Tutkija: Putinin atomiasekortti on ässä – "itsetuhoisen ja epätoivoisen" Kremlin ydinisku on niin karmea vaihtoehto, että se näkyy lännen päätöksissä

Kuvamanipulaatio, jossa Vladimir Putin ja Joe Biden katsovat ydinräjähdystä.
Kuvituskuva.Kuvat Lehtikuva ja All Over Press. Kuvamanipulaatio MTV Uutiset.
Julkaistu 09.07.2023 07:02
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

On epäselvää, mitä oikeasti tehtäisiin, jos Venäjä käyttäisi ydinaseita, sanoo Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg.

Hiroshima ja Nagasaki ovat vielä pitkään ihmisten mielissä sienipilvien lanaamia rauniokaupunkeja. Ydinaseissa on maailmanlopun kaiku, ja Kreml tietää sen. Siksi ydinasekortti on ollut osa Kremlin asearsenaalia Ukrainan suurhyökkäyksen alusta alkaen.

Todennäköisyys sille, että presidentti Vladimir Putinin johtama Venäjä päätyisi käyttämään ydinaseita, on liki kaikkien arvioiden perusteella äärimmäisen matala.

Venäjän ydinaseiskua ei voida kuitenkaan kokonaan sulkea pois, sanoo Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg MTV Uutisille puhelinhaastattelussa.

Kremlin on viime aikoina tyypillisesti tulkittu pelanneen ydinasekorttinsa, kun sillä on ollut sotilaallisesti ja/tai poliittisesti poikkeuksellisen heikko tilanne joko Ukrainassa tai yleisemmin.

– Ydinaseen käyttö on vaihtoehtona niin karmea, että pienikin todennäköisyys vaikuttaa politiikkaan. Sitä skenaariota pidetään lännessä yllä vähän isompana kuin mikä sen todennäköisyys on, Forsberg sanoo.

Kylmä sota oli ydinasekokeiden kulta-aikaa. Kuvassa kaikkien aikojen suurimman vetypommin, Tsar-bomban, aiheuttama sienipilvi vuodelta 1961.

Kylmä sota oli ydinasekokeiden kulta-aikaa. Kuvassa kaikkien aikojen suurimman vetypommin, Tsar-bomban, aiheuttama sienipilvi vuodelta 1961.

Ydinasepuhe on tehokkaampi ase kuin sienipilvi

Presidentti Putin lätkäisi atomiasekortin pöytään ensimmäistä kertaa suurhyökkäyksen aikana jo maaliskuussa 2022. 

Tuolloin Putin ilmoitti Venäjän ydinasejoukkojen valmiuden korottamisesta. Samoihin aikoihin oli jo selvää, että paraatimarssi Kiovaan oli peruttu.

– Ydinasepuheessa on inflaation riski. Mutta jos Venäjä ei puhuisi ydinaseista, saattaisivat länsimaat ajatella, ettei riskiä ole juuri lainkaan olemassa, Forsberg katsoo.

– Venäjän näkökulmasta ydinaseilla uhkaaminen puheen tasolla on paljon tehokkaampi strategia kuin niiden käyttäminen. Riskit ja seuraamukset olisivat Venäjänkin näkökulmasta arvaamattomat.

Forsbergin mukaan Venäjän viestit lännelle eskalaation seurauksista ovat vähintään hidastaneet Ukrainan saamaa aseapua. 

– Ydinaseet ovat tosiasia ja niillä on peloteltu. Sillä on ihan varmasti ollut merkitystä siihen, kuinka suuri halu lännellä on osallistua sotaan. Se on rajoittanut tukea, Forsberg katsoo.

– Jos Venäjän tiedettäisiin käyvän sotaa loppuun asti vain tavanomaisin asein, olisi helppo ajatella, että lännen tuki olisi ollut paljon voimakkaampaa, hän jatkaa.

Lue myös: Zelenskyin tiukat sanat vastahyökkäyksestä kääntyvät Vilnassa helposti itseään vastaan – tutkija: "Länsi voi sortua kaksinaismoralismiin"

1:24img

Mitä suomalaiset ajattelevat ydinaseista? Tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg vastaa.

Venäjää on uhattu "massiivisilla seuraamuksilla"

Puolustusliitto Naton ydinasevaltiot Yhdysvallat, Britannia ja Ranska ovat sanoneet Venäjälle hyökkäävänsä tavanomaisilla aseilla venäläisjoukkoja vastaan, jos Kreml käyttää taktisia ydinaseita Ukrainassa, kirjoittaa brittilehti Financial Times (FT). 

Tutkijakollegiumin johtaja Forsberg pitää selvänä, että FT:n kuvaamaa keskustelua käydään ydinasevaltojen välillä.

– Uhataan massiivisilla seuraamuksilla, mutta pidetään myös vähän auki, mitkä ne seuraamukset todellisuudessa olisivat.

– Meillä ei oikein ole mitään totuttua toimintatapaa tai säännönmukaisuutta sen suhteen, mitä oikeasti tehtäisiin, jos Venäjä käyttäisi ydinaseita. Harjoituksia ollaan tehty, mutta silti oltaisiin arvaattomassa tilanteessa.

FT:n tietojen mukaan myös Kiinan presidentti Xi Jinping on "henkilökohtaisesti varoittanut" presidentti Putinia käyttämästä taktisia ydinaseita Ukrainassa. Xi välitti viestinsä vieraillessaan Moskovassa maaliskuussa, lehti kirjoittaa. 

Tiedossa ei ole, milloin Naton jäsenet ovat varoituksensa antaneet. Nato-maiden ja Kiinan ydinaseviestien jälkeen Putin ei kuitenkaan FT:n mukaan maininnut taktisia ydinaseita julkisesti kuukausiin.

Lue myös: Brittikomentaja: Venäjä on menettänyt puolet taistelukyvystään ja 2 500 tankkia – pystyy korvaamaan vuodessa vain 200

AOP xi jinping vladimir putin moskova

Presidentit Xi Jinping ja Vladimir Putin Moskovassa maaliskuussa.

Putin: "Miksi meidän pitäisi pelotella koko maailmaa?"

Putin mainitsi tauon jälkeen ydinaseet uudelleen kesäkuussa Ukrainan vastahyökkäyksen alettua. Tuolloin hän sanoi Venäjän toimittaneen taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle. 

Putin sanoi Pietarin talousfoorumissa kesäkuussa, ettei Valko-Venäjälle sijoitetuille taktisille ydinaseille "ole tarvetta", sillä venäläisjoukot ovat pitäneet pintansa Ukrainan hyökätessä.

Kun Putinilta kysyttiin tarkemmin asiasta, totesi hän humoristiseen sävyyn seuraavasti.

– Mitä minun pitäisi sanoa? Pelotella koko maailmaa? Miksi meidän pitäisi pelotella koko maailmaa?

Presidentti Vladimir Putin Pietarin talousfoorumissa kesäkuussa 2023.

Presidentti Vladimir Putin ydinaseista Pietarin talousfoorumissa: "Mitä minun pitäisi sanoa? Pelotella koko maailmaa? Miksi meidän pitäisi pelotella koko maailmaa?".

Venäjällä ydinaseuho kasvussa

Helmikuussa pitämässään kansakunnan tila -puheessaan Putin lausui, että "Venäjän olemassaolo on vaarassa". Venäjän ydinasedoktriinissa todetaan, että ydinaseita voi käyttää vain, jos Venäjän olemassaolo on vaarassa.

Venäjällä strategia-analyytikot ja ajatushautomoiden asiantuntijat ovat esittäneet, että Venäjän on välttämätöntä tehdä ydinisku Nato-maahan, jotta se pystyy välttämään tappion Ukrainassa, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti Washington Post.

Lue myös: Venäjä saattaa olla vaitonainen Bidenin Helsingin vierailusta – Risto E.J. Penttilä: "Putin ei halua korostaa Suomen Nato-jäsenyyttä"

Kremlin sotapropagandassa Venäjä sotii Ukrainassa Natoa vastaan. Argumentin selkänojana toimii useiden Nato-maiden Ukrainalle antama aseapu. Lukuisat sota-asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, ettei Ukraina pystyisi sotimaan nykytavalla Venäjää vastaan ilman lännen asetukea.

Esimerkiksi venäläistä ulko- ja puolustuspolitiikan neuvostoa johtava vaikutusvaltainen Sergei Karaganov kirjoitti kesäkuussa ydinaseen käytöstä otsikolla "vaikea, mutta välttämätön päätös"

Karaganovin mielestä todennäköisyys sille, että lännen ydinasevallat vastaisivat Venäjän ydinaseiskuun ydinaseilla voidaan "laskea absoluuttiseen minimiin". Sota-analyytikko Dmitry Trenin puolestaan kirjoitti, ettei ydinaseiden käytön mahdollisuutta "tämän hetkisessä konfliktissa tulisi peittää".

Karaganovin ja Treninin ajatukset julkaistiin arvostetun venäläisen ajatushautomon Russia in Global Affairsin toimesta. Monet venäläiset ydinaseasiantuntijat ovat pitäneet tekstejä hyvin vaarallisina, kirjoittaa Washington Post.

Todennäköisyys sille, ettei presidentti Joe Bidenin johtama Yhdysvallat vastaisi ydinaseiskuun samalla mitalla on "hyvin kyseenalainen ja todennäköisesti virheellinen", arvioivat venäläiset ydinaseasiantuntijat venäläisessä Kommersant-lehdessä julkaistussa tekstissä.

3:14img

Olisi vastuutonta ohittaa välinpitämättömästi Putinin ydinaseuhkaukset, sanoo tutkija: "Silloin me olemme ydinsodassa".

"Venäjän pitäisi olla epätoivoinen ja itsetuhoinen"

Aleksanteri-instituutin emeritusprofessori Markku Kivinen sanoi maanantaina MTV:n Huomenta Suomessa, että häntä hirvittää Venäjällä kiihtynyt puhe ydinaseista.

– Venäjällä asiantuntijat pitävät puheenvuoroja, joissa katsotaan, että olisi järkevää näyttää ydinaseita käyttämällä lännelle, että olemme tosissamme, hän sanoo.

– Venäjän sotatilanne ei onneksi ole sellainen, että ydinaseiden käyttö olisi käsillä, hän jatkaa.

Tutkijakollegiumin johtajan Forsbergin mukaan Venäjä on kyllä liikutellut ydinaseitaan ja asettanut niitä hallinnoivia joukkoja valmiustilaan, mutta varsinaista käytön valmistelua ei ole nähty.

– Venäjän pitäisi olla epätoivoinen ja itsetuhoinen, jotta se käyttäisi ydinasetta, Forsberg sanoo.

Lue myös: Medvedev: "Välit Suomeen katkaistava" – uhkailee länttä apokalyptisella lopulla

Tuoreimmat aiheesta

Ydinaseet