Trump tuomittiin rikolliseksi – MTV:n ulkomaantoimittajat kertovat, mitä historiallisesta päätöksestä seuraa

Maailmanselittäjät: Millaiset vaikutukset Trumpin tuomiolla voi olla? 21:10
Videoanalyysi: MTV:n ulkomaantoimittajat kertovat, millaiset vaikutukset Trumpin tuomiolla voi olla.

MTV:n ulkomaantoimittajat kertovat, millaiset vaikutukset Trumpin tuomiolla voi olla.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on todettu syylliseksi rikoksiin New Yorkin rikosoikeudenkäynnissä. 12-henkinen valamiehistö totesi Trumpin syylliseksi kaikissa 34 syytekohdassa niin sanotussa hyssyttelyrahaoikeudenkäynnissä, jolla pyrittiin vaikuttamaan vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Syytösten mukaan Trump maksoi aikuisviihdetähti Stormy Danielsin hiljaiseksi, jotta tämä ei olisi kertonut julkisuuteen seksisuhteestaan Trumpiin.  

Oikeudenpäätös on historiallinen, sillä toista kautta tavoitteleva Trump on Yhdysvaltain ensimmäinen rikostuomion saanut presidentti. Trumpin asianajajan mukaan Trump tulee valittamaan tuomiostaan mahdollisimman pian.

Trumpia uhkaa jopa vuosien vankeustuomio, mutta todennäköisemmin Trumpin odotetaan saavan sakkoja tai ehdollista vankeutta. Yhdysvaltain perustuslain mukaan vankeustuomio ei veisi Trumpilta oikeutta olla ehdolla ja tulla valituksi Yhdysvaltain presidentiksi.

– Siellä on kolme vaatimusta presidentille: hänen on täytynyt syntyä Yhdysvalloissa, hänen täytyy olla vähintään 35-vuotias ja olla asunut Yhdysvalloissa vähintään 14 vuotta, mutta ei siellä rikostuomioista tai vankilassa olemisesta mitään puhuta, kertoo MTV:n ulkomaantoimittaja Laura Pylvänäinen

– Jos Trump saisi vankilatuomion, joka on mahdollinen, vaikkei ehkä todennäköinen, emme tiedä täydellä varmuudella, pystyisikö hän ryhtyä vankilasta käsin presidentiksi, jos voittaa seuraavat vaalit, kertoo puolestaan MTV:n ulkomaantoimittaja Jarno Miettinen

"Polttoainetta Trumpin kannattajille"

Vielä on epäselvää, miten päätös tulee vaikuttamaan Trumpin kannatukseen, mutta ulkomaantoimittajat eivät usko sen ainakaan syövän luottamusta Trumpin uskollisimmilta kannattajilta. 

– Sitä mukaa kun Trumpille tulee lisää tuomioita ja hänet todetaan syylliseksi, sehän on vain polttoainetta hänen kannattajilleen. Sillä he nimenomaan todistavat olleensa koko ajan oikeassa, että systeemi on heitä vastaan, Pylvänäinen kertoo.

Yhdysvalloissa julkisen tv-kanavan PBS:n aiemmin tällä viikolla julkistaman kyselytutkimuksen mukaan 67 prosenttia äänestäjistä eivät nähneet langettavalla tuomiolla vaikutusta äänestyskäyttäytymiseensä marraskuun vaaleissa. Joka neljäs republikaaniäänestäjistä kertoi valamiehistön langettavan tuomion jopa lisäävän kannatustaan Trumpille.

MTV:n ulkomaantoimittaja Janne Hopsu katsoo, ettei vastaava toiminta presidenttiehdokkaalta olisi ollut mahdollista aiempina vuosikymmeninä.

– Hän harrasti pornotähden kanssa seksiä, kun hänen vaimonsa oli imettämässä heidän yhteistä lastansa. Trumpin kannattajat silti hyväksyvät kaiken tämän, vaikka samalla puhuvat paljon moraalista. Ei tämä takavuosikymmeninä olisi millään tavalla voinut olla mahdollista, Hopsu sanoo.

Tuomarin päätös heinäkuussa 

Tuomari lukee Trumpin rangaistuksen 11. heinäkuuta. Se on vain neljä päivää ennen republikaanien puoluekokousta Wisconsinin Milwaukeessa, jossa Trump on määrä vahvistaa puolueen ehdokkaaksi marraskuun presidentinvaaleissa. Tuomio todennäköisesti lykkääntyy tästä, sillä Trump tulee mitä varmimmin valittamaan valamiehistön päätöksestä.

– Hänen asianajajansa on ilmoittanut, että tiimi tulee valittamaan ja taistelemaan loppuun saakka, että tätä tuomiota ei tulisi tai että sitä pystyttäisiin vielä lykkäämään. Aikataulusta on tässä kohtaa mahdotonta sanoa, milloin tuomio sitten annettaisiin, Pylvänäinen sanoo.

Teoriassa republikaaneilla olisi puoluekokouksessa mahdollisuus vielä korvata Trump jollakin toisella ehdokkaalla, mutta ulkomaantoimittajien raati ei usko näin tapahtuvan. 

– Siellä halutaan kunnioittaa esivaalitulosta, joissa ei ole ketään muuta varteenotettavia ehdokkaita ollut sen jälkeen, kun Nikki Haley sieltä keväällä vetäytyi. Veikkaanpa, että se tulee olemaan showmainen Trumpin julistaminen ehdokkaaksi, Miettinen sanoo. 

Trumpia vastaan on nostettu rikossyytteet myös kolmessa muussa oikeudenkäynnissä, joita ei näillä näkymin ehditä käsitellä ennen marraskuun vaaleja. Syytteet koskevat yritystä kumota Joe Bidenin voittamien presidentinvaalien tulos sekä salaisten asiakirjojen lainvastaista omimista ja säilytystä Trumpin Floridassa sijaitsevassa Mar-a-Lagon kartanossa. 

Katso alta Maailmanselittäjien koko analyysi Donald Trumpin tuomiosta ja sen seurauksista Yhdysvaltain presidentinvaaleille.

Maailmanselittäjät: Millaiset vaikutukset Trumpin tuomiolla voi olla? 21:10

Lue myös:

    Uusimmat