Tohtorikoulutettava Daniel Sallamaan mukaan MV-median toimintaa on vaikea ennustaa, mutta on mahdollista, että tuomio vähentää maalittamista vastamedioissa.
Video: Kuvaa Ilja Janitskinin ja Johan Bäckmanin oikeudenkäynnistä.
– MV on usein julistanut lopettavansa toimintansa. Vuoden vaihteessa se vaihtoi omistajaa, mutta on nähtävästi taas perustaja Ilja Janitskinin käsissä.
Sallamaa sanoo, että on epävarmaa, voisiko joku muu vastamedia kasvaa yhtä vaikutusvaltaiseksi kuin MV, jos julkaisu lopetetaan.
Suuret korvaukset voivat muuttaa toimintaa
Sallamaan mukaan MV-tapauksessa luetut tuomiot saattavat jossain määrin muuttaa vastamedioiden toimintaa.
– Varovasti ajatellen niillä saattaa olla vaikutusta maalittamiskampanjoihin. Tuomiot, jotka käräjäoikeus langetti, ovat sen verran kovat etenkin, mitä tulee maksettaviin vahingonkorvauksiin.
MV-jutussa käräjäoikeus tuomitsi Janitskinin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen yhteensä 16 rikoksesta. Käräjäoikeus totesi muun muassa, että Janitskinin tarkoituksena oli maalittaa ja mustamaalata Ylen toimittajaa, josta hän julkaisi lukuisia herjaavia kirjoituksia.
Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen. Hänen syykseen luettiin samaista Ylen toimittajaa vastaan masinoitu vihakampanja ja tämän vainoaminen.
Kaksikko määrättiin maksamaan pelkästään kärsimys- ja haittakorvauksista yli 80 000 euroa. Kaiken kaikkiaan laskua kaksikolle tuli yhteensä pitkälti yli 200 000 euroa.
Tuomio ei ole lainvoimainen.
Suomesta löytyy useita vastamedioita
Tunnetuimman MV-julkaisun lisäksi netistä löytyy muun muassa Nykysuomi-julkaisu ja Oikea Media.
Lisäksi keskustelua on jo pidemmän aikaa käyty sosiaalisessa mediassa ja nettifoorumeilla. Suomen Sisulla oli jo 2000-luvun alussa oma nettifooruminsa, jossa käytiin maahanmuuttovastaista keskustelua. Toinen esimerkki on suosittu maahanmuuttovastainen nettifoorumi Hommaforum, joka täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta.