eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia vastaan.

Viime viikkoina on nähty niin koraanin poltto kuin Turkin presidentti Erdogania esittävän nuken roikottaminen Tukholmassa.  Nämä molemmat tapaukset nähtiin Ruotsissa, mutta kyllä Suomessakin on osattu kohauttaa. Nimittäin Ville Rannan Iltalehdessä julkaistu pilapiirros Erdoganista nosti oman kohunsa Turkissa.

Helsingin kaupunginvaltuutettu on seurannut tiiviisti sitä, millaista Nato-keskustelua käydään turkkilaisessa mediassa. Suomi jää Ruotsin varjoon, kerrankin ehkä hyvässä mielessä.

– Turkin mediassa puhutaan todella paljon Ruotsista. Suomesta puhutaan sivulauseissa ja puhutaan vähän sillä tavalla, että eihän Suomi ole ongelmallinen maa, että heidän kanssaan saataisiin nämä asiat hoidettua. Mutta Ruotsista käytetään kovaakin kieltä.

Kovilla puheilla Yanar tarkoittaa sitä, että viime päivinä mediassa on entisestään korostunut uhkaus poliittisten päättäjien keskuudessa siitä, että Nato-hakemusta ei voida hyväksyä, jos ”tämä tilanne jatkuu näin”.

Lue myös: Turkin ulkoministeri: Ei ole virallista tarjousta erottaa Ruotsin ja Suomen Nato-hakemukset toisistaan

Ratkaisu Turkin vaalien jälkeen?

Yksi oleellisin kysymys tällä hetkellä on se, mitä tapahtuu Turkin vaalien jälkeen. Siinäkin tapauksessa, että Erdogan häviäisi vaalit.

– Vaikka vaalit voittaisi kuuden puolueen koalitio, joka on opposition vaihtoehto. Sielläkin on entisiä nationalisteja porukassa mukana. Tällainen terrorismipuhe saa paljon kannatusta turkkilaisessa yhteiskunnassa.

Yanar uskoo Turkilla olevan kolme erilaista tavoitetta, mitä tulee isompaan kuvaan.

Ensinnäkin Turkki haluaa Yhdysvaltojen kanssa hävittäjäkaupat maaliin. Toiseksi Turkki haluaa nostaa esiin Pohjois-Syyrian pääpuolueen PYD:n linkit Kurdistanin työväenpuolueeseen (PKK), joka luokitellaan terroristiseksi järjestöksi. Kolmas tavoite on lännen vastustaminen, joka hyödyttää vaaleissa.

Näiden puheenaiheiden avulla Erdogan kääntää katseet pois Turkin oikeista ongelmista, kuten hyperinflaatiosta.

– Erdogan haluaa mielummin esiintyä uskonnon puolustajana tai turvallisuuden takaajana terrorismikysymyksissä.

Tässä tilanteessa Yanar peraankuuluttaa Natolta jämäkkyyttä tässä kimurantissa asiassa.

– Tämä on myös Naton uskottavuusongelma. Jos Nato on vakuuttanut, että meillä on avoimien ovien politiikka, jos se ei käytännössä toimi, onhan se aika iso isku koko Natolle olemassaololle.

Lue myös: Turkki hermostui Erdogania arvostelleisiin ulkomaisiin medioihin – yrittävät hallinnon mukaan ohjailla Turkin politiikkaa

Tuoreimmat aiheesta

Turkki