Venäjästä yleisesti käytettävä uhatun karhun metafora vääristää kuvaa Venäjän toimista, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Katri Pynnöniemi.
Karhu-metaforan käyttö ohjaa hänen mukaansa huomion pois sotatoimista Ukrainassa.
– Venäjällä käytettynä vertauskuva luo mielleyhtymän itsepuolustukseen turvautuvasta maasta ja suuntaa huomion pois maan sisäisistä ongelmista, Pynnöniemi kirjoittaa instituutin kommenttipuheenvuorossa.
Puhetavalla luodaan hänestä kuvaa, jonka mukaan Venäjän karhu saattaa muuttua aggressiiviseksi ja arvaamattomaksi tuntiessaan olonsa uhatuksi, ja epäsuorasti perustellaan voimankäyttöä.
Pynnöniemi huomauttaa, että myös Venäjällä käytetään vertauskuvaa. Presidentti Vladimir Putin on viitannut muun muassa kahlehdittuun ja kidutettuun Venäjän karhuun selittäessään toimintaa Ukrainassa. Todellinen kysymys tutkijan mukaan on, kuinka kauan tällaisen retoriikan käyttäminen auttaa Putinia välttelemään vaikeisiin kysymyksiin vastaamista.
Kremlin olisi jo pitänyt aloittaa maan talouden uudistaminen ja sen pohjan laajentaminen pois raaka-aineriippuvuudesta. Pynnöniemi kuitenkin huomauttaa, ettei ole selvää, ymmärtääkö Venäjän johto haavoittuvuuden luonnetta.