MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 31. toukokuuta. Tuoreimpaan seurantaan pääset täältä.
AFP / Lehtikuva
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
|
00.04: Ukraina ehdottaa Macronille vierailua
Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kehotti tiistaina Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia vierailemaan Ukrainassa ennen kuin Ranskan kiertävä EU-puheenjohtajuus päättyy kesäkuun lopussa.
– Olisi hyvä, jos Macron tulisi EU-puheenjohtajuuden aikana, ja parasta olisi, jos hän toisi mukanaan uusia asetoimituksia Ukrainaan. Se on arvokkainta apua, jota voimme Ranskalta saada, Kuleba sanoi ranskalaisen uutiskanavan haastattelussa.
Macron kävi Venäjällä ja Ukrainassa hieman ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan reilut kolme kuukautta sitten. Hän ei ole käynyt Ukrainassa hyökkäyksen alkamisen jälkeen, vaikka muun muassa Britannian pääministeri Boris Johnson, Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja monet muut länsimaiset johtajat ovat maassa tuon jälkeen pistäytyneet.
Ranskan tuore ulkoministeri Catherine Colonna kävi Kiovassa maanantaina.
Macron sanoi tiistaina, että hän palaa Kiovaan, "kun olosuhteet ovat oikeat".
23.40: Ukrainan mukaan Hersonin alue joutunut viestipimentoon
Ukrainan viranomaisten mukaan mitkään viestintävälineet eivät toimi Venäjän miehittämän Hersonin alueella.
Ukrainalaisviranomaisten mukaan alueen asukkailla ei ole mahdollisuutta käyttää ukrainalaisia kännykkäyhteyksiä tai internettiä, eikä myöskään soittaa maan sisäisiä tai kansainvälisiä puheluita lankapuhelimitse.
Ukrainan mukaan miehittäjät ovat estäneet alueen yhteydet ulkomaailmaan.
22.53: Zelenskyin mukaan Venäjällä yhä etu puolellaan välineissä ja joukkojen määrässä
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että maan joukot ovat saaneet jotain onnistumisia lähellä Hersonia, edenneet Harkovassa ja pitäneet puoliaan venäläisiä vastaan Zaporižžjan alueella.
Hänen mukaansa Venäjän armeijalla on yhä merkittävä etu ukrainalaisjoukkoihin nähden niin välineistön kuin joukkojen määrän osalta.
Lausunnosaan Zelenskyi kehuu ukrainalaisjoukkojen urheutta ja sitä, kuinka nämä olosuhteista huolimatta ovat pysyneet tilanteen herrana.
22.33: Yhdysvallat harkitsee yhä rakentinheitinten lähettämistä
Yhdysvallat harkitsee yhä raketinheitinjärjestelmien lähettämistä Ukrainalle tueksi taistelussa Venäjää vastaan. Yhdysvaltain hallinto ei kuitenkaan tule lähettämään pitkän matkan raketinheitinjärjestelmiä käytettäväksi Ukrainan taistelukenttien ulkopuolelle, Valkoinen talo ilmoittaa. Käytännössä Yhdysvallat ei halua aseita käytettävän Venäjän maaperällä.
Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja eversti Petteri Kajanmaa arvioi jo aiemmin, että Yhdysvaltain tavoitteena on välttää joutumasta konfliktin osapuoleksi.
– Venäjä voisi sanoa, että iskitte venäläisiin asutuskeskuksiin, koska annoitte Ukrainalle aseita, hän sanoi MTV Uutisille.
Lue myös: Biden hautasi ukrainalaisten haaveet pitkän kantaman raketinheittimistä, mutta mitä kalustoa presidentti oikein tarkoitti? Eversti Petteri Kajanmaa arvioi
video
20.42 Venäläisjoukot halllitsevat jo suurta osaa Sjecjerodonetskista
Ukrainan itäosassa venäläisjoukot ovat vallanneet Sjevjerodonetskin kaupungin lähes täysin, kertoo Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai.
Haidain mukaan 90 prosenttia kaupungista on tuhottu. Venäläisten kerrotaan muun muassa iskeneen kemikaalitehtaaseen vaurioittaen typpihapposäiliöltä. Alueen viranomaiset ovat kehottaneet kaupungissa vielä olevia siviilejä pysymään suojissa.
Sjevjerodonetskin hallinnasta on käyty raskaita taisteluita, joissa kumpikin osapuoli on kärsinyt pahoja tappioita.
