Tutkija kertoo MTV:lle irvokkaasta tilanteesta: Republikaanit tarvitsevat Trumpia vaikka ehdokas istuisi telkien takana

Viisi kuukautta USA:n presidentinvaaliin - miten Trumpin tuomioon reagoitiin? 10:29
Viisi kuukautta USA:n presidentinvaaliin - miten Trumpin tuomioon reagoitiin?

Donald Trumpista tuli vastikään ensimmäinen Yhdysvaltain entinen presidentti, joka on saanut rikostuomion.

Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvaltoihin erikoistunut tutkija Maria Lindén sanoo, ettei Trumpin tuomion vaikutuksia ole vielä mitattu vaa’ankieliosavaltioissa, joissa asialla on merkitystä vaalitaistelun kannalta.

Lisäksi Trumpin varsinainen rangaistus on määrä julistaa myöhemmin. Lindén kuitenkin arvioi, että jos tuomio vaikuttaisi ihmisten äänestyspäätökseen, tilanne olisi eduksi istuvalle presidentille Joe Bidenille.

– Kaikki republikaanitkaan eivät pidä ajatuksesta, että presidentillä olisi rikostuomio, ja myös siksi, kuinka Trump ja muut republikaanit ovat reagoineet tuomioon.

– Heillä on ollut aika rajujakin hyökkäyksiä oikeuslaitosta vastaan.

Tutkijan mukaan republikaanit ovat lisäksi uhanneet kostaa Trumpin tuomion tekemällä kongressissa kaikenlaista kiusaa demokraateille. 

Trumpin kanta tuomioon on ollut, että kyseessä on poliittinen ajojahti.

Maria Lindén kuitenkin muistuttaa, että vaaleihin on vielä pitkä aika ja Trumpilla on republikaanien keskuudessa suuri kannatus, mitä puolueella ei ole varaa menettää, vaikka Trump tuomittaisiin lopulta valituskierrosten päätteeksi vankeuteen.

Lindén sanoo, että jos puolue päätyisi tilanteeseen, jossa presidenttiehdokas vaihdettaisiin, Trumpin äänestäjien menetys olisi kohtalokas vaalimenestykselle.

– Ollaan irvokkaassa tilanteessa, että republikaaneilla on paljon paremmat mahdollisuudet voittaa marraskuun vaaleissa, vaikka heidän ehdokkaansa olisi telkien takana kuin vaihtamalla ehdokasta.

Katso koko haastattelu jutun yläosassa olevalta videolta!

Trump tuomittiin syylliseksi kaikkiin 34 syytekohtaan 3:17
Katso myös: Trump tuomittiin syylliseksi kaikkiin 34 syytekohtaan.

Lue myös:

    Uusimmat