Ranskassa on kasvava huoli siitä, pyritäänkö presidenttikisan viime metrejä sekoittamaan valeuutisoinnilla, kertoo Ranskaan ja populistisiin liikkeisiin erikoistunut tukija Laura Parkkinen.
Sosiaalisessa mediassa nopeasti leviävät perättömät huhut ja valeuutiset nousivat suureksi puheenaiheeksi esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentinvaalien yhteydessä.
– Jos katsomme seuraavaa kahta viikkoa, niin voi olla, että tällainen valemedia voisi hyökätä Emmanuel Macronia vastaan, Parkkinen pohtii.
Presidentinvaalien toisella kierroksella ovat vastakkain En Marche -liikettään edustava Macron ja äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman Marine Le Pen.
Kumpikin ehdokkaista on perinteisten pääpuolueiden ulkopuolelta, joten presidenttikisa on muuttamassa ranskalaista politiikkaa, voittipa ehdokkaista kumpi tahansa.
Ero aiempaan on se, että tulevan presidentti tuskin tulee saamaan omaa puoluettaan edustavaa enemmistöä taakseen kesäkuun parlamenttivaaleissa.
Ensimmäisen kierroksen tuloksen selvittyä vanhat suurpuolueet, tasavaltalaiset ja sosialistit ilmaisivat rivakasti tukensa Macronille. Parkkinen arvioi, että jos ennakkosuosikkina oleva Macron valitaan presidentiksi, niin tämä voisi koota taakseen hallituskoalition keskusta-oikeistolaisista ja keskusta-vasemmistolaisista.
Parkkisen mukaan tiedossa on joka tapauksessa tasapainottelua.
– Tulevan presidentin pitää löytää kultainen keskitie, jotta hän pystyy olemaan koko kansan presidentti. Presidentillä on haastava aika edessä ainakin sisäpoliittisesti.
Sisäpolitiikassa Parkkisen mukaan suuria teemoja ovat muun muassa terrorismi, turvallisuus ja maahanmuutto.
– Lisäksi on puhuttu paljon Ranskan keskiluokan kriisistä, taloudesta ja työllisyydestä.