Eri mehiläislajeista taltioiduista havainnoista on paljastunut merkittävä muutos viime vuosikymmenien aikana.
Maailmanlaajuisen aineiston mukaan joka neljännestä tunnetusta mehiläislajista ei ole kirjattu havaintoa sitten 1990-luvun. Asiasta kirjoittaa tiedesivusto New Scientist.
Argentiinalaisen Comahuen yliopiston tutkijat analysoivat maailmanlaajuista havaintoarkistoa (Global Biodiversity Information Facility). Kansalaiset ja tutkijat voivat ilmoittaa havaintoja mehiläislajeista kyseiseen arkistoon.
Tutkijat huomasivat, että havaintojen määrä eri mehiläislajeista oli pudonnut neljänneksellä vuosien 2006-2015 välisenä aikana verrattuna 1990-luvulla ilmoitettuihin havaintoihin.
Tulos on hälyttävä, sillä arkistoon on alettu ilmoittaaa yhä innokkaammin. havaintoja mehiläisistä, mutta siitä huolimatta osa lajeista loistaa nyt poissaolollaan. Havaittujen lajien vähyys ei siis johdu havaintojen puutteesta.
0:54
Tutkimustulos ei tarkoita välttämättä sitä, että havainnoista puuttuvat lajit olisivat kuolleet sukupuuttoon. Tulos kertoo kuitenkin siitä, että osa mehiläislajeista on tullut niin harvinaisiksi, että niistä ei enää tehdä havaintoja entiseen malliin.
Tutkijoiden mukaan syitä lajien vähentymiselle voi olla useita, kuten luonnollisten elinympäristöjen tuhoutuminen, tuholaismyrkkyjen käyttö ja ilmastonmuutos.