Turvaa kesämökille: Uusi palvelu tuo älyratkaisut helposti myös mökille – toimii ilman nettiä tai sähköä

MAINOS pääkuva
Julkaistu 31.03.2021 13:30

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: DIGITA

Kevät tietää monelle jälleen mökkeilykauden alkua. Suomalaisyritys Pindoran kehittämä Etävahti-palvelu toimii mökkivahtina myös silloin, kun kukaan ei ole paikalla.

Talven jälkeen mökille saapuessa tarkistetaan mökin tilukset ja tehdään kevätsiivous. Mökki kannattaa tarkistaa myös kutsumattomien vieraiden varalta. Hiiren jätökset tai nurkissa vipeltävät muurahaiset eivät kuitenkaan ole ainoita merkkejä ei-toivotuista vieraista. Pitkän talvitauon jälkeen mökin pihaan saapuessa saattaa huomata joutuneensa myös ilkivallan tai varkauden kohteeksi.

Varkaita voi käydä mökillä jo aikaisin syksyllä, kun mökkikausi on päättynyt. Erityisesti venevarkaudet ovat jokavuotinen ongelma monella mökkipaikkakunnalla.

Kesämökin omistajille säännölliset piipahdukset mökillä ympäri vuoden lisäävät turvallisuuden tunnetta. Tieto siitä, että mökillä on kaikki kunnossa, vie huolen pois.

Mökillekin voi hankkia erilaisia hälytysjärjestelmiä ja kameravalvontaa, mutta hankinnat voivat tuntua turhan kalliilta ja järeiltä. Harvalla kesämökillä on lisäksi kiinteää nettiliittymää, jonka hälytysjärjestelmä saattaa vaatia toimiakseen.

MAINOS mobiili

Etävahti tuo älykotiteknologian jokaiselle kesämökille

Suomalaisen teknologiayritys Pindoran kehittämä Etävahti-palvelu vahtii olosuhteita etänä mistä ja milloin tahansa. Etävahti soveltuu erinomaisesti kesämökille, sillä laitteen käyttöönotto sujuu hetkessä. Etävahti ei vaadi esimerkiksi erillistä verkkovirtalähdettä tai kiinteää nettiyhteyttä.

– Harrastan itse kesämökkeilyä ja koin, ettei markkinoilta löytynyt helppokäyttöistä, matalan kynnyksen ratkaisua mökin olosuhteiden seurantaan etänä. Valvontakamerat tuntuvat turhan järeiltä ratkaisuilta ja ajatus nettiliittymän hankkimisesta kesämökille voi olla monelle vaikea, sanoo Pindoran toimitusjohtaja ja toinen perustaja Juha Häkkinen.

Etävahti on palovaroittimen kokoinen laite, jonka anturit mittaavat reaaliaikaisesti ilmankosteutta, liikettä, lämpötilaa ja valoisuutta. Poikkeamista, kuten havaitusta liikkeestä, päälle jätetyistä valoista tai vaikka rikotun ikkunan myötä laskeneesta sisälämpötilasta, laite lähettää hälytyksen puhelimeen SMS-viestillä.

– Jos kesämökillä ylläpidetään esimerkiksi peruslämpöä vuoden ympäri, niin sitä voidaan seurata helposti Etävahdilla. Liikkeen seuraaminen on puolestaan mökin murtosuojauksen kannalta yksi oleellisimpia asioita, sillä sen avulla saadaan heti tieto epäilyttävistä liikkeistä. Kosteus on tärkeä seurattava arvo vesivahinkojen varalta, ja valoisuus voi kertoa esimerkiksi päälle unohtuneista valoista.

Etävahti sopii myös mökki- ja venevuokraukseen

Etävahti-laite voidaan kiinnittää esimerkiksi mökin sisäseinään, veneeseen tai työkaluvarastoon. Laite on tarkoitettu 0–50 °C:n lämpötiloille sisätiloihin. Etävahdin käyttöönotto on nopeaa, eikä se vaadi teknisesti kummempia taitoja. Laitteen paikkaa voidaan myös helposti vaihtaa milloin tahansa.

Lue lisää Etävahti-palvelusta

– Asennukseen ei tarvita ollenkaan työkaluja. Käytännössä Etävahti-laite painetaan vain paikalleen, ja siinä se käy ja kukkuu.

Viimeisen vuoden matkustusrajoitusten myötä erilaiset kotimaiset mökki- ja venevuokrauspalvelut ovat yleistyneet. Etävahti sopii myös vene- ja mökkivuokraajille, sillä laite voidaan asettaa hälyttämään esimerkiksi kohteeseen saapuneesta vuokralaisesta. Toisin kuin monet kameravalvontaan perustuvat hälytysjärjestelmät, Etävahti seuraa vain muuttuvia olosuhteita.

– Juhannustakin voi viettää mökillä rauhassa ilman kameravalvontaa. Etävahdin avulla valvonta on anonyymiä ja kunnioittaa yksilönsuojaa, Häkkinen lisää.

Pindora on erikoistunut älykotilaitteisiin ja erityisesti etänä avattaviin älylukkoihin. Etävahti-palvelu voidaan liittää jo olemassa olevaan ekosysteemiin, jolloin kaikkia toimintoja voidaan ohjata samasta hallintapaneelista.

MAINOS seinä

LoRaWAN-verkko mahdollistaa nopean ja vähän virtaa kuluttavan tiedonsiirron

Etävahti hyödyntää Digitan LoRaWAN-verkkoa. Etävahti ei tarvitse toimiakseen erillistä sim-korttia, nettiyhteyttä tai virtalähdettä. Laite on siten helppo ottaa käyttöön esimerkiksi mökillä, jossa ei ole kiinteää laajakaistayhteyttä.

– Etävahdin tiedonsiirto tapahtuu LoRaWAN-verkossamme, joka mahdollistaa alhaisen virrankulutuksen ja langattoman toiminnan. Verkon kattavuus on koko Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen laaja, kertoo Digitan IoT-palveluiden myyntijohtaja Mika Flinck.

Tarkista Digitan LoRaWAN-verkon kattavuus mökkipaikkakunnallasi.

Etävahti toimii paristolla, jonka toiminta-aika on alhaisen virrankulutuksen ansiosta jopa 10 vuotta. Ratkaisu on täysin huoltovapaa.

– Teimme ensimmäisiä kokeiluja Digitan LoRaWAN-verkossa pari vuotta sitten, ja pidimme teknologiaa alusta asti tosi mielenkiintoisena. Olemme uusi, pieni startup-yritys, jonka Digita on ottanut innokkaasti ja avoimesti vastaan, Häkkinen kertoo.

Häkkinen toteaa LoRaWAN-verkon soveltuvan erinomaisesti Etävahti-palvelun kaltaisiin sovelluksiin, joissa tiedonsiirto on pientä ja käyttöönoton täytyy sujua mahdollisimman vaivattomasti.

Digitan LoRaWAN-verkko

  • Valtakunnallinen verkko, jota voi hyödyntää IoT-ratkaisuissa (Internet of Things)
  • Tarkoitettu langattomaan ja energiatehokkaaseen tiedonsiirtoon
  • Perustuu LoRaWAN-teknologiaan (Long Range Wide Area Network), joka sopii erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen pitkien etäisyyksien välillä
  • LoRaWAN-verkon tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat kaksisuuntainen tiedonsiirto, liikuteltavuus, paikannuspalvelut ja helppo käyttöönotto
  • Tiedon keräämiseen käytetyt anturit ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen, eivätkä ne vaadi kaapelointeja
  • Saatavilla monipuolinen valikoima erilaisia anturiratkaisuja
  • Lue lisää Digita.fi