Tutkijoiden löydös selittää, miksi lapset sairastuvat harvoin koronan vakavaan muotoon

0:43imgKATSO MYÖS VIDEO: Miten taudin hävittämän haju- tai makuaistin saa palaamaan? Katso ylilääkäri Asko Järvisen vastaus videolta.
Julkaistu 18.04.2024 20:03
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Lapsilla on pienempi mahdollisuus saada vakava koronaviruksen aiheuttama tauti. Tutkimuksen mukaan salaisuus parempaan vastustuskykyyn vakavaa koronaa vastaan piilee lasten nenissä. 

Nenä on ensimmäinen koronaviruksen väylä kehoon. Siksi tutkijat halusivat selvittää, mitä nenässä tapahtuu, kun virus on päässyt limakalvoille.

Laboratoriotesteistä paljastui, että ikääntyneiden nenistä kerätyissä solunäytteissä oli 100 kertaa enemmän koronavirusta muutama päivä viruksen tarttumisen jälkeen kuin lapsilta otetuista näytteistä, kertoo BBC.

Löydös voi selittää, miksi korona aiheuttaa vakavaa tautia herkemmin vanhuksille ja miksi toisaalta lapset sairastuvat vain hyvin harvoin taudin vakavaan muotoon.

Lue myös: Huojentava tieto koronasta: Taudin vaikutukset sairastuneiden immuunijärjestelmään pelättyä lievemmät

Lasten solut suojautuivat nopeasti virusta vastaan

Tutkijat analysoivat nenän limakalvoilta otettuja perusterveiden ihmisten solunäytteitä kolmesta eri ikäluokasta: alle 12-vuotiaista, 30–50-vuotiaista ja yli 70-vuotiaista.

Tämän jälkeen tutkijat kasvattivat nenistä kerättyjä soluja laboratoriomaljoissa ja tartuttivat niihin koronaviruksen.

Kolme päivää koronaviruksen tartuttamisen jälkeen nenän epiteelisoluviljelmiä tutkittiin mikroskoopilla.

Lue myös: Miten kadonneen haju- tai makuaistin saa takaisin?

Näytteistä oli nähtävissä, että lasten solut suojautuivat nopeasti virusta vastaan ja vähensivät viruskuormaa, kertoo BBC.

Suojautumismekanismi ei ollut yhtä tehokas keski-ikäisten solunäytteissä, ja yli 70-vuotiailta otetuissa solunäytteissä virusta löytyi kolme päivää tartunnasta enemmän kuin nuorempien solunäytteistä. Lisäksi virus oli aiheuttanut yli 70-vuotiaiden soluille enemmän vaurioita.

Tutkimuksen johtaja ja Lontoon College -yliopiston apulaisprofessori, tohtori Claire Smith kertoo BBC:lle, että ikä vaikutti nenän solujen tasapainoon, mikä johti haitalliseen, toimintahäiriöiseen korjausprosessiin ikäihmisillä.

Lue myös: Kuinka pian koronan jälkeen voi palata töihin? Ylilääkäri vastaa

Pidempi ikä altistaa useammille viruksille, mikä vaikuttaa puolustusmekanismiin

Tutkijat arvelevat, että koronavirus aiheutti enemmän haittaa ikäihmisten nenän epiteelisoluille, koska pidemmän aikaa eläneet ovat elämänsä aikana ehtineet altistua enemmän eri viruksille ja saaneet enemmän infektioita kuin lapset, kertoo BBC.

Riski sairastua vaaralliseen koronaan kasvaa iän myötä, minkä vuoksi yli 75-vuotiaille, samoin kuin kaikille heikentyneen immuunijärjestelmän omaaville, tarjotaan edelleen rokotetta koronavirusta vastaan.

Tutkimus toteutettiin ensimmäisen koronavirusaallon aikana ja nenäsolunäytteet kerättiin helmikuussa 2020. Siksi tutkimus ei kerro, miten keho reagoi koronaviruksen muihin variantteihin, kuten Omikroniin, kertoo BBC.

Lue myös: Virustautien tiedetään lisäävän aivoinfarktiriskiä, mutta miksi? Asiantuntijat kertovat ehkäisykeinot

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: BBC, Nature Microbiology

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus