Natsilippujen käyttäminen itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa oli selvä provokaatio, sillä liput olivat käärittyinä kunnes kulkue lähti liikkeelle.
– Tarkoituksena oli ilmeisesti härnätä poliisia ja varmaan samalla vastamielenosoittajiakin. Lippujen kääriminen auki vasta lähtöhetkellä oli varmasti taktinen veto ja sillä pyrittiin siihen, että lippujen kanssa sai kävellä mahdollisimman pitkään, toteaa valtio-opin tutkimuskoordinaattori Tommi Kotonen Jyväskylän Yliopistosta.
Kotonen arvelee, että tämän perustella voi päätellä, että lippujen kantajat itsekin tiesivät sen olevan kiellettyä.
– Tunnistin varmasti ainakin yhden lipunkantajan, joka on helsinkiläinen PVL:n (Pohjoismainen vastarintaliike) aktiivi. Mielestäni kaksi muuta olivat ruotsalaisia aktiiveja. Kulkueen kärjessä marssi myös koko Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johtaja.
Lippuja saa helposti
Hakaristilippu on kielletty Kotosen mukaan ainakin Saksassa ja Itävallassa, mutta joissakin maissa suhtautuminen on vähän sallivampaa.
– Ruotsissa tunnusten käyttö ei ole sinällään kielletty, mutta siellä tehdään vähän samanlaista tulkintaa kuin eilen Suomessakin, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan ei ole sallittua.
PVL: sai sen sijaan osoittaa mieltään, vaikka liikkeentoiminta on kielletty, mutta oikeudenpäätöksellä ei ole vielä lain voimaa. PVL:llä on Suomessa jäseniä satakunta.
– Hakaristilippujen saaminen on helppoa esimerkiksi verkosta, mutta Suomessa niitä tuskin myydään missään katukaupassa.
Natsimarsseja kielletty Suomessa
Hakaristilippuja näkee nykyään aika harvoin. Suomessa niitä on nähty viimeksi Pekka Siitoin aikaan.
– Muistelen viimeksi nähneeni marsseissa natsilippuja Suomessa 1970-luvulla Pekka Siitoin aikaan. Lippuja ei silloin kerätty pois, mutta marsseja sen sijaan kiellettiin, sanoo Kotonen.
Sisäministeriö lakkautti aikoinaan Siitoin neljä järjestöä uusfasistisina ja Pariisin rauhansopimuksen vastaisina.