Tutkijat havaitsivat "petoplaneetan" – haastaa käsitykset planeettojen synnystä

jupiter suuri punainen pilkku
Jupiter on aurinkokuntamme suurin planeetta, joka painaa yli kaksi kertaa niin paljon kuin kaikki muut Aurinkokunnan planeetat yhteensä.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 01.11.2017 18:22
Toimittajan kuva

Juuso Parviainen

juuso.parviainen@mtv.fi

Independent uutisoi tutkijoiden ensimmäistä kertaa havaitsemasta planeetasta, jota se tituleeraa "petoplaneetaksi" sen koon vuoksi.

Planeetta tunnetaan virallisesti nimellä NGTS-1b ja se on noin Jupiterin kokoinen. NGTS-1b sijaitsee noin 600 valovuoden päässä Maasta.

Warwickin yliopiston astronomien ryhmää johtava professori Daniel Bayliss kertoi, että NGTS-1b:n löytyminen oli täysi yllätys.

"Peto" haastaa aiemmat käsitykset 

Baylissin mukaan planeetan löytö haastaa tutkijoiden ajatukset siitä, miten planeetat muodostuvat, koska tähti jota planeetta kiertää, on todella pieni: vain puolet aurinkokuntamme tähden, Auringon, koosta.

gifgif

"Emme ole koskaan nähneet mitään tällaista" – Aurinkokunnassamme kiitää outo tähtienvälinen vierailija, edes Nasa ei tiedä mikä se on

Eräiden teorioiden mukaan taas pienten tähtien ympärille ei voi muodostua NGTS-1b:n kokoisia planeettoja. Teoriaa on aiemmin vahvistanut se, ettei tämän kokoisen planeetan ole havaittu kiertävän noin pientä tähteä.

Yliopiston toisen professori Peter Wheatleyn mukaan universumissa on todella paljon pieniä tähtiä, joten "petoplaneettoja" saattaa olla enemmänkin.

Planeetta löydettiin NGTS-teleskoopeilla, jotka sijaitsevat Chilessä. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat