Münchenin vuosittainen turvallisuuskonferenssi alkaa tilanteessa, jossa kansainvälisen politiikan nykytila on kyseenalaistettu ennennäkemättömällä tavalla.
Konferenssin alla julkistettu pohjaraportti kysyy, olemmeko siirtymässä totuuden, länsimaiden ja kansainvälisen järjestyksen jälkeiseen aikaan. Paljastuuko kylmän sodan jälkeinen liberaali ajanjakso vain välivaiheeksi?
– Kansainvälinen turvallisuusympäristö on nyt luultavasti epävakaampi kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Lännen ja liberaalin kansainvälisen järjestyksen tärkeimmät pilarit heikkenevät. Avoimien yhteiskuntien vastustajat hyökkäävät, kuvailee turvallisuuskonferenssin pääsihteeri Wolfgang Ischinger raportin esipuheessa.
Hänen mukaansa merkittävää on erityisesti se, että Yhdysvallat voi olla siirtymässä turvallisuuden ja yhteisen hyvän tuottajan roolista yksipuoliseen, jopa kansallismieliseen politiikkaan.
Münchenin tämän vuoden satojen vieraiden joukosta erityinen huomio kohdistuukin Yhdysvaltain uuden hallinnon edustajiin, kärjessä varapresidentti Mike Pence. Voi sanoa, että presidentti Donald Trump hallitsee keskusteluja olematta itse paikalla Bayerischer Hof -loistohotellissa.
Niinistö puhuu liittopresidentille
Suomesta Münchenin keskusteluihin osallistuvat ainakin presidentti Sauli Niinistö ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.).
Presidentti Niinistö osallistuu kokouksessa paneelikeskusteluun, jonka aiheena on ilmastonmuutoksen vaikutus turvallisuuteen. Presidentti tarkastelee aihetta arktisten alueiden näkökulmasta. Suomi aloittaa toukokuussa kaksivuotiskauden Arktisen neuvoston puheenjohtajana.
Niinistöllä on ohjelmassa myös kahdenvälisiä tapaamisia muun muassa Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.
Lisäksi Niinistö pitää juhlapuheen Saksan väistyvälle liittopresidentille Joachim Gauckille. Gauck saa tämän vuoden Ewald von Kleist -palkinnon, joka kantaa vuodesta 1963 järjestetyn Münchenin turvallisuuskonferenssin perustajan nimeä.
10:00
2:01