Seurantapanta tuo turvaa hirvimetsälle ja helppoutta laiduntavan karjan etsimiseen – IoT tekee paikantamisesta edullisempaa

MAINOS Rannito poro_main
Julkaistu 21.12.2020 14:40

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: DIGITA

Kotieläinten älykäs paikantaminen tuo turvallisuutta niin metsästykseen kuin omille retkilleen karanneen lemmikinkin etsimiseen. Myös laiduntavan karjan luokse löydetään nopeasti IoT-teknologiaa hyödyntävän paikantamisen avulla.

Koiran kanssa metsästäville erilaiset paikantimet ovat kenties jo tuttuja, mutta IoT-teknologian avulla paikannus on huomattavasti edullisempaa ja luotettavampaa.

Rovaniemeläisen Mapitare Oy:n Ranniot-paikannuspalvelu on kehitetty yhdessä kotimaisen Digitan kanssa. Paikannuslaitteiden tiedonsiirto tapahtuu Digitan IoT-verkossa, mikä mahdollistaa pitkäaikaisen tiedonsiirron pienellä virrankulutuksella.

– Paikannuslaitteiden avulla voidaan seurata esimerkiksi lemmikkien, metsästyskoirien, lampaiden, porojen ja nautakarjan liikkeitä, sanoo Mapitaren toimitusjohtaja Petri Särkisaari.

Silmänkantamattomiin hajun perässä ampaissut koira aiheuttaa omistajalleen huolta, jos koiraa ei kuulukaan takaisin. Huolta hälventää toimiva paikannus, jonka avulla sijaintia voidaan seurata jopa viikkojen ajan.

– Paikannus lisää luottamusta, kun tietää heti, mistä koiraa etsiä. Hirvikoira voi laukata jopa kolme päivää hukassa, ja silloin IoT-verkkoon kytketyn paikantimen pienen virrankulutuksen ansiosta koiran sijaintia voidaan seurata jopa kolme viikkoakin, Särkisaari sanoo.

MAINOS koira

”Paikannus lisää luottamusta”

Särkisaaren kehittämän Ranniot-paikannuspalvelun idea syntyi tarpeesta saada tuotantoeläimille luotettava ja pitkäkestoinen paikannusratkaisu teknologialla, joka toimii haastavissakin olosuhteissa.

Esimerkiksi koiran päälle puettavaan liiviin, pantaan tai valjaisiin kiinnitettävän paikantimen tulee olla äärimmäisissäkin sääolosuhteissa kestävä, sillä metsässä paikannin voi helposti kastua, kolhiintua ja likaantua. Paikannin täytyy pystyä pukemaan koiran päälle tiiviisti ja niin, ettei se häiritse koiraa esimerkiksi juuttumalla johonkin kiinni.

Muun muassa näihin tekijöihin Ranniot on kiinnittänyt huomiota kotieläimille tarkoitetuissa paikantamissaan. Ne ovat keveitä, hieman tulitikkuaskia suurempia ja helppoja kiinnittää erilaisiin kohteisiin. Yhteistyötä on tehty muun muassa jämijärveläisen Kardogin kanssa, joka valmistaa muun muassa koirille tarkoitettuja liivejä.

IoT-laitteiden paikannustiheyttä voidaan säätää kolmesta minuutista viikkoon, ja siten edelleen pidentää pariston tai akun virrankestoa. Jos paikantimen sijaan käytetään puhelinta, sijaintia voidaan jakaa jopa sekunnin tarkkuudella. Ranniot-sovelluksen avulla puhelinta voidaan siis käyttää IoT-paikannuslaitteen tavoin.

– Vanhan puhelimen voi kierrättää omalle koiralle ja antaa puhelimelle uuden käyttötarkoituksen paikantimena. Tämä voi vähentää myös kynnystä hankkia itselle uusi puhelin.

Metsästäjille paikannus lisää turvallisuutta myös siten, että paikannuksen piiriin voi lisätä sekä koirat että toiset metsästäjät. IoT-sovelluksen avulla pystytään näin koko ajan seuraamaan seurueen liikkeitä LoRaWAN- ja gsm-verkoissa.

Karttakuva

Digitan verkko kattaa lähes koko Suomen

Paikantimien tulee toimia vaativissakin olosuhteissa, mutta myös vaihtelevassa maastossa. Digitan lähes koko Suomen kattava LoRaWAN-teknologiaan pohjautuva verkko mahdollistaa langattoman tiedonsiirron pitkienkin etäisyyksien välillä. IoT-verkkoon kytketyt paikantimet eivät tarvitse erillisiä sim-kortteja toimiakseen.

Rovaniemeläisyrityksen asiakkaissa paikannuspalveluita hyödynnetään myös alueilla, joissa kuuluvuus on saattanut alkuun olla heikompaa, mutta verkkoa on tarpeiden mukaan aina laajennettu ja kuuluvuutta parannettu. Siitä kotimainen Digita saa Särkisaarelta pisteitä.

– Meidän kannaltamme merkittävä hyvä puoli Digitan verkossa on laaja ja aktiivisesti kehitettävä verkko. Käymme Digitan kanssa koko ajan vuoropuhelua verkon kattavuudesta, sillä asiakaspiirissämme tarvetta on myös esimerkiksi Lapin käsivarren alueella ja itärajalla, missä infraa on muutenkin vähemmän, Särkisaari sanoo.

Tarvittaessa IoT-verkon kuuluvuutta voidaan nopeasti ja helposti laajentaa esimerkiksi liikuteltavilla tukiasemilla. Mapitaren ja Digitan yhteinen taival alkoi vuonna 2017.

– Tuolloin Rovaniemen alueen kattoi vain muutama tukiasema. Nyt kun katsotaan verkon kattavuutta, ei voi muuta kuin kehua Digitan asiakaslähtöisyyttä tukiasemien rakentamisessa. Olemme olleet Digitaan oikein tyytyväisiä, sillä heillä vaikuttaa olevan aidosti halu tuottaa jotain hyvää.

Tältä näyttää Digitan IoT-verkon peittoalue kartalla

Vahinko ei tule kello kaulassa

Luotettavan alustan elinehtona toimivalle paikannuspalvelulle on se, että karttoja voi käyttää myös offline-tilassa. Mapitaren vektoripohjaiset kartat tarvitsee ladata vain kerran, jolloin ne toimivat aina kaikkien verkkojen ja kuuluvuusalueiden ulkopuolella. Karttojen toiminta verkon ulkopuolella on tärkeää alueilla, joissa kuuluvuus on toisinaan heikompaa tai kokonaan olematonta.

Särkisaaren mukaan kuulemme liian usein turhista eksymisistä, jotka voivat päättyä myös huonosti. Katvealueella on enää turha avata älypuhelimen täysin nettiyhteydestä riippuvaista karttasovellusta hädän yllättäessä. Tämän takia myös Mapitare kehitetty. Jokaisen tulisi varautua metsään mentäessä siihen, että aina on mahdollista eksyä jopa tutuilla marja-apajilla.

– Tyypillinen tapaus on ulkosaaristossa veneilijä, joka on joutunut sankan sumun yllättämäksi, mikä on tehnyt suunnistamisen mahdottomaksi. Heikolla kuuluvuusalueella jokin muu karttasovellus ei avaudukaan, mutta Mapitaren offline-kartat satelliittipaikannuksella toimii kaikissa olosuhteissa. Mapitaren avulla vene on saatu olemattomassa näkyvyydessä kolahtamaan onnellisesti kotilaituriin, vaikka veneilijä ei ole tiennyt viimeisiin tunteihin ollenkaan missä on, Särkisaari kuvailee erästä sattumusta.

Mapitaren paikannusjärjestelmää hyödyntävät muun muassa useat organisaatiot, turvallisuusviranomaiset ja FinnHEMS-lääkintähelikopterit.

MAINOS fiiliskuva

Digitan LoRaWAN-verkko

  • Valtakunnallinen verkko, jota voi hyödyntää IoT-ratkaisuissa (Internet of Things)
  • Tarkoitettu langattomaan ja energiatehokkaaseen tiedonsiirtoon
  • Perustuu LoRaWAN-teknologiaan (Long Range Wide Area Network), joka sopii erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen pitkien etäisyyksien välillä
  • LoRaWAN-verkon tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat kaksisuuntainen tiedonsiirto, liikuteltavuus, paikannuspalvelut ja helppo käyttöönotto
  • Tiedon keräämiseen käytetyt anturit ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen, eivätkä ne vaadi kaapelointeja
  • Saatavilla monipuolinen valikoima erilaisia anturiratkaisuja
  • Lue lisää Digita.fi