Turkkilaiset naiset taistelevat oikeuksiensa puolesta henkensä uhalla – aktivisti kertoo MTV:lle karusta tilanteesta: "On suuri riski tulla tapetuksi"
Aviomies voi hakata, raiskata ja uhata tappaa, silti poliisi ja oikeuden tuomari saattavat ohjata naisen takaisin saman katon alle. Turkin kehitys naisten oikeuksien suhteen on ottanut rajuja takapakkeja viime vuosina.
Nahiden aviomies uhkaili ja hakkasi häntä koko avioliiton ajan. Mies jopa puukotti hänet seitsemällä veitseniskulla. Nahide selvisi hengissä, mutta sai vakavia vammoja. Väkivalta jatkui, kun mies ajoi vaimonsa ja hänen äitinsä ylitse autolla.
Kaikkien näiden tekojen jälkeen Turkin viranomaiset pidättivät miehen ainoastaan väliaikaisesti. Poliisi katsoi, että teot olivat perheen sisäinen asia ja ne tulisi sopia kotona.
Nadinen tapaus herätteli
Lopulta vuonna 2002 mies ampui Nahiden äidin. Mies sai elinkautisen tuomion, mutta hänet vapautettiin. Sen perustana oli, että mies oli kertonut ampuneensa äidin suojellakseen perheen kunniaa. Myös Nahiden suojelupäätös miestään kohtaan poistettiin.
– Tämä tapaus ei ole tärkeä ainoastaan Turkille, vaan myös kaikille Euroopan Unionin jäsenille taistelussa perhe- ja sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan, European Women's Lobby:n Turkin toiminnan koordinaattori Aslıhan Tekin kertoo.
Europeans Women's Lobbyn eli EWL on naisjärjestöjen kattojärjestö EU:ssa. Nahiden tapauksesta tehtiin useita valituksia eri valtioista Turkin oikeudelle ja Euroopan oikeustuomioistuin käsitteli sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa hänen tapauksensa jälkeen perusteellisemmin.
– Nahiden tapaus herätti niin paljon huomiota, että se pisti myös tuomarit miettimään, mitä he voivat tehdä ja minkälaisia tuomioita antaa. Se loi myös pohjan Istanbulin sopimukselle, jolla torjutaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, Tekin kertoo.
Tämä ei suinkaan ollut ainoa tapaus Turkissa. Silloistenkin lakien mukaan tuomareiden olisi pitänyt tarjota Nahidelle turvakotia ja suojelua, mutta sitä ei tapahtunut.
Istanbulin sopimuksella saavutettu useita edistysaskeleita
Istanbulin sopimus on Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta. Turkissa se astui voimaan elokuussa 2014 eli jo vuotta aiemmin kuin Suomessa. Istanbulin sopimus kattaa kaikki naisiin kohdistuvan väkivallan muodot.
– Meidän pitäisi saada Turkkiin turvaverkosto, joka tukisi kaikkia naisia. Siellä ei ole sellaista sosiaalista tukiverkostoa, joka auttaisi naista väkivallan, työttömyyden tai muiden vastaavien ongelmien kanssa. Politiikassa on myös todella vähän naisia tekemässä päätöksiä. Valtion ei voida sanoa olevan kehittynyt, jos päätöksenteossa ei ole mukana naisia, Tekin painottaa.
Tekin kertoo, että vuonna 2011 Turkkiin saatiin ministeri ajamaan naisten asioita ja sosiaalipolitiikkaa. Se kuitenkin lopetettiin, ja nimi muutettiin perhe- ja sosiaaliministeriksi.
– Nimestä poistettiin sana "nainen". Vaadimme ministeriä, joka vastaisi pelkästään naisten asioista. Se olisi erittäin tärkeätä, koska naisten oikeuksia ei kunnioiteta Turkissa millään yhteiskunnan tasolla, Tekin vaatii.
Miten luoda toimiva turvaverkko naisille?
Tekinin mukaan Turkin valtio väittää väkivallan torjunnan toimivan. Naisten näkökulmasta tilanne on kuitenkin toinen. Viranomaiset eivät ole tehneet riittäviä suunnitelmia kehittää naisia suojelevia ja tukevia järjestelmiä yhteiskuntaan.
– Jos nainen menee poliisille pyytämään apua ja kertomaan ongelmistaan ja peloistaan, siellä herkästi yritetään sovitella väkivaltaa ja saada nainen palaamaan takaisin väkivaltaisen perheenjäsenen kanssa saman katon alle, Tekin harmittelee.
UN Women tekee töitä naisten tasa-arvon edistämiseksi yli 90 maassa. Sen tavoitteena on myös Turkissa, että jokainen nainen voi elää vapaana kaikista väkivallan muodoista. Sen lisäksi UN Women pyrkii lisäämään naisten osallisuutta ja johtajuutta hallintojärjestelmissä tasa-arvon edistämiseksi yhteiskunnallisella tasolla.
Työn tavoitteena on osallistaa naisia myös kestävän rauhan rakentamisessa, jotta tulevaisuudessa humanitääriset toimet ja kriisiapu vastaisivat paremmin naisten tarpeisiin.
Turkki vetäytyy Istanbulin sopimuksesta
Istanbulin sopimus juhlistaa parhaillaan kymmenvuotista olemassaoloaan. Turkissa on otettu tiettyjä kehitysaskeleita sen ansiosta. Turkin presidentti Tayyip Erdogan kuitenkin allekirjoitti maaliskuussa irtautumispäätöksen sopimuksesta.Turkissa on useita naisten oikeuksia ajavia järjestöjä, joilla on omia kampanjoitaan.
– Turkin vetäytyminen Istanbulin sopimuksesta on hyökkäys paitsi naisten oikeuksia vastaan myös ihmisoikeuksia vastaan. Tekosyy vetäytymiselle on, että Istanbulin sopimuksella yritetään normalisoida homoseksuaalisuus.
– Olemme yrittäneet vaikuttaa valtion politiikkaan, lakeihin ja niiden voimaantuloon, naisten oikeuksiin ja naisia kohtaan tehtäviin hyökkäyksiin viimeiset 20 vuotta. Tämä on todella hälyttävää, Tekin painottaa.
Hän jatkaa, että naisten oikeudet eivät ole koskaan olleet osa Turkin valtion politiikkaa. Siksi siellä voidaan hyökätä suoraan naisia ja heidän oikeuksiaan kohtaan.
– Naisten oikeudet ovat sekä poliittinen että lainsäädännöllinen kysymys. Usein väitetään, että Turkin lainsäädäntö on kunnossa ja että on Istanbulin sopimus sekä kansainvälisiä sopimuksia. Kysymys ei ole vain lakien säätämisestä vaan myös siitä, miten ne otetaan käyttöön aina alimmasta viranomaisesta korkeimpiin virkamiehiin ja päättäjiin, Tekin toteaa.
Hän toteaa, että vaikka lakeja on säädetty, niitä ei ole kuitenkaan laitettu kunnolla toimeen käytännössä.
– Presidentin päätös on aiheuttanut sen, että naiset pelkäävät ilmoittaa raiskauksesta tai väkivallasta poliiseille ja se on lisännyt henkeä uhkaavia tilanteita, Tekin toteaa.
Presidentin päätös on vastoin Turkin perustuslakia
Kun Turkki päätti vuonna 2011 liittyä Istanbulin sopimukseen, kaikki puolueet tukivat päätöstä. Päätöksessä todetaan, että jos sitä halutaan muuttaa ja vetäytyä sopimuksesta, niin se tulee tehdä saman kaltaisella prosessilla kuin päätös liittyä sopimukseen tehtiin.
– Turkin laki sanoo, että presidentillä ei ole oikeutta muuttaa lakia, joka liittyy kansalliseen lakiin vapaudesta ja ihmisoikeuksista. Hän siis rikkoo perustuslakia ja se on paradoksaalista, Tekin hämmästelee.
Hän jatkaa, että pitää ymmärtää Istanbulin sopimuksen olevan kultainen sääntö kaikille ihmisoikeuksille.
– Sitä ei saisi jättää kansallisten poliittisten keinotteluiden varaan. Nykyinen presidentti käyttää valtaansa erittäin negatiivisella tavalla. Tämä on kansallinen ongelma, Tekin sanoo.
"Takapakkia ei voida sallia"
Tekin on itse juristi ja työskentelee EU:ssa. Hän on keskittynyt sukupuolten väliseen tasa-arvoon, perusoikeuksiin ja demokratiaan. Hän kertoo asuneensa ja työskennelleensä Brysselissä yli 15 vuotta. Hänen edustamansa European Women´s Lobby:n Turkin osasto sekä turkkilaiset naisten oikeuksia ajavat tahot eivät hyväksy presidentin päätöstä vetäytyä Istanbulin sopimuksesta.
– Vaadimme, että presidentti peruu päätöksensä. Olemme ottaneet yhteyttä Euroopan neuvostoon ja siinä mukana oleviin valtioihin. Takapakkia ei voida sallia eikä hyväksyä. Istanbulin sopimus on kultainen standardi naisten oikeuksien puolesta, Tekin sanoo.
