Maahanmuuttoviraston (Migri) toiminnasta tehdään uusi riippumaton selvitys, sisäministeri Kai Mykkänen vahvistaa Twitterissä.
Selvityksen teettämistä on puitu ministerin mukaan helmikuusta asti, mutta laajemman selvityksen toteuttaja ei ole vielä selvillä.
Video: Maahanmuuttovirasto: Henkilökohtaiset syyt otetaan aina huomioon turvapaikkapäätöksissä
– Nyt valmistellaan, tehdäänkö se YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n vai muiden yhteistyökumppaneiden kautta ja missä muodossa, ministeri sanoo Ylelle.
Sen sijaan kesällä Migri julkaisi jo sisäisen selvityksensä, jossa käytiin läpi kymmeniä turvapaikanhakijoiden puhuttelunauhoja ja pöytäkirjoja. Tämän selvityksen perusteella Mykkänen ei nähnyt viraston toiminnassa epäselvyyksiä, mutta kuitenkin useita kehittämisen kohteita.
Migriin ollaan Ylen mukaan pestaamassa muun muassa lisää tulkkeja valvomaan puhuttelujen laatua.
– Koskaan ei saada järjestelmää, jossa 45 000 turvapaikkapäätöstä saataisiin kerralla täsmälleen kohdalleen. Siksi meillä on oikeusjärjestelmässä valitusoikeus, Mykkänen muistuttaa Ylen haastattelussa.
Ihmisoikeusjärjestöt sekä osa oppositiopuolueista ovat kritisoineet Suomea muun muassa turvapaikkahakijoiden palauttamisesta Afganistaniin tai Irakiin.
Vihreät helpottuivat
Vihreiden kärkipoliitikkoihin kuuluva Emma Kari ilmaisikin kiitoksensa, että riippumaton selvitys viimein tehdään. Karin mukaan kritiikki Suomen turvapaikkalinjan tiukentumisesta on aiemmin ohitettu ääripään puheena.
– Kokonaiskuvaa kaikkien muutosten vaikutuksista turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan ja ihmisoikeuksiin ei tunnu olevan kenelläkään. Se tiedetään, että Suomesta myönteisen turvapaikkapäätösten osuus romahti hyvin lyhyessä ajassa, Kari kirjoittaa Twitterissä.
– Turvapaikkapolitiikan suunta on tällä hallituskaudella heikentynyt oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien osalta. Useat muutokset lainsäädännössä ja hallintomenettelyssä ovat vaarantaneet turvapaikanhakijoiden oikeusturvan pelottavalla tavalla. Näitä ongelmia ei pitäisi vähätellä, Kari jatkaa.
Karin mukaan Migrin aikaisempi sisäinen selvitys ei pureutunut esitettyihin vakaviin huoliin.
– Se oli ihan hyvä prosessikuvaus ja teki joitakin hyviä toimenpide-ehdotuksia, mutta isoimmat ja vaikeimmat ongelmat on edelleen selvittämättä.