Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin mukaan presidentti Sauli Niinistö esitti asiansa napakasti ja selkeästi tapaamisessa pääministeri Dmitri Medvedevin kanssa.
Niinistö sanoi, että Suomi ja Venäjä ovat molemmat turvallisia maita, eikä turvapaikanhakijoilla pitäisi olla mahdollisuutta valita.
Niinistö aloitti tapaamisen "olette antanut haastattelun" -repliikillä, jota hän käytti vuonna 2012 tavatessaan Venäjän asevoimien päällikön Nikolai Makarovin. Makarov oli tuolloin kommentoinut Suomen Nato-jäsenyyttä.
Avaus viestitti Medvedeville, että tulossa on asia, joka on syytä käydä uudelleen läpi, Smith sanoo.
Ajoitus Münchenin tapaamiselle oli Smithin mukaan mainio, sillä Niinistö pääsi kysymään Medvedevin saksalaislehti Handelsblattille antamasta haastattelusta. Pääministeri sanoi Euroopan ihmisoikeussopimukseen vedoten, ettei Venäjä voi estää turvapaikanhakijoiden tuloa Suomen rajalle.
Smith kuvaa Medvedevin kommentteja ristiriitaisiksi ja pitää niitä hyvänä esimerkkinä nykypäivän venäläisestä viestimisestä. Niinistölle Medvedev antoi ymmärtää, että itärajakysymyksessä voisikin yhteistyössä löytyä ratkaisuja.
– Silmääkään räpäyttämättä voidaan antaa lyhyessä ajassa kahta aika erityyppistä viestiä, Smith kuvailee.
Hieman yllättävää hänestä oli, että viestit tällä kertaa tulivat sovinnollisena hahmona pidetyltä Medvedeviltä. Yksiselitteinen Medvedev sen sijaan oli Eurooppa-kritiikissään: pakolaiskriisi johtuu EU:n epäonnistumisesta.
"Kannattaa olla hankala ja hiukan pelottava"
Venäjä pyrkii Eurooppa-kritiikillään antamaan mielikuvaa, että kaikki on pielessä ja EU on hirvittävän heikko kokonaisuus, Smith sanoo. Pohjimmainen viesti on, että yhteistyössä Venäjän kanssa asiat olisivat Euroopassa paremmin.
– Venäjä on tullut siihen johtopäätökseen, että olemalla hankala ja hiukan pelottava saadaan paremmin aikaiseksi se mikä kuuluu Venäjän intresseihin: että se hyväksyttäisiin laajemmassa eurooppalaisessa yhteisössä yhdeksi eurooppalaiseksi suurvallaksi.
– Venäjä ei ole huolissaan siitä, että siitä näin muodostuu erittäin negatiivinen kuva.
Nyrkkisääntönä on, että aika pitkälle ratkaisuja Venäjän kanssa löytyy, Smith sanoo itärajan tilanteesta.
– Kuinka kauan täytyy neuvotella ja mikä mahdollisesti on vaihtokauppa, se on iso kysymys.