Hän jatkaa, että naisten oikeuksia vastustetaan yhteiskunnissa, jotka ovat patriarkaalisia ja miesvaltaisia. Niiden voimaan saamisella on vaikutuksia suoraan naisten päivittäiseen elämään ja ihmisoikeuksiin.
Naisten oikeuksien vastustaminen lisääntynyt
Tekin toteaa, että sama pätee myös Euroopassa tietyissä maissa. Ei ole kulttuurinen vaan poliittinen kysymys, miten yhteiskunnassa asemoidaan ihmiset ja tasa-arvo.
– Käytännössä kyse on siitä, miten valtio sitoutuu suojelemaan kansalaisiaan lainsäädännön, poliittisten päätösten ja kannanottojen kautta sekä miten ne otetaan käytäntöön ja toteutetaan, Tekin jatkaa.
Hän kertoo, että useat eri järjestöt taistelevat naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavia tahoja vastaan.
– Sellaisten järjestöjen toiminta on lisääntynyt Venäjällä, Vatikaanissa, Puolassa ja monissa muissa maissa Turkin lisäksi. Ne hyökkäävät eri tavoin meitä vastaan. Kaikkien on tärkeää olla tietoinen niiden vaarallisuudesta ja riskeistä, Tekin varoittaa.
Turkissa ihmisoikeuksia poljetaan päivittäin
Kun viesti Erdoganin päätöksestä irtisanoutua Istanbulin sopimuksesta tuli julki, naiset lähtivät puolustamaan oikeuksiaan kaduille. Heitä pidätettiin ja heitä vastaan hyökättiin.
– Se jatkuu edelleen. Ei ole helppoa jatkaa taistelua oikeuksistamme. Se on myös hengenvaarallista. Turkissa on suuri riski tulla pidätetyksi, joutua vankilaan ja tulla tapetuksi. Tämä on erittäin hankalaa ja vaarallista aikaa demokratialle, mutta me emme anna periksi, Tekin vakuuttaa.
Uusimmat
-
05:11
Venäläisprofessorilta synkkä ennuste Putinille
-
02:00
THL julkaisi uutta tietoa opiskelijoiden elintavoista
-
00:00
Viikkohoroskooppi
-
22:31
Kiinalaistutkijat kehittivät uuden aseen – muistuttaa Tähtien sodan Kuolemantähden sädeasetta
-
22:27
Borrell: Libanonin hallinto romahtamassa – Israelin eilisen iskun uhriluku nousi
-
22:25
Hurja kuvamateriaali MM-rallista: Heikki Kovalainen oli ajaa virolaiskartturin päälle
-
22:14
Yli 1 500 siirtolaista marssii kohti Yhdysvaltojen rajaa ennättääkseen sinne ennen Trumpia
-
22:02
TTK-voittajat paljastavat taktiikkansa kisassa: "Ei olla turhaan katsottu eteenpäin"
-
21:47
Järjestö: Suomalainen taistelija kaatunut Ukrainassa
-
21:32
Valioliigaseura antoi potkut päävalmentajalleen
-
21:25
Tässä ovat vuoden 2024 Tanssii Tähtien Kanssa -voittajat
-
21:19
Linnea Leinon ja Anssi Heikkilän esityksessa hurja nosto: "Oli vähän jännittävä hetki"
-
21:15
Luka näki edessään auton hätävilkut päällä Tampereentiellä – tielle oli eksynyt yllättävä matkaaja: "Mitä h*lvettiä?"
-
21:10
Italia vei tenniksen Davis Cupin
-
21:07
Isaac Sene piti koskettavan puheen Kastanja Rauhalalle: "Ei aina itse tajua, miten siisti tyyppi hän on"
-
20:46
Yksi asia Bessin ja Marko Keräsen revanssissa hämmästytti Helena Ahti-Hallbergin: "Mielestäni on ihan käsittämätöntä"
-
20:35
Kai Mykkänen MTV:lle: Meidän kannattaa siirtyä pois fossiilisista aineista lastemme hyväksi
-
20:30
Linnea Leinon ystävä varasti show'n TTK-parketilla: "Niki jumalauta!"
-
20:23
17-vuotias lupaus debytoi Susijengissä – Georgia otti voiton
-
20:11
"Kositko Bessiä?"– Bessin kumppani pujotti sormuksen rakkaalleen suorassa lähetyksessä
-
Lataa lisää