Valitsijamiehet sinetöivät USA:n vaalituloksen – joku saattaa kääntää kelkkansa: "Trumpin tuki perustuu siihen, ettei hän koskaan luovuta"

18:24imgMaailmanselittäjät: USA:n vaalituloksen sinetöinti ja myöhässä savuava vaaliase
Julkaistu 14.12.2020 10:24

Noora Knapp

noora.knapp@mtv.fi

Vaalituloksen perusteella Joe Bidenin pitäisi saada 306 valitsijaääntä ja presidentti Donald Trumpin 232.

Jokaisen osavaltion valitsijamiehet antavat tänään äänensä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Valitsijoiden odotetaan äänestävän presidentiksi demokraattien Joe Bidenin.

Valitsijamiehet voivat vielä kääntää kelkkansa ja äänestää vastoin odotuksia. Asiantuntijoiden mukaan se ei kuitenkaan tule vaikuttamaan lopulliseen tulokseen.

– Koskaan ei ole ollut sellaista tilannetta, että tulos olisi muuttunut sen takia, että joukko valitsijamiehiä on äänestänyt eri tavalla kuin piti, Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala kommentoi Uutisaamussa.

Joissakin osavaltioissa valitsijamiehiä uhkaavat sakot, jos omaa äänestyspäätöstä muuttaa. Myös korkein oikeus otti asiaan kantaa viime kesänä ja totesi, että valitsijoiden on äänestettävä äänestäjien määrittämän tuloksen mukaisesti.

Valitsijoiden äänestysprosessi alkaa alkuiltapäivästä Suomen aikaan.

Lue lisää: Valitsijat vahvistavat tänään Bidenin voiton USA:n presidentinvaaleissa - uusi presidentti vannoo virkavalansa tammikuussa

Trump: Taistelu on vasta alkanut

Viikonloppuna kävi ilmi, että Yhdysvalloissa korkein oikeus on hylännyt Texasin osavaltion kanteen, jossa vaadittiin Pennsylvanian, Michiganin, Wisconsinin ja Georgian osavaltioiden äänestystuloksen hylkäämistä presidentinvaaleissa. 

Kanteessaan väitettiin, että vaalitulos neljässä osavaltiossa oli perustuslainvastainen, koska ne hyväksyivät petokselle alttiita postiääniä.

Kanteen nosti Texasin oikeusministeri Ken Paxton, jonka Annala tulkitsee yrityksenä tehdä palvelus Donald Trumpille.

– Hän on ollut hyvissä väleissä Trumpin kanssa aikaisemminkin ja varmasti toivoo, että Trump sitten tekee vastapalveluksia myöhemmin. Trumpilla on sellainen tapa, että hän palkitsee niitä, jotka hänen mielestään ovat lojaaleja.

Korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen Trump on kuitenkin todennut, että taistelu vaalituloksen kumoamisesta on vasta alussa.

– On todella vaikea nähdä, että tässä olisi mitään järkevää oikeudellista tietä oikeastaan mihinkään. Trumpilla on valtava tuki ja se perustuu siihen, ettei hän koskaan luovuta. Tämä on ollut se keskeinen viesti hänen poliittisella urallaan, MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen kuvaili Uutisaamussa.

Lue lisää: Yhdysvaltojen korkein oikeus hylkäsi Texasin kanteen, jonka tavoitteena oli hylätä vaa'ankieliosavaltioiden äänestystulos

Korkein oikeus vahvistaa luottamustaan

Trumpin asianajaja Rudy Giulianin mukaan vaaleihin liittyviä oikeusjuttuja on vielä tulossa. 

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilän mukaan korkeimman oikeuden käsittelemät kanteet ovat osoitus amerikkalaisten instituutioden kestävyydestä.

– Korkeimmassa oikeudessa on enemmän konservatiiveja. Pelättiin sitä, miten he tulevat tällaisissa tilanteissa toimimaan, mutta tuntuu siltä, että he toimivat lain mukaan uskollisesti perustuslakia tulkiten. Tämä on hyvä uutinen.

Viime aikaiset tapahtumat kumoavat siis sen argumentin, että korkein oikeus toimisi poliittisesti. Käsitykset ”oman puolueen” tuomareista, joiden avulla omalle puolueelle voidaan saada myönteisiä päätöksiä, voidaan siis unohtaa.

Luottavatko amerikkalaiset kuitenkin vaaleihin?

Yhdysvalloissa on nähty marraskuisten presidentinvaalien jälkeen vain vähän mellakoita. Presidentti Trumpin kannattajien ja vastustajien tuorein mielenosoitus kärjistyi viikonloppuna kuitenkin väkivaltaiseksi.

Lue lisää: Mielenosoittajien yhteenotot kärjistyivät veriteoiksi Yhdysvalloissa: Useita pidätetty – näin todistaja kertoo ampumatapauksesta

Muutoin Yhdysvalloissa vallitsevaa, rauhallista tilannetta Annala kuvailee positiiviseksi yllätykseksi.

– Toivon, että se kertoo siitä, että amerikkalaiset kunnioittavat siinä määrin omaa demokratiaansa ja uskovat omiin vaaleihinsa.

Risto E.J. Penttilän mukaan myös medialla on oma osuutensa tilanteessa.

– Olemme huomanneet, että Fox News ei ole enää Trumpin takana. Kun he eivät lähteneet tähän Trumpin kampanjaan ikään kuin kaikupohjaksi, pelkät tviitit eivät enää riitä.

Kuinka Yhdysvalloissa onnistuttiin vaalien käytännön puolen asioissa? Katso videolta asiantuntijoiden arviot

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat