Tutkija: Sunak palauttaa talouskurin Britanniaan – 40 miljardin alijäämän kuromiseen tarjotaan lähinnä keppiä

Uusi pääministeri Rishi Sunak palauttaa Iso-Britanniaan talouskurin, sanoo väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

MTV:n Uutisaamussa vierailleen Ronkaisen mukaan talouslinja onkin Sunakin suurin ero edeltäjiinsä, Boris Johnsoniin ja tynkäpääministerikauden tehtävässä olleeseen ja juuri talousesityksiinsä kaatuneeseen Liz Trussiin, verrattuna.

Trussin hallitus esitti veronkevennyksiä hyvätuloisille, ja kevennysten aiheuttama lovi olisi paikattu velkarahalla. 

– Talouskuri palaa. Rishi Sunak toteuttaa valtavat julkisen talouden sopeutustoimet, toteaa Ronkainen.

Leikkauksia ja veronkorotuksia

Britannian budjetin alijäämä on 40 miljardia (noin 46,1 miljardia euroa) puntaa, ja Ronkaisen mukaan Sunak ja valtiovarainministeri Jeremy Hunt aikovat kuroa sen kiinni puoliksi leikkauksilla ja puoliksi veronkorotuksilla.

Tämä politiikka ei kuitenkaan välttämättä istu tulevien kriisien muottiin.

– Itseni on ainakin vaikea nähdä, miten talouskurilla vastataan energiakriisiin, elinkustannuskriisiin ja tulevaan talouskriisiin, Ronkainen toteaa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Britannian velan määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen oli vuoden ensimmäisen neljänneksen jälkeen 99,6 prosenttia, mikä on enemmän kuin EU:ssa keskimäärin.

EU:n keskiarvo oli maaliskuun jälkeen 87,8 prosenttia, Suomen 71,9 prosenttia.

Ylipäätään leikkaukset ja veronkorotukset ovat heikentämässä Britannian kasvunäkymiä.

– Historiallisesta todistusaineistosta päätellen talouskuri heikentää talouden kasvunäkymiä, sanoo Ronkainen.

– Ensimmäisenä leikataan investoinnit, ja se tulee heikentämään kasvunäkymiä. Se argumentti, että talouskurilla saavutetaan velkakestävyys, on mielestäni kestämätön. Erittäin mielenkiintoista nähdä, mitä Iso-Britanniassa tapahtuu.

Brexit vaikeuttaa Britannian tilannetta

Missä jamassa Britannian paljon parjattu talous sitten on?

Ronkaisen mukaan saarivaltiossa painitaan täysin samojen ongelmien kanssa kuin muuallakin Euroopassa: energia-, elinkustannus ja talouskriisiä pukkaa.

Britanniassa inflaatio eli kuluttajahintojen nousu oli syyskuussa suurinta 40 vuoteen, 10,1 prosenttia, joka on samaa luokkaa euroalueen inflaation kanssa. 

Brittien oloja kuitenkin heikentää EU-ero.

– Pelkkä brexit jo leikkaa bruttokansantuotteesta kymmeniä miljardeja joka vuosi.

Brexitillä on vaikutuksia myös Britannian energiatilanteeseen, sillä se ei pääse osaksi EU:n yhteishankintoja tai muita toimia, joilla EU-maat yrittävät helpottaa kansalaistensa oloja tulevana talvena.

Vuonna 2021 venäläisen kaasun osuus oli Britanniassa 4 prosenttia, öljyn 9 prosenttia ja energiahiilen 27 prosenttia. Tämän vuoden elokuussa kaasua ja hiiltä ei tuotu Venäjältä enää lainkaan. Öljyä sen sijaan virtasi vielä 2 miljoonan punnan arvosta.

– Käsittääkseni Britanniassa energiavarastot ammottavat tyhjyyttään tällä hetkellä, toisin kuin Euroopassa, Ronkainen toteaa.

Tuleva talvi voikin sävyttää myös Rishi Sunakin pääministeriyttä. Jos taloutta ei saada kuntoon, poliittinen epävakaus saattaa jatkua. 

– Ensi talvi on koko Euroopan suuri stressitesti. Siinä katsotaan, miten talous kestää Venäjä-sanktiot ja Venäjä-irtikytkennän, ja minkälaisia poliittisia heijastusvaikutuksia siitä tulee, Ronkainen sanoo.

– Ensi keväänä olemme paljon viisaampia. Nyt olemme ajaneet sumuun ja nyt seuraillaan, mutta kyllä tämä huolestuttava tilanne tietenkin on.

Lue myös:

    Uusimmat