19.50: Sjevjerodonetskissa varoitus myrkkykaasusta typpihapposäiliöön osuneen iskun jälkeen
Sjevjerodonetskin kaupungissa on varoitettu myrkyllisestä kaasusta Venäjän ilmaiskun osuttua typpihapposäiliöön. Asiasta kertoo paikallinen hallintoviranomainen.
Paikallisia asukkaita on kehotettu pysyttelemään pommisuojissa.
18.18: Ranska ja Saksa ehdottavat YK:n päätöslauselmaa Odessan saarron purkamiseksi
Ranska ja Saksa ovat kehottaneet Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia lopettamaan Odessan satamakaupungin merisaarron YK:n päätöslauselman ehtojen mukaisesti.
Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan hän on yhdessä Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa sanonut Putinille, että maat tekevät YK:ssa aloitteen päätöslauselmasta, jotta operaatiolle saadaan selkeät puitteet.
18.11: Suomen Pankin tutkimuspäällikkö: Venäjän talous supistuu aiemmin luultua enemmän
Venäjän bruttokansantuote supistuu tänä vuonna enemmän kuin aiemmin arvioidut 10 prosenttia. Näin arvioi tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksesta.
Tilanteeseen vaikuttaa se, että EU:n tuorein pakotepaketti on leikkaamassa noin 90 prosenttia Venäjän EU-alueelle tuomasta öljystä.
Korhosen mukaan toistaiseksi on hankala arvioida, millaisiin lukuihin maan bruttokansantuotteen supistuminen lopulta asettuu.
17.57: Eurooppa-neuvosto tuomitsee Venäjän iskut elintarviketuotantoon
Ylimääräisen Eurooppa-neuvoston toinen kokouspäpivä nosti esille Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamat ongelmat maailman ruokaturvalle, kirjoittaa valtioneuvoston kanslia tiedotteessaan.
– Eurooppa-neuvosto tuomitsee voimakkaasti sen, että Venäjä tuhoaa Ukrainan maataloustuotantoa ja ottaa sitä laittomasti haltuunsa. EU-johtajat vaativat Venäjää lopettamaan iskut Ukrainan liikenneinfrastruktuuriin ja sallimaan elintarvikkeiden viennin Mustanmeren satamista. Unioni tukee sekä Ukrainan maataloustuotantoa että elintarvikkeiden vientiä Ukrainasta eri maareittien ja satamien kautta, tiedotteessa kirjoitetaan.
Tiedotteessa Suomen pääministeri Sanna Marin sanoo,e ttä Ukrainan varastoissa olevan viljan kuljetusten nopea käyntiin saaminen on tärkeää.
Aiemmin tänään Saksan liittokansleri Olaf Scholz muistutti, että vastuu uhkaavasta ruokakriisistä on Venäjän presidentti Vladimir Putinilla.
17.25: Ukraina kiittää EU:ta pakotteista venäläiseen öljyyn
Ukraina toivotti tervetulleiksi Euroopan unionin osittaisen tuontikiellon venäläiselle öljylle. Ukraina arvioi, että osittainen tuontikielto vahingoittaa Venäjän taloutta ja heikentää sen kykyä rahoittaa sotaa Ukrainassa.
– Odotamme, että vuoden 2022 loppuun mennessä Venäjä tulee menettämään jopa 90 prosenttia Eurooppaan suuntautuvasta öljyviennistään, Ukrainan ulkoministeri arvioi tiedotteessa.
– Tämä tarkoittaa, että Venäjän sotakone ei saa kymmeniä miljardeja euroja sotaan Ukrainaa vastaan, hän jatkoi.
15.39: Ukraina kertoo tunnistaneensa yli 600 sotarikoksista epäiltyä venäläistä
Ukraina kertoo tunnistaneensa yli 600 venäläistä henkilöä, joita epäillään sotarikoksista. Kiovan johtavan syyttäjän mukaan 80 epäillyn osalta on aloitettu syyteprosessi.
Syyttäjän mukaan epäiltyjen listalla on Venäjän armeijan johtoa, poliitikkoja ja propagandahenkilöstöä. Syyttäjän mukaan Viro, Latvia ja Slovakia ovat päättäneet liittyä kansainväliseen tutkintaryhmään Ukrainassa.
13.14: Venäjä sanoo luovuttavansa Ukrainalle Azovstalista löydetyt 152 taistelijan ruumiit
Venäjä sanoo luovuttavansa Ukrainalle 152 ukrainalaisen sotilaan ja taistelijan ruumiit, jotka sen mukaan löytyivät Azovstalin terästehtaan alueelta Mariupolin satamakaupungista.
Venäjän mukaan ruumiit olisi löydetty kylmätilasta, ja niiden alle olisi ollut kätkettynä neljä miinaa. Kiinniotettujen taistelijoiden kuulustelujen perusteella on Venäjän mukaan tiedossa, että miinat olisi kätketty Ukrainan johdon käskystä. Väitteelle ei kuitenkaan ole esitetty todisteita.
Venäjä sai Mariupolin haltuunsa aiemmin toukokuussa. Viimeiset ukrainalaistaistelijat kaupungissa olivat linnoittautuneet Azovstalin tehdasalueelle.
13.00: Kaksi venäläissotilasta tuomittu 11,5 vuoden vankeuteen
Ukrainalainen tuomioistuin tuomitsi kaksi venäläissotilasta 11,5 vuoden vankeuteen sotarikoksista.
Molemmat sotilaat myönsivät kuuluneensa tykistöyksikköön, joka ampui eri kohteita Harkovan alueella. Pommitukset tuhosivat kaupungissa sijaitsevan oppilaitoksen.
Asiasta uutistoi Reuters.
12.20: Venäjän hallinnassa noin puolet Sjevjerodonetskista
Reutersin mukaan Venäjän joukot hallitsevat nyt noin puolta Sjevjerodonetskin kaupungista. Asiasta kertoi tiistaina Sjevjerodonetskin kaupungin hallintojohtaja.
11.05: Ukraina pitää kiinni kahdesta merkittävästä kaupungistaan
Internetissä avoimeen dataan perustuvaa tilannekarttaa ylläpitävät John Helin ja Emil Kastehelmi vierailivat MTV Uutiset Livessä kertomassa, mitä kartoista voi päätellä tällä hetkellä.
Kastehelmen mukaan sodassa on tällä hetkellä käynnissä niin sanotun itäisen pullistuman ratkaisevimmat taistelut.
Mutta mitä Ukraina ei tällä hetkellä haluaisi menettää? Kastehelmi mainitsee kaksi kaupunkia.
– Severodonetsk ja joen toisella puolella oleva Lysytšansk ovat kaupunkeja, joista Ukraina pitää hyvin vahvasti kiinni.
Lue lisää täältä.
10.45: Osa Sjevjerodonetskista on Venäjän hallussa, sanoo Luhanskin kuvernööri
Ukrainan itäosassa osa Sjevjerodonetskin kaupungista on Venäjän joukkojen hallussa, sanoo Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai. Kaupungissa on kuitenkin edelleen Ukrainan joukkoja, Haidai sanoo sosiaalisessa mediassa uutistoimisto AFP:n mukaan.
Haidai arvioi ukrainalaiselle televisiokanavalle, että Ukrainan joukot Sjevjerodonetskissa eivät ole vaarassa jäädä saarretuksi, vaan heidän on edelleen mahdollista vetäytyä Lysytshanksiin, kertoo BBC.
Venäjän tukemien separatistien edustaja sanoo venäläisuutistoimisto Tassille, että separatistijoukkojen hallussa olisi kolmasosa kaupungista.
9.55: Tilanne Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan nyt
Ukrainan isäosissa käydään tällä hetkellä ratkaisutaisteluita. Voit katsoa ajankohtaisen tilannekatsauksen alla olevasta videosta.
10:36Sodan painopiste on siirtynyt viime viikkoina Ukrainan itäosiin – tämä on hyökkäystilanne nyt
9.25: Mariupolista on lähtenyt metallia kuljettava laiva kohti venäläiskaupunkia
Reutersin mukaan Mariupolista on tänään lähtenyt metallia kuljettava laiva kohti Itä-Venäjää, Donin Rostovin kaupunkia. Laiva on ensimmäinen Mariupolista lähtenyt kuljetus sen jälkeen, kun Venäjä sai kaupungin haltuunsa.
Laiva kuljettaa 2700 tonnia metallia. Ukrainan mukaan kyseessä on ryöstö.
9.02: Luhanskin kuvernööri: Venäjän joukot etenevät kohti Sjevjerodonetskia
Venäjän joukot etenevät hitaasti kohti Sjevjerodonetskin kaupunkia, kertoo Luhanskin kuvernööri Serhiy Gaidai. Asiasta uutisoi Reuters.
Gaidain mukaan Sjevjerodonetskia puolustavat ukrainalaiset joukot eivät ole vaarassa joutua piiritetyiksi, koska he voivat vetäytyä joen toiselle puolelle kohti Lysychanskin kaupunkia.
8.36: Zelenskyin mukaan Venäjä estää 22 miljoonan viljatonnin viennin Ukrainasta
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan maassa on varastoituna 22 miljoonaa tonnia viljaa, jonka viennin Venäjä estää.
Viljaa ei saada vientiin, sillä Venäjä on estänyt kulun Ukrainan satamissa Mustallamerellä ja vallannut Ukrainan osuuden Asovanmeren rannikosta, Zelenskyi sanoi myöhäisillan puheessaan.
Ukraina on merkittävä viljan ja öljykasvien tuottaja- ja viejämaa. Maa kasvattaa vuosittain ruokaa 400 miljoonan ihmisen ruokkimiseksi.
6.10: EU-maiden johtajat päättivät venäläisen öljyn osittaisesta tuontikiellosta
Huippukokouksessaan Brysselissä EU-maiden johtajat ovat saavuttaneet yksimielisyyden venäläisen öljyn tuontikiellosta, joka kattaa yli kaksi kolmasosaa Venäjältä EU:hun tulevasta öljystä. Asiasta kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.
Tuontikieltoa vastusti aiemmin Unkari, ja vielä huippukokoukseen astellessaan pääministeri Viktor Orban teki numeron vastarinnastaan. Tuontikieltoon sisällytettiin kuitenkin poikkeus, joka mahdollistaa Unkarille tärkeät öljytoimitukset Druzhba-putkea pitkin.
EU päätti myös sulkea Venäjän suurimman pankin Sherbankin Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.
Lue lisää: EU-maiden johtajat pääsivät sopuun venäläisen öljyn osittaisesta tuontikiellosta
5.42: Ukrainalle 9 miljardia euroa uutta tukea
Huippukokouksessaan Brysselissä EU-maiden johtajat ovat sopineet että Ukrainalle annetaan uutta tukea 9 miljardia euroa. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan summassa on kyse pääosin avustusmuotoisesta tuesta.
Päätös Ukrainalle annettavasta lisätuesta oli odotettu, sillä jäsenmailta oli tullut ajatukselle vahvaa tukea jo ennen huippukokouksen alkua.
Marinin mukaan kyse on Ukrainan lyhyen aikavälin rahoitustarpeiden kattamisesta. Keskustelua jatketaan vielä myöhemmin siitä, miten Ukrainan jälleenrakennusta voidaan tukea pitkällä aikavälillä.
22.55: Separatistien edustaja: Azovstalin terästehtaalta antautuneet sotilaat voivat saada kuolemanrangaistuksen
Etelä-Ukrainassa Azovstalin terästehtaalla Mariupolin satamakaupungissa antautuneet ukrainalaissotilaat voivat saada kuolemanrangaistuksen, kertoo separatistien itse julistaman Donetskin kansantasavallan oikeusministeri Juri Sirovatko uutistoimisto RIA Novostin mukaan.
– Oikeus tekee ratkaisun heidän asiassaan. Tällaisista rikoksista meillä on korkein rangaistus Donetskin kansantasavallassa, kuolemanrangaistus, Sirovatko sanoi.
Sirovatkon mukaan sotavankina on noin 2 300 ukrainainalaissotilasta. Sotilaiden todellista määrää on kuitenkin mahdotonta vahvistaa riippumattomista lähteistä.
21.02: Zelenskyi kehottaa EU-maita lopettamaan keskinäisen kinastelun
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kehottanut EU-maita lopettamaan keskinäisen kinastelun pakotteista. EU-maiden johtajat ovat koolla ylimääräisessä huippukokouksessa Brysselissä, jossa keskustellaan muun muassa EU:n uusimman pakotepaketin hyväksymisestä.
Zelenskyi osallistui kokoukseen videoyhteyden välityksellä. Zelenskyi sanoi johtajille, että EU:n sisäinen kinastelu vain rohkaisee Venäjää painostamaan EU-maita yhä enemmän.
Kevään aikana EU-maat ovat onnistuneet sopimaan viidestä Venäjän-vastaisesta pakotepaketista varsin ripeästi, mutta kuudennen paketin neuvottelut ovat vieneet melkein koko toukokuun.