Turvapaikanhakijoiden illalliskutsuista jättimenestys - "Mietimme, tuleeko kukaan"

IMG_1173
Julkaistu 19.09.2015 08:00
Toimittajan kuva
Mona Haapsaari

mona.haapsaari@mtv.fi

@Monahaapsaari

Nuoria, vanhoja, perheitä, suomalaisia, maahanmuuttajia - Helsingissä Lauttasaaren kirkon pihamaalla jonotti perjantai-iltana valtava määrä ihmisiä, jotka olivat ottaneet seurakunnan majoittamien turvapaikanhakijoiden illalliskutsun vastaan.

Sisällä nuoret miehet toivottavat vieraat tervetulleiksi, jotkut leveästi hymyillen, toiset ujommin.

Turvapaikanhakijat kiertävät täysien ruokapöytien lomassa siivoamassa astioita ja juttelemassa, jotkut ottavat valokuvia, vapaaehtoiset muun muassa Martta-järjestöstä jakavat ruokaa isoista astioista ja valvovat järjestystä.

IMG_1180

Tarjolla on suomalaista lohikeittoa ja muikkuja, eksoottisia salaatteja, kebabia ja pizzaa, naan-leipää ja hummusta, hedelmiä, herkkuja.

Valtavan väenpaljouden keskellä kulkee silminnähden liikuttunut mies, jonka ajatuksesta koko ilta sai alkunsa. 

IMG_1182

Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki ei ole oikein uskoa silmiään katsellessaan ihmismäärää. Lähinnä Facebookissa mainostettu tapahtuma osoittautui todelliseksi menestykseksi.

- Kyllä olen todella kiitollinen ja iloinen siitä, kuinka suomalaiset ottavat heidät vastaan, hän sanoo viitaten paikalla työskenteviin turvapaikanhakijoihin. 

- Yleensä Facebookissa tapahtumaan ilmoittautuneista paikalle saapuu vain murto-osa. Tänne oli ilmoittautunut reilut 150 ihmistä. Paikalle saapui kuitenkin jopa 600, hän hämmästelee.

- Uskomatonta ja niin hienoa, liikuttunut kirkkoherra sanoo. 

Paikalle tultiin runsain joukoin julkisen liikenteen lakosta ja surkeasta syyssäästä huolimatta.

"Parasta, että on jotain, mitä odottaa"

Lauttasaaren seurakunta on hätämajoittanut turvapaikanhakijoita tiloissaan nyt reilun viikon ajan. Monitoimitiloissa asuu yli 100 ihmistä. Suurin osa heistä on irakilaisia, mutta mukana on myös väkeä Afganistanista.

- Kun ihmisiä nyt tulee Suomeen vieraista kulttuureista, se herättää myös kysymyksen ja epäilyn siitä, millaisia ihmisiä nämä tulijat oikein ovat ja mitä tästä kaikesta oikein seuraa. Uskon siihen, että kun kohtaamme toinen toisemme, niin ymmärrämme toisiamme. Vaikka olemme eri kulttuureista ja meillä on eri uskonto, uskon ihmisten hyvyyteen, Rintamäki sanoo.

- Uskon myös vieraanvaraisuuteen ja siihen, että ihmisiä pitää kohdella kuten haluaisi itseään kohdeltavan.

Kun Rintamäki ehdotti illallisen järjestämistä turvapaikanhakijoille, kaikki suhtautuivat ideaan innostuneesti.

- Parasta oli, että he saivat jotain, mitä odottaa. He ovat olleet kaikessa innolla mukana. Yhteistä kieltä ei ole vielä, mutta monet halusivat tehdä lapun, jossa luki suomeksi tai englanniksi "kiitos". 

ruoka lappu

Myös illallisen aikana turvapaikanhakijat kerääntyivät ruokailijoiden keskelle lausumaan yhdessä opettelemansa lauseen "kiitos Suomi".

- Kaikki nousee ihmistä. Martat tulivat auttamaan ruuanlaitossa, tuotteet saimme lahjoituksena lauttasaarelaisilta yrityksiltä, Rintamäki luettelee.

Illallismaksusta kertyneet rahat menevät lyhentämättömänä Kirkon ulkomaanavun pakolaistyöhön. 

IMG_2695

"Mietimme jännittyneinä, tuleeko kukaan"

Yksi järjestelyissä aktiivisimmista turvapaikanhakijoista on irakilainen Moataz, 23, joka tuli Suomeen alkuviikosta. Hän alkoi heti suunnitella illanviettoa Rintamäen ehdotuksesta.

- Tämä on ollut iso urakka, mutta emme ole ollenkaan väsyneitä. Halusimme tehdä tämän. Kaikki ovat tehneet jotain - olemme siivonneet joka nurkan, kantaneet tavaroita, kokanneet ruokaa, hän luettelee.

- Ennen kuin ovet aukesivat, olimme kaikki aivan jännittyneitä. Mietimme, että tuleeko tänne ketään, onko kaikki varmasti valmista, hymyilevätkö vieraamme meille.

ruoka

Hän kertoo jokaisen hämmästyneen siitä, miten lämpimästi heidät on otettu Suomessa vastaan. Illalliselle tullut ihmismäärä sai monet jopa ällistymään. 

- Olen todella onnellinen siitä, että pääsin heti tapaamaan lauttasaarelaisia ja juttelemaan heidän kanssaan, tutustumaan heihin, hän sanoo.

Yksin Suomeen tullut Moataz on tutustunut muihin turvapaikanhakijoihin ja saanut heistä ystäviä. Hän toivoo, että pääsisi harrastamaan myös suomalaisten kanssa.

- Esimerkiksi jalkapalloa olisi kiva päästä pelaamaan. Olen täällä jutellut monessa pöydässä suomalaisten kanssa ja olemme jopa pelanneet pelejä, vaikka meillä ei ole yhteistä kieltä. 

Hetki ennakkoluulojen rikkomiseen

Valtavat kulholliset tyhjenevät tasaiseen tahtiin, mutta lisää kannetaan keittiöstä. Monet illalliselle tulleet vieraat kiittelevät sekä ruokaa että ideaa. 

-Olipa helppoa tulla melko pienellä rahalla syömään koko perhe, helsinkiläinen kolmen lapsen äiti Lotta kertoo. 

IMG_1176 (1)

Hänen mukaansa Lauttasaaressa on suhtauduttu hyvin turvapaikanhakijoiden majoittamiseen.

- En usko, että tämä väki rikkoo seurakunnan tiloja tai muuta. Tiedän, että joitain harmittaa nuorten miesten yliedustus, mutta niin se asia nyt vain on. Taustalla voi olla niin paljon, ei vaan elintason perässä kulkemista.

IMG_1175

Espoosta tullut Heikki kehuu sekä ruokaa että tunnelmaa. 

- Vaikuttaa, että turvapaikanhakijat haluavat oikeasti tutustua meihin. Nuoret miehet juttelevat lapsille ja hassuttelevat heille. Tässä on hyvä hetki rikkoa ennakkoluuloja puolin ja toisin.

Heikki toivoo, että vastaava toiminta saa jatkoa sekä laajenee muuallekin. Kun kaikki osallistuvat, kukaan ei ole yksipuolisesti auttaja tai autettava.

-Täytyisi nähdä ihmiset yksilöinä ja kuunnella heidän tarinoitaan. Tietysti tässä toivoo, että sekä majoitusta tarjoavat että turvapaikanhakijat itse pitävät ryhmäkuria. Niin helposti yksikin huonosti käyttäytyvä pilaa koko porukan maineen. 

Heikkiä myös hieman huolettaa nuorten miesten määrä. 

- Kyllä se niin on, että toimeton nuori mies, kulttuuriin katsomatta, turhautuu helposti. Jos ei ole tekemistä ja vielä kohtaa epäluuloa minne tahansa meneekin, alkaa monella varmaan harmitus nousta. Rajuista oloista vielä moni tulee. Kyllä toivoisi, että tähän saataisiin pian joku ratkaisu. Vuosikaupalla ahtaissa tiloissa muiden nuorten miesten kanssa - ei kuulosta kestävältä tilanteelta.

Kirkkoa asuintilana arvostetaan 

Kirkkoherra Rintamäki kiittelee Lauttasaaren asukkaita erinomaisesta suhtautumisesta turvapaikanhakijoiden hätämajoittamiseen ja heidän kotouttamiseen.

Lauttasaarelaiset ovat muun muassa auttaneet turvapaikanhakijoita kirjaston käytössä sekä ottaneet heitä mukaan harrastuksiin ja peleihin.

Suomen kielen opetus saatiin vapaaehtoisvoimin käyntiin vuorokaudessa hätämajoitustilojen avaamisesta.

Turvapaikanhakijoista perheet majoitetaan yksityisempiin kerhohuoneisiin, yksinään tulleet nuoret miehet esimerkiksi liikuntasaliin.

- Nämä ihmiset kunnioittavat suuresti sitä, että tämä on kirkko. He arvostavat sitä, että tämä on suomalaisille tärkeä paikka. He käyttäytyvät täällä hyvin asiallisesti eikä mitään ongelmia ole ollut. 

Ihmiset ovat seurakunnan tiloissa joitain viikkoja, sitten he siirtyvät valtion osoittamiin vastaanottokeskuksiin.

Illan hämärtyessä vieraat alkavat poistua kiitellen koteihinsa. Nuoret turvapaikanhakijat kantavat vielä viimeisiä hedelmälaatikoita tarjolle. 

-Voi, järjestäisin tämän uudelleen vaikka heti huomenna! Täytyykin alkaa miettiä, mitä voisimme tehdä seuraavaksi, irakilainen Moataz sanoo.

Tänä viikonloppuna hänellä on paljon kerrottavaa Bagdadiin jääneelle perheelleen.

image1

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset