Politiikan tutkija Mari K. Niemi katsoo, että Soini väisti linjapuheessaan edelleen kannanottamista kansanedustaja Olli Immosen tapaukseen.
Niemen mukaan sisältö jäi ohueksi, vaikka Soini totesikin, ettei hyväksy väkivaltaa eikä ääriaineksia puolueessaan.
– Hän ei lähtenyt Immosen tapausta kuitenkaan käsittelemään, vaan keskittyi enemmänkin asian käsittelyn käsittelemiseen. Hän hyökkäsi toimittajia vastaan ja pohti omaa mediasuhdettaan.
Soini paheksui linjapuheessaan muun muassa sitä, että hänen kommenttejaan oli käyty kyselemässä kesäasunnolta. Hän myös peräänkuulutti parempaa journalismia.
Niemen mukaan Soini on ylipäätään epäonnistunut Immosta koskevan kohun hoitamisessa.
– Se olisi ollut paljon pienempi, jos hän olisi ottanut sen heti käsittelyyn.
Niemi arvelee, että Soinin medialausuntojen taustalla on myös omien joukosta kuuluva kritiikki.
– Media voi olla tällä hetkellä hyödyllinen yhteinen vihollinen.
Onko perussuomalaisia kohdeltu mediassa kovemmin?
– Kyllä perussuomalaisia kohdellaan eri tavalla, mitä tulee rasismiin ja muukalaisvihamielisyyden ympärillä käytävään keskusteluun. Puolueen piiristä on esitetty lausuntoja, jotka ovat koetelleet hyväksyttävän keskustelun rajoja. Käynnissä on nyt isompi pohdinta siitä, millainen puolue perussuomalaiset on ja onko se radikalisoitumassa, Niemi pohtii.
"Myös tutkija voi osallistua some-keskusteluihin"
Soini esitteli puoluekokouksen edessä papereita, joissa oli Immosen tapaukseen liittyviä some-kommentteja. Soini arveli, että myöhemmin kommenttien esittäjiä voi kaduttaa.
Myös politiikan tutkijat ovat osallistuneet keskusteluihin. Niemi ei myönnä pelkäävänsä, että papereissa olisi omia Twitter-päivityksiä.
– En pelkää. Tutkijana oma suhteeni perussuomalaisiin on hyvin rakentava ja myönteinen. Tänne puoluekokouspaikallekin astuessani ensimmäisenä tuli vastaan Twitter-kaveri, jonka kanssa olen käynyt kriittisiä keskusteluja.
– Soini ei halua olla somessa, mutta se areena sopii oikein hyvin meille, jotka innostuksemme pystymme siellä hallitsemaan, Niemi sanoo.