Luhanskin kuvernööri: Sjevjerodonetsk pääasiassa Venäjän hallinnassa  – MTV seurasi sotaa Ukrainassa 8.6.

9:03img
Suomalaiset vapaaehtoiset kertovat kokemuksistaan Ukrainan sodassa.
Julkaistu 08.06.2022 05:38(Päivitetty 08.06.2022 23:19)

MTV UUTISET

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 8. kesäkuuta.

  • IAEA saa jälleen säteilyarvoja Tshernobylin ydinvoimalan alueelta
  • Luhanskin kuvernööri: Sjevjerodonetsk pääasiassa Venäjän hallinnassa 
  • YK ja Eurooppa vaativat Venäjän joukkoja lopettamaan seksuaalisen väkivallan 
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.17: Luhanskin kuvernööri: Sjevjerodonetsk pääasiassa Venäjän hallinnassa 

Itä-Ukrainassa oleva Sjevjerodonetskin kaupunki on ankarien taistelujen jälkeen "pääasiassa" Venäjän hallinnassa, kertoo Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai viestipalvelu Telegramissa.

Lisäksi toinen luhanskilainen kaupunki Lysytshansk on Haidain mukaan kärsinyt valtavista tuhoista. Sjevjerodonetskin ja Lysytshansk erottaa joki.

Lysytshansk on Haidain mukaan voimakkaan tykistötulituksen kohteena.

22.35: Ukrainalle juuri lahjoitetut panssarihaupitsit joutuvat videolla Venäjän tykistön tähtäimeen – suomalaismajuri: "Taktiikka ei vakuuta, osaamattomuutta"

Ukrainan sodan aikana on totuttu siihen, että venäläisiltä on nähty eri tasoisia kömmähdyksiä, joita ukrainalaiset ovat tietysti mieluusti esitelleet.

Sodassa virheitä sattuu tietysti ukrainalaissotilaillekin. Suomalaisasiantuntija esimerkiksi löytää runsaasti kritisoitavaa videosta, jossa Norjan Ukrainalle lahjoittamat panssarihaupitsit joutuvat Venäjän tykistöiskun kohteeksi.

– Käyttötaktiikka ei oikein vakuuta. Tuliasemat aukealla, vaikka vieressä on metsikköä. Liikkuvaa tuliasematoimintaa ei harrasteta päätellen vaunun taakse puretuista ampumatarvikkeista, kommentoi Twitterissä majuri, Reserviläis-lehden kolumnisti Mika Mäenpää.

– Lisäksi ovi ja luukut ovat auki tulitoiminnan aikana, mikä osoittaa osaamattomuutta, Mäenpää jatkaa.

Jos videon sisältävä tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

20.31: Britannian entinen tiedustelu-upseeri BBC:lle: Putinin päivät presidenttinä ovat pian luetut

Britannian entinen tiedustelu-upseeri Christopher Steele "ei näe", että Vladimir Putin olisi Venäjän presidentti "3–6-kuukauden päästä nykyhetkestä". Steele kertoi näkemyksistään Britannian yleisradiolle BBC:lle.

Steele uskoo, että kunhan länsimaiden asettamat Venäjän-vastaiset pakotteet alkavat kunnolla vaikuttamaan, niin Putinin päivät vallassa ovat ”luetut”. Erityisen vaikeina Kremlin hallinnolle Steele pitää energiaa koskevia pakotteita.

Lue aiheesta lisää täältä.

18.07: Norja on lahjoittanut 22 telahaupitsia Ukrainalle

Norja on lahjoittanut Ukrainalle 22 telahaupitsia. Telahaupitsien mukaan pakattiin ammuksia, varaosia ja muita varusteita, Norjan puolustusministeriö tiedottaa.

– Norjan hallitus on turvallisuussyistä odottanut, että julkisesti kommentoimme lahjoitusta. Tulevista lahjoituksista ei ehkä tiedoteta tai niitä ei kommentoida, puolustusministeriö jatkoi.

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä levinnyt videoita Norjan lahjoittamista haupitseista.

16.59: Ukrainan mukaan se hallitsee enää Severodonetskin laitakaupunkia

Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainan Luhanskissa sijaitsevassa Severdonetskin kaupungissa on edennyt siihen pisteeseen, että alueen kuvernöörin mukaan Ukraina hallitsee enää kaupungin laitamilla sijaitsevia alueita.

Tiistaina Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi, että Venäjä on vallannut Severodonetskin asuinalueet. Shoigun mukaan ukrainalaisjoukkojen hallussa ovat vain teollisuusalue ja jotkin lähiöt.

16.17: Ukraina: Venäjä ja Ukraina vaihtoivat kuolleita sotilaita

Ukrainan hallinnon mukaan Venäjä ja Ukraina ovat vaihtaneet yli 50 kuolleen sotilaan ruumiit.

Luvussa on mukana 37 ukrainalaista sotilasta, jotka kuolivat Mariupolin Azovstalin terästehdasalueella, Ukraina kertoo.

Ruumiiden vaihto tehtiin Zaporizhzhjan alueella sijaitsevalla eturintamalla. Ukrainan mukaan kuolleiden sotilaiden vaihtamista jatketaan.

15.25: MTV Uutiset saapui Zaporizhzhjaan

Toimittajamme Niko Nurminen on saapunut Zaporizhzhjaan, jonka ydinvoimalan tilanne on huolettanut maailmaa koko Ukrainan sodan ajan. Katso tästä raporttimme paikan päältä.

5:07img

13.06: Venäjän ja Turkin ulkoministerit pääsivät yhteisymmärrykseen Mustanmeren viljakuljetuksista 

Turkin ulkoministerin Mevlut Cavusoglun mukaan Venäjän vaatimukset tiettyjen sille asetettujen talouspakotteiden purkamisesta ovat oikeutettuja, jotta viljaa saataisiin maailmanmarkkinoille. Cavusoglu puhui lehdistötilaisuudessa yhdessä venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin kanssa.

Lavrov sanoi Venäjän olevan valmis varmistamaan Ukrainasta lähtevien rahtialusten turvallisen kulun.

Ukrainassa on sodan takia jumissa noin 20–25 miljoonaa tonnia viljaa, jota ei ole voitu kuljettaa pois maasta. Pakotteet ovat vaikeuttaneet myös venäläisen viljan ja lannoitteiden vientiä.

12.32: Ukraina sanoo avanneensa yli 16 000 sotarikostutkintaa

Ukrainan valtakunnansyyttäjä kertoo maan avanneen yli 16 000 tutkintaa mahdollisista sotarikoksista. Se kertoo neljä tapausta toimitetun jo oikeuteen ja kertoo tunnistaneensa 104 teoista epäiltyä.

12.27: Lavrov: Venäjä ei käyttäisi viljasopua hyväkseen

Venäjän ulkoministeri Lavrov sanoo, että jos Ukraina sallii alusten poistumisen satamistaan turvallisesti, ei Venäjä hyödynnä tilannetta sotilasoperaationsa edistämiseen. Venäjä vaatii Ukrainalta esimerkiksi satamien miinoituksen purkamista.

Hän vakuuttaa, että alusten turvallisen poistuminen antaisi takuut Putinilta sille, että tilannetta ei hyödynnettäisi sotilaallisesti.

Ukrainan viljayhdistyksen mukaan satamien miinoituksen purku veisi kahdesta kolmeen kuukautta, ja siihen tarvittaisiin apuun Turkin ja Romanian merivoimia, kertoo Reuters. Yhdistys kyseenalaistaa sen, ovatko Turkin merivoimat riittävän pätevä takaamaan satamista poistuvien viljatoimitusten turvallisuuden.

12.20: Scholz ja Zelenskyi puhuivat puhelimessa

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ovat puhuneet puhelimessa Ukrainan tilanteesta. Kaksikon mukaan nyt on tehtävä kaikki mahdollinen, että Ukraina saa tuontiviljansa ulosmaasta etenkin meriteitse.

Saksan hallituksen tiedottajan mukaan Scholz otti puhelinkeskustelussa puheeksi myös puhelunsa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa 28. toukokuuta.

12.10: Turkki: Venäjä ja Ukraina neuvottelupöytään mahdollisimman pian

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on tavannut tänään Turkin-vastinparinsa Mevlut Cavusoglun Ankarassa. Ulkoministerien on määrä neuvotella muun muassa mahdollisten huoltokäytävien perustamisesta Mustallemerelle edessä häämöttävän maailmanlaajuisen ruokakriisin lievittämiseksi.

Cavusoglun mukaan YK:n suunnitelma ukrainalaisen viljan saamiseksi vientiin kuulostaa järkevältä. Laivojen turvallinen pääsy Ukrainasta on taattava ja siihen tarvitaan vielä jatkoneuvotteluja. Lavrovin mukaan Ukrainan on annettava laivojen lähteä satamista turvallisesti.

Turkin ulkoministerin mukaan Venäjä ja Ukraina saadaan uudelleen neuvottelupöytään mahdollisimman pian. Lavrovin mukaan presidenttien (Putin ja Zelenskyi) tapaaminen ei ole mahdollista ennen näiden neuvottelujen onnistunutta jatkumista.

10.48: Luhanskin kuvernööri: Ukrainalaisjoukot joutuvat ehkä perääntymään Sjevjerodonetskista

Ukrainalaisjoukot saattavat joutua perääntymään Itä-Ukrainan Sjevjerodonetskin kaupungista, kertoo Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai. Sjevjerodonetskissa on käyty rajuja taisteluita.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väitti eilen Venäjän joukkojen saaneen täysin haltuunsa Sjevjerodonetskin asuinalueet.

Britannian puolustusministeriön tämänpäiväisen tiedusteluraportin mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että kumpikaan osapuoli olisi saanut merkittävää jalansijaa kaupungissa.

Venäjä on jatkanut hyökkäystään Sjevjerodonetskissa kolmesta suunnasta, tiedusteluraportissa todetaan.

09.20: Venäjän puolustusministeri: Maayhteys Krimille on avattu

Venäjän puolustusministeriö väittää Venäjän avanneen Ukrainassa maayhteyden aiemmin miehittämälleen Krimille. Asiasta kertoi muun muassa uutiskanava CNN.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan venäläisjoukot ovat ottaneet käyttöön noin 1  200 kilometriä junaraiteita ja avanneet teitä mahdollistaakseen ihmisten ja tavaran liikkumisen Krimin ja Itä-Ukrainan Donbassin välillä. Shoigu kertoi asiasta puhelinkokouksessa tiistaina.

Shoigun mukaan maayhteys mahdollistaa tavarankuljetukset myös venäläisjoukkojen hallussa pitämiin satamakaupunkeihin, kuten Mariupoliin.

Krim on ollut venäläisjoukkojen hallussa vuodesta 2014.

7.45: Maailmanpankilta tukea Ukrainalle
Maailmanpankki päätti 1,49 miljardin dollarin (1,39 miljardia euroa) avusta Ukrainalle, jotta maa voi maksaa palkkoja hallinnolle ja sosiaalityöntekijöille. Uuden tuen myötä Maailmanpankki on luvannut maalle yhteensä yli 4 miljardin dollarin eli yli 3,75 miljardin euron avun.

6.56: Taistelut Sjeverodonetskista jatkuvat

Ukrainan joukot kamppailevat pitääkseen asemansa kaupunkitaisteluissa Sjeverodonetskin kaupungissa, Ukraina kertoo. Maan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo tilanteen olevan vaikea, mutta kertoo Ukrainan aikovan vallata kaikki Venäjän valtaamat alueet takaisin. Maxar Technologiesin satelliittikuvat näyttävät, että kaupunki on pahoin tuhoutunut ja Venäjän tykistö on kohdistettu kohti kaupunkia.

