Tutkija: Moni seikka viittaa Isisin olevan Kabulin iskujen takana

1:59imgTerrori-iskun vaarasta on varoitettu jo aiemminkin.
Julkaistu 26.08.2021 20:12

MTV UUTISET - STT

Tutkijan mukaan moni seikka viittaa siihen, että Kabulin lentokentän lähellä torstaina tapahtuneissa räjähdyksissä voi olla kyse Isisin iskusta.

Apulaissotilasprofessori, majuri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo, että Isisin tapauksessa yhdistyvät sekä olemassa oleva motiivi että tekotapa ja mahdollinen ennakoitu iskupotentiaali.

– Se pyrkii kovastikin tässä vaiheessa, missä Taleban on vallan ottanut, osoittamaan omaa voimakkuuttaan ja ylipäätään hengissä olemista, Paronen sanoo.

Hänen mukaansa Talebanilla ei ole mitään syytä tehdä tällaista, sillä sen pitäisi nyt esiintyä rauhaa, järjestystä ja vakautta tuovana organisaationa. Myöskään al-Qaidalla ei Parosen mukaan ole motiivia tällaiseen iskuun, vaan se pyrkii ennemminkin pysymään Talebanin hyvässä suosiossa.

Parosen mukaan Taleban on nyt saatu näyttämään varsin huonolta paikallisen turvallisuuden tarjoamisen osalta. Jos Isis pystyy tekemään Kabulissa isojakin iskuja, on Talebanilla täysi työ osoittaa vaikuttavuutensa ja yksinvaltiutensa alueella.

– Ihan varmasti se aiheuttaa sitä, että he alkavat – mikäli isku on vielä laajempi kuin nyt näyttää – etsiä iskun toteuttajia, ja kokevat Isisin omana konkreettisena kilpailijanaan, jos korkean profiilin isku on lentokentän lähellä tapahtunut.

Lue myös: Kabulin lentokentän lähellä on tapahtunut vakava räjähdeisku – suomalaisten ei tiedetä olevan osallisina

Taleban ja Isis näkevät toisensa vihollisina

Taleban ja Isis näkevät toisensa vihollisina, ja niiden välillä on aktiivinen kilpailuasetelma, joka pohjautuu sekä opillisiin näkemyseroihin että strategiseen ulottuvuuteen. Talebanin saama ote Afganistanista ei ole omiaan ainakaan häivyttämään näiden kahden vihollisuuksia, sen sijaan Taleban voi asemaansa vakiinnutettuaan pyrkiä kukistamaan Isisin.

– Olen ennustanut Isisille tässä suhteessa veristä loppua, enkä ole ainakaan vielä valmis pyörtämään sanojani. Mikäli Taleban pystyy muodostamaan Afganistaniin verraten legitiimin hallinnon tai jollain tavalla edes juurruttamaan valta-asemaansa, tämä skisma ei Isisin kanssa ole kadonnut mihinkään, Paronen sanoo.

Hän viittaa Talebanin aiempiin Isisin vastaisiin operaatioihin esimerkiksi vuonna 2018, jolloin Taleban viestitti hyvin väkivaltaisella kuvastolla, ettei asema seutukunnan oikean islamin edustajana ole jaettavissa.

– Mikäli Talebanilla resursseja riittää, niin uskon kyllä, että Isisin vastainen puhdistustoiminta ottaa myös tuulta alleen, kunhan tämä valta pääsee tässä vakiintumaan, Paronen sanoo.

Lue myös: Kabulin räjähdyksen silminnäkijä: Näkymä oli kuin tuomiopäivänä

Taleban ei voinut hyväksyä entisten taistelijoidensa rekrytointia

Terrorismin tutkija Juha Saarinen sanoo, että Talebanin ja Isisin opilliset eroavaisuudet ovat jo sinänsä syviä. 

– Koska heillä on hyvin erilaiset teologiat ja aatteetkin tietyllä tavalla ja keskeisenä molemmissa on oikean islamin edistäminen ja edustaminen, niin on aika selvää, että se herättää kitkaa.

Valtakilpailun sementoi se, että vuosina 2015–16 aktivoituessaan erityisesti Pakistanin puolelta ja edelleen Afganistaniin Isis haali riveihinsä entisiä Talebanin taistelijoita. Tällä se pyrki osoittamaan olevansa alueella varteenotettava toimija.

– Käytännössä Isisin paikallinen haara siellä Afganistanin ja Pakistanin alueella on muodostunut kahden paikallisen aseellisen ryhmän entisistä jäsenistä. Tässä on siis tällaista strategista ulottuvuutta myös, Saarinen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Afganistan