Tutkija kertoo Yhdysvaltojen erikoisuudesta: Äänestämistä ei haluta tehdä liian helpoksi vaan juuri päinvastoin

Etusivu Trump-biden
Julkaistu 16.05.2020 14:40

MTV UUTISET - STT

Ratkaisu kuulostaa helpolta. Jos vaarallisen epidemian vuoksi ei voi käydä turvallisesti äänestämässä, järjestetään kaikille mahdollisuus ennakkoäänestämiseen postin välityksellä.

Mutta ei Yhdysvalloissa, missä vaalit ovat normaalioloissakin monimutkainen prosessi.
Marraskuun presidentinvaalipäivään on aikaa puoli vuotta. Presidentti Donald Trumpin puheista huolimatta on mahdollista, että koronaepidemia on tuolloin yhä valloillaan.

Esimakua tulevasta saatettiin saada huhtikuussa Wisconsinin kaoottisissa esivaaleissa: koronarajoitusten vastaisia jonoja harvoille äänestyspaikoille, koska vaalien lykkäämistä ei hyväksytty eikä postiäänestäminen ollut kaikille mahdollista.

Sama pyritään välttämään marraskuussa Yhdysvaltain suurimmassa osavaltiossa Kaliforniassa, missä kaikille noin 21 miljoonalle äänestäjälle lähetetään postiäänestämistä varten äänestyslippu kotiin. Samalla säilytetään mahdollisuus perinteiseen äänestämiseen.

Trump: Ei hyvä republikaanien kannalta

Kalifornian postiäänijärjestely on toistaiseksi tilapäinen, viidessä osavaltiossa jo entuudestaan pysyvä. Monissa muissa osissa Yhdysvaltoja käytännöt ovat kirjavia ja mahdollisuus äänestää postitse voi vaihdella suuresti. Monesti se edellyttää hyväksyttävän syyn esittämistä.

– Yhdysvalloissa on melkein ollut pääperiaate, että toisin kuin meillä, missä äänestystä yritetään helpottaa, siellä sitä yritetään mahdollisimman paljon vaikeuttaa, sanoo maan politiikkaan perehtynyt väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta.

– Nyt se näkyy siinä, että kun olisi mahdollisuus parantaa kansalaisten demokraattisia oikeuksia ja tasata niitä eri osavaltioiden välillä sallimalla postiäänestys kaikille, sitä ei olla tekemässä.

Vaalijärjestelyt äänestysalueineen ja postiäänineen eivät ole Yhdysvalloissa vain käytännöllinen vaan mitä suurimmassa määrin poliittinen kysymys. Republikaanipresidentti Trump myönsi itsekin viime kuussa postiäänestystä vastustavassa tviitissään, että se "ei vain jostain syystä toimi" republikaanien kannalta.

Jos ei sisällissota, ei koronakaan

Trumpin ja republikaanien pelkona on äänestysaktiivisuuden nouseminen, joka Kokon mukaan pitkällä aikavälillä hyödyttää demokraatteja. Tältä osin republikaanit käyvät hänen mukaansa viivytystaistelua.

– Osavaltioihin on tullut hiljalleen parempia vaalilakeja, ja vähemmistöjen vaikutusmahdollisuudet ovat parantuneet, Kokko arvioi.

Hän ennustaa, että marraskuun presidentinvaalit ja niihin liittyvät kongressi- ja muut vaalit viedään läpi nykykäytännön mukaisesti koronatilanteesta riippumatta eikä vaalien siirtäminen tule kyseeseen.

– Jos vaalit kyettiin järjestämään jopa keskellä sisällissotaa, se on aika vahva peruste sitä vastaan, että koronakriisi estäisi niiden järjestämisen, Kokko sanoo.

Hänen mukaansa pahassa tautitilanteessa äänestyspaikoille saattavat lähteä kaikkein fanaattisimmat Trumpin vastustajat ja kannattajat. Näissä oloissa vaalivoitosta tullee niukka ja äänestysprosentista alhainen.

Äänestäminen on siis marraskuussa kaikesta päätellen yhtä vaivalloista kuin aiemminkin alkaen siitä, että vaalipäivä on arkipäivä.

Toisin kuin Kaliforniassa, monessa muussa osavaltiossa postiäänestyksen laajentamiselta puuttuu poliittisen tahdon lisäksi myös rahaa, eikä sitä näytä liittovaltiolta heruvan. Aikakin alkaa käydä vähiin muutosten läpiviemiselle.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvaltain vaalit 2020