MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 29. toukokuuta. Tuoreimpaan seurantaan pääset tästä.
AFP / Lehtikuva
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
|
23.26 Lavrov: Donbassin "vapauttaminen" on Moskovan prioriteetti
Donbassin alueen "vapautus" on Moskovalle "ehdoton prioriteetti", sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Venäjän valtio-omisteisen uutistoimisto RIA Novostin mukaan.
Lavrovin mukaan muiden Ukrainan alueiden asukkaiden tulisi itse päättää tulevaisuudestaan.
– Donetskin ja Luhanskin alueiden vapauttaminen ja se, että Venäjän federaatio tunnustaa ne itsenäisiksi valtioiksi, on ehdoton prioriteettimme, sanoi Lavrov ranskalaisen tv-kanavan haastattelussa RIA Novostin mukaan.
20.58 Zelenskyi: Kaikki tärkeä infrastruktuuri Sjevjerodonetskissa on tuhottu
Venäjän iskut ovat tuhonneet kaiken keskeisen ja elintärkeän infrastruktuurin Sjevjerodonetskin kaupungissa, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.
– Enemmän kuin kaksi kolmasosaa kaupungin talokannasta on tuhottu.
Zelenskyin mukaan kaupunki on tällä hetkellä Venäjän "pääkohde" miehitysmielessä.
17.42: Venäjän Britannian-suurlähettiläs: Venäjä ei käytä taktista ydinasetta Ukrainassa
Venäjän Britannian-suurlähettilään Andrei Kelinin mukaan Venäjä ei aio käyttää taktisia ydinaseita Ukrainassa eikä ole syypää Butshassa tehtyihin sotarikoksiin. Kelin kommentoi asiaa Britannian yleisradion BBC:n haastattelussa.
Kelin sanoi Venäjän erittäin tiukkojen sääntöjen mukaan ydinaseita harkittavan käytettäviksi vain silloin, kun valtion olemassaolo on uhattuna.
– Sillä ei ole mitään tekemistä nykyisen operaation kanssa, hän kertoi BBC Onen aamulähetyksessä.
Butshassa tehtyjä sotarikoksia Kelin väitti lavastetuiksi ja syytteitä niistä tekaistuiksi. Ukraina on Kelinin mukaan levittänyt väitteitä sotarikoksista häiritäkseen neuvotteluja.
Lue myös: Venäjän Britannian-suurlähettiläs BBC:llä: Venäjä ei käytä ydinaseita Ukrainaa vastaan – Butshan sotarikossyytökset ovat tekaistuja
17.30 Useita räjähdyksiä kuultu Harkovan kaupungissa
Useita kovaäänisiä räjähdyksiä on kuultu ukrainalaiskaupunki Harkovassa sen jälkeen, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli vieraillut alueella. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.
Suuren mustan savupilven nähtiin nousevan kaupungin koillispuolelta. Venäjä on pommittanut Harkovaa viime päivinä useasti monen suhteellisen rauhallisen viikon jälkeen.
Päivitetty kello 17.57.
16.06: Zelenksyi vieraili Harkovassa ensimmäistä kertaa sitten Venäjän hyökkäyksen
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi teki ensimmäisen virallisen vierailun Kiovan ulkopuolelle Venäjän hyökkäyksen alettua helmikuussa, kertoo uutistoimisto Reuters. Zelenskyi vieraili etulinjalla olevien Ukrainan sotilasjoukkojen luona Harkovan alueella, ilmoittaa presidentin kanslia.
Presidentin kansliasta kerrotaan Zelenskyin sanoneen sotilaille seuraavasti: "Riskeeraatte henkenne meidän kaikkien ja maamme eteen". Kanslian mukaan Zelenskyillä oli mukanaan lahjoja joukoille.
AFP / Lehtikuva
14.05: Sjevjerodonetskin asukkaat kärsivät vesipulasta, Venäjän tulitukset vaikeuttavat evakuoimista
Sjevjerodonetskissa on arvioitu olevan edelleen noin 15 000 siviiliä. Paikallisviranomainen on kertonut toistuvasta tulituksesta, joka hankaloittaa alueelle pääsyä ja sieltä poistumista.
Evakuoinnit ovat hänen mukaansa olleet yksittäistapauksia ja nyt etusijalla ovat haavoittuneet ja kipeästi sairaanhoitoa tarvitsevat ihmiset.
Lisäksi veden saamisessa on ollut vaikeuksia, ja monet asukkaat ovat olleen yli kaksi viikkoa ilman matkapuhelinyhteyttä.
Luhanskin viranomaiset ovat ennakoineet ensi viikon olevan vaikea, koska Venäjä tekee kaikkensa saadakseen Sjevjerodonetskin haltuunsa tai vähintään katkaistakseen yhteydet muualle Ukrainaan.
Mies istui hevosensa vieressä Venäjän pommittaessa lähialuetta Sjevjerodonetskissa Itä-Ukrainassa, 18. tätä kuuta.AFP / Lehtikuva
14.00: Venäjä vimmainen taistelu Itä-Ukrainan hallinnasta jatkuu
Venäjän ja Ukrainan väliset taistelut ovat jatkuneet viikonlopun aikana kiivaina itäisessä Ukrainassa. Taisteluita käydään erityisesti Lysytshanskin ja Sjevjerodonetskin ympäristössä.
Luhanskin aluehallinnon edustajan mukaan tilanne Lysytshanskissa on huonontunut merkittävästi ja Venäjän iskut ovat osuneet asuintaloon, mikä on aiheuttanut siviiliuhreja.
Venäjä on jatkanut iskujaan myös Sjevjerodonetskissa, joka on ollut taisteluiden keskiössä jo viikkojen ajan. Ukraina on kieltänyt, että Venäjä olisi onnistunut täysin saartamaan kaupunkia. Aluehallinnosta on kerrottu taisteluiden etenevän katu kerrallaan.
Ranskalainen insinööri ja 3D-tiedonkeruun asiantuntija Emmanuel Durand kartoittI helatorstaina laserskannerillaan vuonna 1887 rakennetun Harkovan paloaseman arkkitehtuuria.AFP / Lehtikuva
13.47: Asiantuntijoilta tyly reaktio Putinin uhkavaatimukseen
Venäjän presidentin Vladimir Putinin vaatimukset pakotteiden purkamisesta Ukrainan viljakuljetusten jatkumiseksi ovat saaneet kovia reaktioita asiantuntijoilta.
Asiantuntijoiden mukaan länsimaiden ei missään nimessä tule taipua Putinin ukaasien alla.
– Näen, että monet ovat vihaisia korkeasta kaasun hinnasta ja korkeista elintarvikkeiden hinnoista. Syyttäkää niistä ihmisiä, jotka eivät halunneet pysäyttää Putinia, kun hän hyökkäsi Ukrainaan vuonna 2014, London School of Economicsin disinformaatioon erikoistunut professori, Pulizer-palkittu tietokirjailija Anne Applebaum kommentoi Twitterissä.
– Miettikää, kuinka korkeat kustannukset ovat kahdeksan vuoden kuluttua, jos emme pysäytä häntä nyt.
Kenraalimajuri evp Pekka Toveri puolestaan sanoo suoraan, etteivät neuvottelut Putinin kanssa kannata.
– Ei kannata neuvotella terroristien kanssa, Toveri tviittasi.
Lue myös: Asiantuntijoilta tyly reaktio Putinin uhkavaatimukseen: "Ainoa oikea ratkaisu on lähettää USA:n laivasto saattamaan viljalaivoja"
13.12. Zelenskyi puhuu huomenna EU-johtajille
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä puhua huomenna EU-johtajille ylimääräisessä huippukokouksessa.
Huippukokouksen tärkeimpiin kysymyksiin kuuluu se, pystyykö unioni sopimaan venäläisen öljyn tuontikiellosta osana uusia Venäjälle asetettavia talouspakotteita.
Uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan Euroopan unionin suunnittelema venäläisöljyn totaalinen tuontikielto on tyssäämässä Unkarin vastustukseen. Alustavien tietojen mukaan EU aikoo kieltää venäläisen öljyn tuonnin meriteitse, mutta öljyä saisi edelleen tuoda putkia pitkin.
Lue myös: Bloomberg: Unkari saamassa tahtonsa läpi, EU ei aio kieltää venäläisöljyn tuontia kokonaan
9.30: Ukraina kertoo saaneensa ohjuksia Tanskalta
Ukraina kertoo alkaneensa saada Harpoon-meritorjuntaohjuksia Tanskalta ja itsekulkevia haupitseja Yhdysvalloista, kertoo maan puolustusministeri Oleksi Reznikov. Hän kertoo ukrainalaisjoukkoja koulutetun aseiden käyttöön.
Venäjä on saartanut ukrainalaissatamat estäen esimerkiksi viljakuljetukset maasta meriteitse ja pommittaen kaupunkeja mereltä käsin.
6.05: Venäläinen suurlähettiläs: Venäjä ei käytä ydinaseita Ukrainassa
Venäjä ei aio käyttää Ukrainan sodassa ydinaseita, sanoo Venäjän Iso-Britannian suurlähettiläs Andrei Kelin Britannian yleisradiolle BBC:lle.
Kelinin mukaan Venäjän armeijan säännöt sanovat, ettei edes taktisia ydinaseita käytetä Ukrainan sodan kaltaisessa konfliktissa.
Venäjä voi Kelinin mukaan käyttää ydinaseita lähinnä vain silloin, jos valtion olemassaolo on uhattuna.
– Sillä ei ole mitään tekemistä nykyisen operaation kanssa, Kelin totesi.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti pian sodan alkamisen jälkeen asettavansa ydinasejoukkonsa korkeaan hälytystilaan. Asiantuntijat laajalti uskoivat, että kyse oli ennen kaikkea pelottelusta.
5.55: Ukraina on tehnyt vastahyökkäyksen Hersonin alueella
Ukraina on raporttien mukaan tehnyt eilen lauantaina vastahyökkäyksen Hersonin alueella, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).
Venäjän joukot työnnettiin "epäsuosiollisiin" asemiin kolmessa asutuskeskuksessa, kertoo Ukrainan armeija.
Vastahyökkäys tapahtui noin 70 kilometria koilliseen satamakaupunki Hersonista, joka oli ensimmäinen merkittävä kaupunki, jonka Venäjä hyökkäyksensä aikana onnistui valtaamaan.
Lapsi vierailemassa sotamuseossa Ukrainassa sodan aikana.STELLA Pictures / ddp
5.45: Ajatushautomo: Venäjän hyökkäys Donetskissa pysähtynyt
Vaikka Venäjän sotatoimet Luhanskissa ovat viime aikoina sujuneet Kremlin kannalta verrattain suotuisasti, sen hyökkäys Donetskin alueella ei ole edennyt.
Ukraina on onnistunut pitämään kiinni monin paikoin käytännössä samoista puolustuslinjoista, joita se miehitti jo ennen Venäjän suurhyökkäyksen alkua 24. päivä helmikuuta, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).
Myös Iziumin suunnalla Venäjän hyökkäys on käytännössä pysähtynyt, ISW toteaa. Vielä muutama viikko sitten Venäjä näytti suunnittelevan jättimottia Donetskin ja Iziumin kaupunkien väliin. Motin pihdit eivät edenneet Venäjälle mieluisalla tahdilla.
5.30: Severodonetskin puolustajat "vaikeissa asemissa", kaupunkia ei ole Ukrainan mukaan piiritetty
"Asevoimamme ovat vaikeissa puolustusasemissa", toteaa Itä-Ukrainan Severodonetskin kaupungin sotilasjohtoon lukeutuva Oleksandr Striuk televisiohaastattelussa CNN:n mukaan.
Severodonetsk on viimeinen Ukrainan hallussa oleva merkittävä kaupunki Luhanskin alueella. Ennen sotaa siellä asui yli 100 000 ihmistä.
Ukrainan mukaan Venäjä hyökkää kaupunkiin yli 10 000 sotilaalla.
– Kaupunkia pommitetaan jatkuvasti, Striuk sanoo.
Ukrainalaisviranomaiset ovat aiemmin arvioineet, että 90 prosenttia kaupungin rakennuksista on tuhoutunut tai vaurioitunut jo ennen kuin Venäjän maajoukot aloittivat hyökkäyksen sitä vastaan.
Nyt taisteluita käydään päälinja-autoaseman alueella. Tällä hetkellä kaupungissa ei ole sähköä, eivätkä matkapuhelimet toimi, väittää Striuk.
– Vettä on saatavilla kaivoista generaattoreiden avulla. Kaupungissa on kuusi tai seitsemän kaivoa. Veden hakeminen kaivoista on äärimmäisen vaarallista, sillä heti kun ihmiset kerääntyvät, pommitus alkaa, Striuk kertoo.
Vaikka tilanne kartalla näyttää Severodonetskin kannalta vaikealta, niin ukrainalaisviranomaisten mukaan kaupunkia ei ole vielä täysin piiritetty.
– Kaupunkiin on yhä mahdollista päästä. Se on äärimmäisen vaikeaa, mutta mahdollista, Striuk toteaa.
5.19: Ukraina tuomitsee TASSin raportoiman venäläislaivan saapumisen Mariupoliin
Venäjän valtionmedia TASSin mukaan venäläislaiva on saapunut maan äskettäin valtaamaan Mariupolin satamakaupunkiin. Mukaansa se on ottamassa 2 700 tonnia metallia.
Ukraina on tuominnut teon, kirjoittaa CNN. Ukrainan ihmisoikeuskomisaarin Liudmyla Denisovan mukaan Mariupolin satamassa oli ennen sotaa noin 200 000 tonnia metallia ja valurautaa, joiden yhteisarvo on noin 170 miljoonaa dollaria eli vajaat 160 miljoonaa euroa.
1:08Mariupolin taistelu on päättynyt – mikä se merkitys on?
4.40: Zelenskyi: Krimin uudelleenvaltaaminen tarkoittaisi satojen tuhansien ihmisten menettämistä
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, ettei hän usko Krimin uudelleenvaltaamiseen sotilaallisin keinoin. Uutistoimisto Reutersin mukaan myöhään lauantai-iltana paikallista aikaa televisioidun puheen pitänyt Zelenskyi sanoi, että päätös yrittää vallata Krim tarkoittaisi satojen tuhansien ihmisten menettämistä.
Krim on ollut venäläisjoukkojen hallussa vuodesta 2014.
Päivittäisessä, presidentin kanslian verkkosivuilla julkaistavassa puheessaan Zelenskyi kuitenkin sanoi, että Ukraina palauttaa ehdottomasti itselleen kaiken, joka sille kuuluu. Tämä on presidentin mukaan vain ajan kysymys.
Zelenskyi kuitenkin aloitti puheensa sanomalla, että tilanne on hyvin vaikea etenkin Donbassin ja Harkovan alueilla, joissa Venäjä yrittää Zelenskyin mukaan rutistaa itselleen edes jonkinlaisia tuloksia. Presidentti puhui Donbassin vaikeasta tilanteesta myös perjantain puheessaan, jolloin hän kuitenkin totesi, että "Donbass tulee olemaan ukrainalainen".
Päivittäisessä, presidentin kanslian verkkosivuilla julkaistavassa puheessaan Zelenskyi kertoi keskustelleensa Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa siitä, kuinka Ukrainan satamia voitaisiin avata ja estää siten ruokapulasta syntyvä kriisi. Zelenskyi kertoo puhuneensa Johnsonin kanssa myös turvatakuista sekä puolustus- ja polttoainetuesta Ukrainalle.
23.31: Zelenskyi: Ukraina ottaa kaiken takaisin Venäjältä
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi lauantai-iltana pitämässään puheessaan, että Ukraina aikoo ottaa kaiken takaisin Venäjältä, kertoo CNN.
– Ukraina ottaa kaiken takaisin (Venäjältä). Se on välttämätöntä, Zelenskyi sanoi.
Zelenskyin mukaan on ”vain ajan kysymys”, milloin Ukraina alkaa karhuta Venäjän saavuttamia voittoja takaisin.
– Olemme joka päivä lähempänä vihollisen kukistamista.
Zelenskyi sanoi myös, että tilanne Ukrainan Donbassissa ja erityisesti Severodonetskissa, Lysitshanskissa, Bakhmutissa ja Popasnassa on edelleen vaikea.
23.04: Liettualaiset keräsivät joukkorahoituskampanjalla Ukrainalle viisi miljoonaa maksavan dronen
Liettuassa on vain kolmessa päivässä kerätty joukkorahoituskampanjalla viisi miljoonaa euroa Bayraktar-dronen hankkimiseksi Ukrainalle.
Asiasta kertoo Twitterissä muun muassa Liettuan puolustusministeri Arvydas Anusauskas.
Rahasummalla hankittava drone on turkkilaisen Bayraktarin valmistama aseistettu miehittämätön sotilaslennokki. Liettua ei kertonut tarkalleen, minkämallisesta Bayraktarin dronesta on kyse.
22.25: CNN: Viranomaiset evakuoivat siviilejä Lysitshanskin kaupungista
Samalla, kun Venäjä pommittaa Ukrainan itäistä Severodonetskin kaupunkia, ukrainalaiset viranomaiset evakuoivat siviilejä naapurikaupunki Lysitshanskista.
Uutiskanava CNN:n toimittaja Paton Walsh oli paikan päällä Lysitshankissa.
– En pakannut mitään tavaroitani mukaan. On parempi, että he (venäläiset) tappavat minut, sanoi 74-vuotias Ekaterina toimittajalle.
Uutiskanavan tietojen mukaan Ekaterina pakotettiin pakenemaan kaupungista.
– Meillä ei ole mitään, minne piiloutua. Meillä on yksi huone.
Uutiskanavan toimittaja kuvaili, että lapset leikkivät ulkona tavalliseen tapaan räjähdysten kaikuessa taustalla. Ruokaa laitetaan ulkokeittiössä ja yöt vietetään kellarissa.
Monilla Luhanskin alueen ihmisillä on siteitä Venäjään, sukulaisia on molemmissa maissa.
Walsh kertoo, että Lysitshanskin hautausmaalla on kolmenlaisia joukkohautoja:
Ensimmäiseen hautaan on haudattu arviolta 160 ihmisen ruumiit. Toisessa haudassa on kasa valkoisia ruumissäkkejä, joiden päällä on kunkin uhrin nimi. Kolmas hauta on vielä tyhjä - se odottaa seuraavia uhreja.