Turvallisuutta uhkaaville turvapaikanhakijoille omat vastaanottokeskukset

Vastaanottokeskus. Kuvituskuva.
Lehtikuva
Julkaistu 28.09.2016 20:17

MTV UUTISET – STT

Maahanmuuttoa pohtiva ministerityöryhmä linjasi keskiviikkona keinoja, joilla vastaanottokeskusten turvallisuusuhkiin voitaisiin puuttua.

Yhtenä keinona se esittää, että mahdollisesti häiriötä aiheuttavat turvapaikanhakijat keskitetään muutamaan vastaanottokeskukseen.

Työryhmä katsoo, että keskittämällä saadaan järjestettyä helpommin esimerkiksi riittävä määrä järjestyksenvalvojia poliisin ja henkilökunnan tueksi.

Tavoitteena on pyrkiä ehkäisemään ennalta vakavat välikohtaukset tai ainakin puuttua niihin nopeasti. Viime viikkoina on puhuttanut Kajaanissa tapahtunut kuolemaan johtanut väkivallanteko. Kahden irakilaisen turvapaikanhakijan epäillään surmanneen kajaanilaismiehen lähellä Otanmäen vastaanottokeskusta.

Vielä ei ole tiedossa, mihin keskuksiin riskitapauksiksi luokitellut turvapaikanhakijat siirrettäisiin.

– Uusia ei kuitenkaan todennäköisesti lähdetä perustamaan, vaan olemassa olevien varaan rakennetaan. Niissä varmistetaan osaaminen, resurssit ja turvallisuus, sanoo työryhmän pääsihteeri Erkki Matilainen.

Toimenpiteet on tarkoitus ottaa käyttöön vuodenvaihteeseen mennessä. Työryhmä kuulee asiaan liittyviä tahoja, mutta erillistä lainsäädäntöä ei Matilaisen mukaan ole aikaa jäädä odottamaan. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden määrä on rajussa kasvussa.

– Tarvitsemme mahdollisimman nopeasti alati kasvavassa haasteessa toiminnallisia muutoksia, Matilainen sanoo.

Työryhmän linjaukset liittyvät turvapaikkapoliittiseen toimenpideohjelmaan.

Turvapaikanhakijat esillä myös eduskunnassa

Myös eduskunnassa turvapaikanhakijat puhuttivat keskiviikkona. Hallituksen esitys siitä, että maahanmuuttovirasto päättää jatkossa keskusten perustamisesta ja lakkauttamisesta, sai laajalti kiitosta. 

– Omasta kokemuksestani luotan siihen perusteluun, että maahanmuuttovirastolla on paremmat edellytykset näitä päätöksiä tehdä, kun se tuntee parhaiten myös ne paikalliset olosuhteet ja viranomaisten ja järjestöjen toiminnan, sanoi esimerkiksi Päivi Räsänen (kd.).  

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset