Turve jakaa rajusti samassa hallituksessa istuvia vihreitä ja keskustaa: "Turpeesta luopumisesta tarvitaan selkeät suunnitelmat"

Hallitus kertoi viime viikolla muutamista uusista toimista ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Suomeen aiotaan perustaa uusi ilmastorahasto ja teollisuuden sähköveroa alennetaan.

Hallituksen tavoitteen mukaan Suomen pitäisi olla ilmastoneutraali vuoteen 2035 mennessä, mutta tähän asti sovitut toimet eivät ole olleet riittäviä tavoitteen saavuttamiseksi.

Energiatuotannon päästöjen osalta suuri kiistakapula on turve. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että turpeen käyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Kyse ei ole vähpätöisestä asiasta, sillä turpeen polton päästöt ovat noin 7 miljoonaa tonnia vuodessa, eli saman verran kuin koko Suomen henkilö- ja pakettiautoliikenteen päästöt.

Kysymys jakaa mielipiteitä hallituksen sisällä, ja varsinkin keskustalle turpeesta on tullut kynnyskysymys. Turpeesta keskustelivat torstaina MTV:n Uutisaamussa eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen (kesk.) sekä varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr.).

Hoskonen tulkitsee, että turpeen käyttö olisi jo käytännössä puolittunut markkinoilla. Turpeesta luopumisen kääntöpuolena olisi se, että lämpölaitoksissa poltetaan puuta.

–  Kuitupuuta poltetaan miljoonia motteja suomalaisisa voimalaitoksissa. Olemme menossa kriisiä kohti ja turpeen korvaaminen puulla ei onnistu. Hallitusohjelmassa on myös sovittu, että arvokkaampaa puuta ei polteta. Metsäyhtiöt vetävät tästä pian omat johtopäätöksensä ja lähtevät käpsimään, kun raaka-ainehuolto ei ole kunnossa, sanoo Hoskonen.

Turpeen luopumisesta tarvitaan selkeät suunnitelmat

Tiina Elo kehottaa katsomaan asiaa pidemmällä tähtäimellä. Suomen on hänen mukaansa päästävä eroon polttoperusteisesta energiantuotannosta ja kohti esimerkiksi lämpöpumppujen käyttöä, energiatehokkuuden parantamista sekä tuuli- ja aurinkoenergiaa.

– Pitää päättää, katsommeko eteenpäin vai taaksepäin. Siksi turpeesta luopumisesta tarvitaan selkeät suunnitelmat. Turve on faktisesti meidän oma fossiilinen polttoaineemme, ja ilmaston kannalta on parempi, että se pysyy maassa. Tätä tukee myös EU:n tuore Greendeal, Elo toteaa.

Kunnianhimoiset päästötavoitteet ja lainsäädäntö ovat Elon mukaan perusteltuja, ja hyvänä esimerkkinä hän mainitsee teräsyhtiö SSAB:n päätöksen ottaa käyttöön uusi teknologia Raahen tehtaallaan. Siinä hiili korvataan vedyllä.

Tämän on tarkoitus vähentää päästöjä merkittävästi, ja yhtiö lupailee hiilineutraalia terästä markkinoille vuodesta 2026 alkaen. Raahen tehdas on monena vuotena ollut suurin yksittäinen hiilidioksidipäästäjä Suomessa.

Vaatimus päästöjen leikkaamisesta ei kuitenkaan ole muuttanut vihreiden kantaa ydinvoimaan. Elo toisti, että Suomen nykyiset voimalat voivat pyöriä, mutta uudet suuren luokan ydinvoimahankkeet ovat kalliita ja hitaita.

Juttua täydennetty 13.2. klo 9:59. Lisätty tieto, että Tiina Elo on ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja. 

Lue myös:

    Uusimmat