Tutkija: Britannia etsii nyt aivan uudenlaista pääministeriä – "Konservatiivipuolueessa odotetaan pelastajaa"

Liz Truss ilmoitti tänään eroavansa pääministerin tehtävästään. Tutkija Timo Miettinen uskoo, että tuleva pääministeri on edeltäjäänsä käytännöllisempi ja neutraalimpi.

Puolue on kertonut tekevänsä päätöksen uudesta puheenjohtajasta ensi perjantaihin mennessä.

– Kyllä ero alkoi viime viikkojen tapahtumien valossa näyttää todennäköisemmältä. Kaikki ne periaatteet ja tavoitteet, joiden perusteella hän tuli valituksi, niistä ei ollut paljoa jäljellä, kommentoi tutkija Timo Miettinen.

Truss lupasi velkarahalla rahoitettuja veronalennuksia. Suunitelma sekoitti markkinoita.

Huomattuaan vaikutuksen, Truss erotti valtiovarainministeri Kwasi Kartengin, jonka tilalle tullut maltillisempi Jeremy Hunt. Tämä perui suurimman osan veroleikkauksista. Käänne tehtiin sijoittajien luottamuksen palauttamisen toivossa. Truss kampanjoi nimenomaan veroleikkauksilla. Pääministerin pestin saatuaan, punnan arvo kuitenkin syöksyi ja korot ampaisivat nousuun.

Vielä eilen Truss vakuutti parlamentin alahuoneelle olevansa taistelija eikä luovuttaja. Mitä tapahtui eilisen jälkeen?

– Hän veti oikeastaan johtopäätökset. Se oli samantyyppinen eroprosessi kuin Boris Johnsonin tapauksessa. Konservatiivipuolue ei lähtenyt eromenettelyyn, jossa oltaisiin äänestetty Trussin luottamuksesta. Tämä ei olisi ollut edes oikeastaan mahdollista nykyisten sääntöjen puitteissa.

Miettisen mukaan eropäätöksellä vältettiin myös parlamentin hajottaminen.

Tällaista pääministeriä etsitään seuraavaksi

Konservatiivipuolueen kannatus on ollut viime aikoina pohjamudissa. Miten Trussin ero vaikuttaa puolueen suosioon?

– Konservatiivipuolueessa odotetaan pelastajaa. Trussin piti olla tällainen pelastaja.

Truss edusti vahvasti ideologista markkinaliberaalia lähestymistapaa. Nyt konservatiivipuolueessa pohditaan Miettisen mukaan todennäköisesti uudenlaista johtajaa.

– Energiakriisin ja talouden turbulenssin keskellä uskon, että pohdinnassa on nyt vakaampi, neutraalimpi, hallinnollisempaan rooliin sopeutuva pääministeri. Ei niinkään vahvasti ideologinen hahmo, Miettinen analysoi.

Oppositio on jo kiirehtinyt kovaan ääneen vaatimaan ennenaikaisia uusia parlamenttivaaleja. Työväenpuolueen kannatus on hyvin korkeaa tällä hetkellä.

– Tällä hetkellä, kun konservatiivipuolueen kannatus on alamaissa, monet kansanedustajat tulisivat menettämään paikkansa. Siksi vaaleja viivytellään mahdollisimman pitkään.

Britannian kaoottinen poliittinen tilanne sai esimerkiksi Ranksan presidentti Emmanuel Macronin toivomaan maalle mahdollisimman pian vakautta.

Muistutus EU-maille

Miettinen näkee Trussin eropäätöksessä Brexitin aikaista talousajattelua.

– Ehkä keskeisin opetus on se, että kun Liz Trussin projektiin kuului hyvin vahvasti Brexitin leirin edustama näkemys siitä, että Britannia tulisi paremmin toimeen niin, että se operoi EU:n rakenteiden ulkopuolella. Nyt on nähty, että ne keskeiset rajoitteet eivät tule niinkään EU:lta, vaan markkinoilta.

Miettinen viittaa muun muassa Trussin ajamaan sääntelykilpailuun ja verotuksen alentamiseen.

– Tämä on varmasti hyvä muistutus monelle EU-maalle siitä, minkä tyylisiin talouspoliittisiin ratkaisuihin kannattaa nykyisessä talousjärjestelmässä lähteä. Markkinat tulevat rankaisemaan kyllä kovalla kädellä, jos julkisen talouden kestävyydestä on epäilyjä.

Muun muassa työväenpuolue on ajanut tiiviimpiä EU-suhteita. Brexitin kannatus on kuitenkin niin kovaa, ettei EU-mielisyys ole ainakaan toistaiseksi lähtenyt nousuun erityisemmin brittien keskuudessa. Miettinen uskoo, että EU-linja saattaa muuttua uuden pääministerin myötä, jotta Britannia selviytyy energiakriisistä ja inflaatiosta.

Trussille Miettinen ei ennusta menestyksekästä uraa, sillä Britannian historian lyhyimmän pääministerikauden tittelin kantamisessa ei ole kehumista.

Katso koko haastattelu alta!

Lue myös:

    Uusimmat