6.22: Merkel: "Putin haluaa tuhota Euroopan"

Angelma Merkel kuvailee Venäjän helmikuussa aloittamaa hyökkäystä Ukrainaan kutsui käännekohdaksi Saksan suhteessa Venäjään. Venäjän brutaalille ja laittomalle hyökkäyssodalle ei Merkelin mukaan ole mitään oikeutusta. Hänestä Putin teki ison virheen.

– Hän haluaa tuhota Euroopan. On erittäin tärkeää, että Euroopan unioni tekee yhteistyötä, Merkel sanoi.

Lue lisää: Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel puolusti Venäjä-politiikkaansa – "Minun ei tarvitse syyttää itseäni"

5.30: Venäjän ja Turkin ulkoministerit neuvottelevat Mustanmeren viljakuljetuksista ruokakriisiä helpottamaan

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaa tänään Turkin-vastinparinsa Mevlut Cavusoglun Ankarassa. Ulkoministerien on määrä neuvotella muun muassa mahdollisten huoltokäytävien perustamisesta Mustallemerelle edessä häämöttävän maailmanlaajuisen ruokakriisin lievittämiseksi.

Ukrainassa on tällä hetkellä jumissa noin 20–25 miljoonaa tonnia viljaa, jota ei voida kuljettaa pois maasta. Ukrainan sodan vaikutusten pelätään johtavan jopa nälänhätiin, koska monissa maissa ruokahuolto perustuu tuontiin Ukrainasta.

Ukraina oli ennen Venäjän hyökkäystä maailman neljänneksi suurin viljan viejä.

Turkki on ottanut Venäjän hyökkäyssodan alettua roolia puolueettomana rauhanvälittäjänä Venäjän ja Ukrainan välillä. Osa sittemmin kariutuneista neuvotteluista sodan osapuolten välillä käytiin Istanbulissa.

Cavusoglu sanoi Turkin uutistoimisto Anadolulle vierailun edellä, että Venäjä on edellyttänyt tiettyjen sille asetettujen talouspakotteiden purkua viljakuljetusten mahdollistamiseksi.

Sotilasdelegaation kanssa matkustavan Lavrovin ja Cavusoglun muista puheenaiheista ei ole ennalta tietoa. On epäselvää, nouseeko keskustelussa esiin Turkin rooli Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessissa.

Turkki on jumittanut jäsenyysprosessia ja esittänyt omia turvallisuushuoliin liittyviä vaatimuksiaan. Venäjä on puolestaan vastustanut Naton laajentumista omia rajojaan kohti, joten Turkin jarrumiehen rooli Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysasiassa kelpaa myös Venäjälle.

23.52: CNN: Mariupolissa kuolleiden 210 sotilaan ruumiit on kotiutettu 

Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosaston mukaan Mariupolissa kuolleiden 210 sotilaan ruumiit on kotiutettu.

– Mariupolin kaatuneiden puolustajien ruumiiden palauttamisprosessi jatkuu, puolustusministeriön lausunnossa sanotaan.

Puolustusministeriön mukaan suurin osa palautetuista ruumiista oli "Azovstalin sankarillisten puolustajien" ruumiita.

23.33: Ukrainan ulkoministeriö sanoo, että Ukraina tekee kaikkensa merisatamien avaamiseksi

Ukrainan ulkoministeriö tiedotti tänään, että Ukraina aikoo tehdä parhaansa merisatamien avaamiseksi ja maailmanlaajuisen ruokakriisin estämiseksi, uutisoi CNN.

– Yhdessä YK:n ja kumppaneidemme kanssa yritämme luoda humanitaarisen käytävän ukrainalaisten maataloustuotteiden vientiä varten. Teemme kaikkemme, mutta tämä ongelma voidaan ratkaista vain vapauttamalla satamat Venäjän hallinnasta, ministeriö tiedotti.

Ministeriö kertoi myös, että Ukraina on jo alkanut toimittaa viljaa maailmanmarkkinoille niin rekka-, juna- kuin jokikuljetuksin.

Voit lukea lisää tiistain tapahtumista täältä.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota