Tutkija Venäjän meriraja-aikeista: "Reaktion on oltava hyvin vahva ja selvä"

Venäjä suunnittelee muuttavansa yksipuolisesti Suomen ja Liettuan vastaisia aluevesirajojaan Itämerellä. Huomenta Suomessa vierailleen Ulkopoliittisen instituutin johtavan tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan Suomen reaktion on oltava erittäin vahva ja selvä. 

Charly Salonius-Pasternakin mukaan Venäjä haluaa merirajojen muuttamisella hämmentää ja provosoida. Samalla se voi pyrkiä testaamaan, miten Suomen ja Euroopan poliittinen johto suhtautuu Venäjän aikeisiin.

Hän uskoo, että Venäjä suunnittelee merirajojen muuttamista myös siirtääkseen huomiota pois Ukrainasta. Samalla se voi sisäpoliittisesti esiintyä lännen tekemien vääryyksien kohteena.

Venäjä voi alleviivata sitä, että joku muu on mukamas tekemässä jotain väärää Venäjää kohtaan, vaikka Venäjä itse suunnittelee tekevänsä jotain laitonta, Salonius-Pasternak sanoo.

Salonius-Pasternak huomauttaa, että Venäjän aie siirtää merirajojaan ei ole todellinen vaatimus, sillä nykyiset merirajat on sovittu useita kymmeniä vuosia sitten. Toistaiseksi ne eivät ole aiheuttaneet kiistaa tai ongelmia. 

Jos rajoja halutaan muuttaa, niin tähän on kansainväliset mekanismit. Yksipuolinen ilmoitus ei selvästi sellainen ole, Salonius-Pasternak sanoo.

Vastauksen pitää näkyä poliittisesti, mutta myös toiminnassa

Salonius-Pasternakin mukaan Suomen pitää reagoida Venäjän aikeisiin vahvasti. 

Nyt pitää diplomaattisesti ja samanaikaisesti toiminnalla osoittaa hyvin selvästi, että tällainen menettely ei missään nimessä ole hyväksyttävää. 

Hän huomauttaa, että merirajojen kohdalla kysymyksessä on periaatteellinen asia, minkä vuoksi reagoimatta jättäminen ei ole vaihtoehto. 

Tähän on pakko reagoida vahvasti ja selvästi. Muuten Venäjän poliittinen johto vetää johtopäätöksen, että me emme uskalla puolustaa omia rajojamme, Salonius-Pasternak sanoo. 

Hänen mukaansa asian kommentointi sosiaalisessa mediassa ei ole riittävä vastaus tilanteeseen. Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) saa kuitenkin kehuja nopeasta reagoinnistaan. 

Hän hyvin nopeasti indikoi, että tämä asia on agendalla ja sitä selvitetään. Itse kaipaan kuitenkin jo tänään merkittävästi vahvempia lausuntoja tasavallan presidentiltä, muilta ministereitä ja myös Naton ja EU:n johtohahmoilta, Salonius-Pasternak sanoo. 

Käytännön toimi voisi olla läsnäolo kansainvälisillä vesillä

Käytännön toimeksi Salonius-Pasternak ehdottaa läsnäoloa Itämerellä juuri Venäjän havittelemilla alueilla. 

Toivon, että annetaan suunnittelutehtävä ja sovitaan Itämeren valtioiden ja miksei myös Naton kanssa, että toteutetaan niin sanottu ”Freedom of Navigation” -operaatio, Salonius-Pasternak kertoo. 

Käytännössä tämä merkitsisi seilaamista kansainvälisiksi merialueiksi merkityillä alueilla, jotka Venäjä suunnittelee nyt yksipuolisesti liittävänsä omaan merialueeseensa. Pasternakin mukaan Britannia ja Yhdysvallat ovat toimineet vastaavalla tavalla Aasiassa Kiinan suhteen.  

Tämä olisi alleviivaus, että emme hyväksy emmekä missään tapauksessa tule hyväksymään tällaista toimintaa. 

Salonius-Pasternak huomauttaa, että kysymys merialueiden rajoista on samalla sekä kahdenvälinen että EU:n ja Naton asia. Hän uskoo, että Venäjä pitäisi asian todennäköisesti mielellään kahdenvälisenä, jotta tilanne olisi epäsuhtaisempi sen eduksi. Pasternakin mukaan Suomessa ei voida kuitenkaan suhtautua merirajan siirtoon kahdenvälisenä asiana, joka hoidetaan hiljaa diplomaattisesti. 

Kyseessä on EU:n raja ja Naton puolustusalue, eli ehdottomasti ne ovat tässä keskeisinä toimijoina mukana, Pasternak toteaa. 

Pasternak uskoo, että toimiminen EU:n ja Naton kanssa yhdessä on myös Suomen etu. 

Tämä voi olla yksi Venäjän suunnittelemista poluista, jolla katsotaan mihin tilanne johtaa ja miten EU ja Nato reagoivat. 

Lue myös:

    Uusimmat