Kansainvälinen tutkijaryhmä on tutkinut ALMA-teleskoopin avulla rajua räjähdystä, joka havaittiin 348 vuotta sitten.
Heinäkuussa vuonna 1670 tutkijat huomasivat Joutsenen tähdistössä uuden tähden. Valo syttyi, haalistui ja ilmestyi uudestaan, jonka jälkeen se katosi. Mitä siis oikein tapahtui?
Nykytutkijat ovat arvelleet, että kyseessä oli ns nova-räjähdys joka syntyi kahden Auringon kaltaisen tähden törmätessä toisiinsa. Mutta kuten avaruuden asioissa usein käy, totuus on paljastumassa hieman oletettua kiehtovammaksi. Aiheesta kertoo National Radio Astronomy Observatory (NRAO) sivuillaan.
Tutkijat tarkastelivat ALMA-teleskoopin avulla kyseisen räjähdyksen jäänteitä, jotka leviävät pölynä avaruudessa tiimalasin muodossa. Tutkijat tulivat siihen johtopäätökseen, että räjähdys olikin syntynyt epäonnistuneen kääpiötähden (ruskea kääpiö) ja valkoisen kääpiön (vanhan tähden jäähtyvien jäänteiden) törmättyä toisiinsa. Kyse ei siis ollutkaan novasta.
Tutkijoiden mukaan valkoinen kääpiö oli kymmenen kertaa massiivisempi kuin törmäyksen toisena osapuolena ollut ruskea kääpiö. Silti valkoinen kääpiö oli kooltaan huomattavasti pienempi. Käytännössä valkoisen kääpiön massa repi ruskean kääpiön hajalle.
Aiheesta Suomessa uutisoi ensin Tähdet ja avaruus.
Video: Ihmisetkin ovat ehtineet luoda oma "pölypilvensä" maapallon ympärille:
2:56