Menee vielä pitkä aika, ennen kuin ihmiskunta oppii lisää Kepler-452b-planeetasta. Nopeimmallakin luotaimella tämänhetkinen matka-aika planeetalle olisi noin 30 miljoonaa vuotta.
Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi löytäneensä maankaltaisen planeetan, joka kiertää Aurinkoa muistuttavaa Kepler-452-tähteä.
Kepler-luotaimen löytämä Kepler-452b-planeetta sijaitsee noin 1 400 valovuoden päässä Cygnuksen tähdistössä. Matka kuulostaa pitkältä, ja sitä se myös on.
Valonnopeus on 300 000 kilometriä sekunnissa. New Horizons -luotain on nopein ihmisen kehittämä laite. Se kulkee 70 000 kilometriä tunnissa. Luotaimen matka Plutoon kesti yhdeksän vuotta.
MTV Uutiset kysyi vertailun vuoksi Ilmatieteen laitoksen tutkijalta, kuinka kauan luotaimen matka uudelle Kepler-452b-planeetalle kestäisi?
– Maan etäisyys Plutoon täytyy kertoa 2 000:lla, että saadaan edes yksi valovuosi, kertoo tutkija Ilkka Sillanpää.
– New Horizonsilla kestäisi 60 000 vuotta mennä lähimpään tähteen meidän aurinkokunnassamme. Jos se valjastettaisiin matkalle kohti Kepler-452b:tä, matka-aika olisi noin 30 miljoonaa vuotta, hän jatkaa.
Tutkimus voi kestää satoja tuhansia vuosia
Eli meidän aikanamme ei Kepler-452b:lle ainakaan luotaimia lähetetä.
– Tulee kestämään pitkään, ennen kuin voimme tutkia meidän aurinkokuntamme ulkopuolella olevia, muita tähtiä kiertäviä planeettoja.
Sillanpää ei kuitenkaan kokonaan poissulje ajatusta siitä, että joskus toisten aurinkokuntien tarkempi tutkiminen olisi mahdollista.
– On ihan varteenotettava vaihtoehto, että satojen vuosien kuluessa ihmiskunta kehittää luotaimia, jotka taas käyttävät satoja tuhansia vuosia siihen, että ne kulkevat toiselle tähdelle ja tulevat sukupolvet saavat niistä tietoja. Puhutaan siis pitkästä, sukupolvia ylittävästä tutkimuksesta, Sillanpää pohtii.
Kaksinkertainen painovoima vaikuttaisi elimistöömme
Kepler-452b-planeetta on noin 60 prosenttia Maata suurempi ja siellä painovoima on siellä noin kaksinkertainen.
Asiantuntijat uskovat, että ajan kuluessa ihmisen keho kykenisi sopeutumaan kyseiseen painovoimaan, joskin se olisi alkuun haastavaa. Sillanpää uskoo, että kaksinkertainen painovoima aiheuttaisi muutoksia ihmisten elimistöön.
– Tietysti kroppa olisi siellä painavampi ja energian kulutus suurempaa. Astronauteille painottomuus on suuri rasite, joten myös suurempi painovoima olisi. Se vaikuttaisi verenkiertoon, ruuansulatukseen ja moniin muihin asioihin elimistössä, Sillanpää kertoo.
Voiko Kepler-452b:llä olla elämää?
Kepler-452b kiertää tähteään sellaisella etäisyydellä, että vesi voi olla siellä nestemäisessä muodossa. Nasan mukaan tämä löytö vie askeleen lähemmäksi Maa 2.0:n löytämisessä. Sillanpää on samoilla linjoilla.
– On todella kiinnostavaa ja merkityksellistä, että nyt pystymme selvittämään seuraavien vuosien aikana, kuinka yleisiä maan kaltaiset planeetat ovat. Nyt olemme lähellä löytää elämää, sillä tämä on ensimmäinen paikka, missä maan kaltainen elämä näyttäisi yhtä mahdolliselta kuin se on täällä. Aiemmin olemme havainneet vain hyvin kuumia tai kylmiä planeettoja, joilla vesi on ollut jäässä tai pelkkää höyryä.
Ainakaan vielä Kepler-452b-planeetan pinnan tarkemmista ominaisuuksista ei pystytä sanomaan mitään tarkkaa.
Sillanpää toivoo teleskooppi- ja kaukoputkitekniikan kehittyvän tulevaisuudessa, jotta tarkempia havaintoja joko Kepler-452b:ltä tai joltain lähemmältä planeetalta voitaisiin tehdä.
– Tällä hetkellä emme tiedä Kepler-452b:n pinnan koostumusta, kaasukehän paksuutta, planeetan pitoisuuksia tai onko siellä muita, elämään tarvittavia aineita. Jos happea havaittaisiin, voisi se olla merkki kasvillisuudesta.
Sillanpää mielestä avaruuden tutkiminen on mielenkiintoista, koska kukaan ei ainakaan vielä tiedä, onko elämä mahdollista eri puitteissa kuin me olemme tottuneet sen ymmärtämään.
– Tällä hetkellä emme tiedä muusta kuin tästä elämästä, mutta voisiko se olla erilaista? Se on yksi mielenkiintoisimmista asioista avaruutta tutkiessa. Voi pohtia elämän olemassaoloa ja kuinka erityistä meidän elämämme on, Sillanpää toteaa.