Turkulaiskoulun entiset oppilaat kertovat ahdistelukokemuksistaan: "Ei sillä ollut mitään tekemistä pedagogiikan kanssa"

ahdistelu lehtikuva
Moni opettajan ahdistelemaksi joutunut on ymmärtänyt vasta aikuisena, mistä opettajan "testeissä" oli kyse. KuvituskuvaLehtikuva
Julkaistu 21.12.2017 06:36
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Demokraatti-lehden päätoimittaja Mikko Salmi kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää lapsena yläkoulussaan. Salmen kertomuksen jälkeen moni Puolalanmäen koulun entisistä oppilaista on kertonut joutuneensa saman opettajan ahdistelemaksi 1980- ja 90-luvuilla.

Mikko Salmi kertoo avoimesti Demokraatissa julkaistussa kolumnissaan entisen musiikinopettajansa koskettaneen hänen penistään, muka tutkiessaan pojan äänenmurroksen kehittymistä.

Salmi kertoo tajunneensa vasta aikuisena, että kyse oli seksuaalisesta häirinnästä. Salmen mukaan häirinnän uhreiksi on joutunut kymmeniä oppilaita.

Tapauksen noustua julkisuuteen aiheesta on käyty runsaasti keskustelua koulun entisten oppilaiden omassa Facebook-ryhmässä. Useat koulussa opiskelleet miehet ovat kertoneet kyseisen opettajan käyttäytyneen heitä kohtaan epäasiallisesti.

"Testi tehtiin kaikille pojille"

1990-luvun alkupuolella yläkoulussa ollut mies kertoo musiikinopettajan suorittamien erikoisten testien olleen yleinen käytäntö.

– Se oli joku hengitystesti, joka tehtiin kaikille pojille, mies kertoo MTV Uutisille.

Kaikkien kohdalla housuja ei kuitenkaan pyydetty avaamaan, mutta opettaja pyysi kunkin vuorollaan huoneeseensa ja testiin kuului jonkinasteista koskettelua.

Pojat suhtautuivat siihen kukin tavallaan. Osa koki koskettelun hyvinkin epämiellyttävänä, osa taas piti tarkastusta osana opetusta.

– Se oli vähän kuin lääkärintarkastus. Ei sitä silloin tajunnut mistä on kyse, kun se tehtiin kaikille.

Mies kertoo, että vaikka hän ei joutunut housujaan avaamaan tai pulpetilla makaamaan, kokemus tuntui kuitenkin erikoiselta.

– Leirikoulussa piti mennä hänen huoneeseensa, ja sitten hän kokeili mahaa ja siinä piti hengitellä.

Testin tarkoitus jäi hänelle kuitenkin epäselväksi, ja vasta vuosien päästä hän ymmärsi kyseenalaistaa opettajan metodit.

Opettajasta puhuttiin käytävillä

Yläkoulussa 1980-luvulla opiskellut nainen kertoo opettajasta liikkuneen huhuja oppilaiden keskuudessa, mutta hän arvelee, että asiaa on pidetty niin arkaluontoisena ja ”nolona”, ettei asiasta rohjettu puhua aikuisille.

– Pojat niistä aika vaivihkaa ja ohimennen puhuivat. Niille jutuille vähän naureskeltiinkin.

Pojat jopa varoittelivat toisiaan opettajan tekemistä testeistä. Niitä ei kuitenkaan osattu kyseenalaistaa.

– Tällä opettajalla oli koulussa niin suuri auktoriteettiasema, että minäkin ajattelin, että näin tehdään, että tiedetään missä vaiheessa tämä äänenmurros on. Että kaipa tuo opettaja tietää mitä tekee.

Vasta Mikko Salmen kokemuksista luettuaan nainen ymmärsi, kuinka vakavasta asiasta oli oikeastaan kyse. Näin yksityiskohtaisesti näistä tapauksista ei kouluaikana puhuttu.

Pulpettitestillä "kokeiltiin hengitystä"

1980-luvun puolivälissä yläkoulun käynyt mies kertoo joutuneensa Mikko Salmen tavoin opettajan käskystä pulpetille makaamaan. Opettajan mukaan kyseessä oli hengitystekniikan tutkiminen.

– Opettaja pyysi minut luokkaan kahdestaan. Hän pyysi minut pulpetille selinmakuulle ja pyysi avaamaan vyön ja housun vetoketjun. Sitten hän pani käden minun alavatsani päälle ja kokeili hengitystä.

Vaikka koskettelu ei mennyt pidemmälle, se tuntui oudolta.

– En minä silloin tajunnut, että hän teki siinä väärin. Mutta ei sillä kyllä ollut mitään tekemistä hengitystekniikan tutkimisen kanssa.

Testiin joutuneet pojat puhuivat asiasta jonkin verran keskenään testin jälkeen, mutta asiaa ei puitu syvällisemmin.

– Vasta vuosia myöhemmin tuli vähän enemmän näitä ilmi. Ja nyt vasta olen saanut tietää, että tämä on viety joillakin vieläkin pidemmälle.

Vaikka hänen kohdallaan koskettelu ei edennyt yhtä pitkälle kuin Salmen tapauksessa, mies pitää opettajan käytöstä tuomittavana.

– Kyllähän minunkin tapauksessa ahdistelun tunnusmerkit täyttyvät, eikä sillä ollut mitään tekemistä minkään pedagogiikan kanssa.

Kyseinen opettaja ei ole toiminut Puolalanmäen koulussa enää vuosituhannen vaihteen jälkeen ja on sittemmin jäänyt eläkkeelle. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa