Tutkija: Taktisesta äänestämisestä saattaa olla vaaleissa viitteitä – kahdessa puolueessa voi puheenjohtajan palli horjua

Vaalien alla puhutusta taktisesta äänestämisestä saattaa olla viitteitä illan eduskuntavaalituloksessa, arvioi yliopistotutkija Jenni Karimäki Helsingin yliopistosta.

– Ehkä sitä taktisen tendenssiä saattaisi olla olemassa. Se varmistuu vasta, kun on saatu kaikki äänet laskettua, hän sanoo.

Karimäki arvioi, että taktinen äänestäminen voisi näkyä varsinkin vasemmistopuolueiden kannatuksessa. Alkuillasta noin puoli yhdeksän aikaan kokoomus ja SDP kilpailivat suurimman puolueen paikasta, kun taas vihreiden ja vasemmistoliiton kannatus oli laskenut edellisvaaleista.

Hallituspohjan muodostamiseen vaikuttavaa, niin sanottua taktista äänestämistä on pitänyt esillä varsinkin SDP vaalien alla.

Karimäki: Keskustassa ja vihreissä voi herätä keskustelua puheenjohtajasta

Tutkija Karimäki arvioi jo puoli yhdeksän aikaan, että kaikki kolme suurinta puoluetta eli SDP, kokoomus ja perussuomalaiset ovat ääntenlaskennan perusteella todennäköisiä vaalivoittajia eli puolueiden kannatus on kasvanut edellisistä eduskuntavaaleista. Suurimman puolueen paikka kuitenkin jaetaan vasta illan mittaan, sanoo Karimäki.

– Tiukaksihan se menee. Nyt jää nähtäväksi, miten paljon näissä vaaleissa nämä vanhat jonkinlaiset traditiot ja käytänteet siitä, miten puolueiden ääniosuudet käyttäytyvät varsinaisen vaalipäivän ääniin, että pitävätkö ne vielä paikkansa, kertoo Karimäki, kun alle puolet äänistä oli laskettu.

Perinteisesti varsinkin perussuomalaisten ja vihreiden kannatus on Karimäen mukaan kasvanut ääntenlaskennan edetessä ennakkoääniin verrattuna, kun taas SDP:n on laskenut. Tuloksen ennakoinnin vaikeuden vuoksi Karimäki ei alkuillan tuloksen valossa vielä arvioinut sitä, mitä tulos voi tarkoittaa tulevien hallitusneuvottelujen kannalta.

Toisaalta hän arvioi, että varsinkin vihreissä ja keskustassa voi tuloksen perusteella syntyä keskustelua puheenjohtajan asemasta.

Keskustalla oli ennakkoäänten julki tultua runsaan 12 prosentin kannatus, ja puolueen kannatus on ääntenlaskennan edetessä tyypillisesti laskenut. Vihreiden kannatus oli puoli yhdeksän jälkeen pudonnut runsaaseen seitsemään prosenttiin.

– Varsinkin, jos keskustan osuus tuosta tippuu, varmasti jonkinlaista pohdintaa (puheenjohtajasta) keskustassa ja vihreissä ilmenee, arvioi Karimäki.

Lue myös:

    Uusimmat